Πώς θα μπορούσαν οι ΜμΕ & οι οικογενειακές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα εμπόδια;
Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum, που πραγματοποιήθηκε χθες, 07/11 στο Μέγαρο Μουσικής.
Στο μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) ως προς το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε η κ. Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρος του EBEA και Πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ, προσθέτοντας την ανθεκτικότητα που έχουν καθώς η πλειονότητα των ΜμΕ λειτουργεί 10 χρόνια και άνω.
Η κ. Κουνενάκη – Εφραίμογλου τόνισε πως στις οικογενειακές επιχειρήσεις μπορεί να υπάρχει μια μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα καθώς πέρα από την εταιρική διακυβέρνηση αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται και οικογενειακή διακυβέρνηση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μια μεγάλη έρευνα που θα παρουσιάσει το ΕΒΕΑ για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η ίδια μίλησε για τη σημασία που έχει η καινοτομία και το σύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο και για τις δράσεις στη «θερμοκοιτίδα» καινοτομίας του ΕΒΕΑ, που βοηθούν τις επιχειρήσεις να έρχονται σε επαφή και συνεργασία με εταιρείες από το εξωτερικό.
«Έχουμε πολλές εταιρείες με έρευνα και ανάπτυξη σε άλλες χώρες. Το θέμα είναι η πρόσβαση στα επενδυτικά κεφάλαια», συμπλήρωσε η κ. Κουνενάκη – Εφραίμογλου, ενώ είπε ακόμα πως η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει περισσότερα βήματα στον τομέα και για την επιχειρηματική καινοτομία.
Σε ερώτηση για το εάν οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν την κουλτούρα τους και το μοντέλο διαχείρισης τους, ο κ. Βασίλης Πετίνης, Managing Partner της RSM Greece, ανέφερε πως οι περισσότερες από αυτές είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν την κατάλληλη οργάνωση για να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών», πρόσθεσε ο κ. Πετίνης. Είπε ακόμα πως χρειάζεται ευελιξία και αλλαγή κουλτούρας για να περάσουν οι εν λόγω οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή, δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά και σε τρίτους εκτός της οικογένειας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, παρά το ότι έχουν ληφθεί θετικά μέτρα για τη φορολογία και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία από την έρευνα της RSM για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις και πώς το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι γεωπολιτικές επενδύσεις επηρεάζουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Σαμούρκας, Managing Editor του Fortune Greece.
Σχόλια