Η ομάδα της inagros, η οποία αποτελείται από τους: Δημήτρη Δρόσο (Co-Founder / Full stack Developer), Ανδρέα Ζερκούλη, (CEO / Co-Founder), Αντιγόνη Μοίρα (Product Developer), Αλίκη Δουρουντάκη (Product Manager), Αλίσα Σοφιάνοβα (Hardware Engineer), Ανδρέα Σόλια (Agronomy Consultant) και την Γεωργία Μίκου (Agronomy Consultant), μίλησε στο epixeiro.gr.
Η αρχική ομάδα του inagros, συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 από 3 φίλους και πλέον η ομάδα αριθμεί 7 άτομα. Στο inagros δημιουργούμε ένα πολυεργαλείο, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του αγρότη με αρδευόμενες καλλιέργειες, καθιστώντας τις πιο κερδοφόρες και αποδοτικές. Παράλληλα παρέχουμε και στον γεωπόνο, τη δυνατότητα να ελέγχει απομακρυσμένα τις καλλιέργειες των αγροτών-πελατών του. Συνδυάζουμε επομένως τις δύο αυτές τεχνολογίες, αξιοποιώντας την εμπειρία του αγρότη και την γνώση του γεωπόνου. Μέσω της ηλεκτρονικής μας πλατφόρμας μπορούν να αυτοματοποιήσουν μαζί, την ακριβή άρδευση και φυτοπροστασία, με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουν από αισθητήρες στην καλλιέργεια.
Είναι τόσο τέλειο να βλέπεις την ιδέα σου να αποκτά υπόσταση και να δουλεύεις μαζί με άτομα που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εσένα, που αξίζει να αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες του κόσμου
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Η αρχική ιδέα προέκυψε βλέποντας τα συγγενικά μας πρόσωπα που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα να ταλαιπωρούνται. Είδαμε ότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες για τους αγρότες και αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να τις εξαλείψουμε με την βοήθεια της τεχνολογίας. Στην πορεία, εντοπίσαμε και ένα χάσμα στην αποδοτική επικοινωνία μεταξύ αγρότη και γεωπόνου, οπότε και εμπλουτίσαμε την ιδέα, συζητώντας πάντα και με τις δύο πλευρές και καταλήξαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο και για τους δύο, με το οποίο θα μπορούν να κάνουν πιο αποδοτικά την δουλειά τους.
Ποιο είναι το όραμα σας;
Όραμά μας είναι να παρέχουμε το εργαλείο με το οποίο κάθε καλλιέργεια θα φέρει την μέγιστη απόδοση με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα;
Επιτυχία είναι να έχουμε μια δυνατή και ευχαριστημένη ομάδα, με την οποία θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχουμε σχηματίσει μια ολοκληρωμένη ομάδα, σε λίγο καιρό τελειώνει η κατασκευή του beta και έχουμε κλείσει τις πρώτες συνεργασίες για την εγκατάσταση των πιλοτικών συστημάτων μας.
Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;
Αρχικά τα άτομα της ομάδας μας μοιράζονται το ίδιο όραμα και έχουν στόχο να κάνουν την ζωή του αγρότη και του γεωπόνου πιο εύκολη. Επίσης, κάθε άτομο στην ομάδα ασχολείται με τον τομέα που τον συναρπάζει και θέλει να εντρυφήσει σε αυτόν. Τέλος, η θετική ανταπόκριση από την αγορά και οι πρώτες συνεργασίες που έχουμε κλείσει, μας δίνουν μεγάλο κίνητρο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με πίστη στο inagros.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Σίγουρα είναι δύσκολο στην αρχή αλλά όχι ακατόρθωτο. Εφόσον, κάποιος πιστεύει στην ιδέα του και έχει επιμονή και υπομονή είναι πιο πιθανό να πετύχει. Φυσικά, θέλει σκληρή δουλειά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι δούλευαν παράλληλα και αλλού για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να στηρίξουν την ιδέα τους, και στο τέλος έκαναν τεράστια επιτυχία.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετοί φορείς που στηρίζουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, παρέχοντάς τους συμβουλευτικές και υλικοτεχνικές υπηρεσίες. Το inagros είναι μέλος του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και έχει συμμετάσχει στο Praksis Business Coaching Center από τα οποία έχει λάβει και λαμβάνει τεράστια υποστήριξη.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Να είναι οπλισμένοι με υπομονή, ψυχραιμία και να αποβάλουν τον φόβο της αποτυχίας, διότι αν αντιμετωπιστεί ώριμα και ψύχραιμα θα οδηγήσει σε επιτυχία. Τέλος, είναι τόσο τέλειο να βλέπεις την ιδέα σου να αποκτά υπόσταση και να δουλεύεις μαζί με άτομα που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εσένα, που αξίζει να αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες του κόσμου.
Σχόλια