«Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας» ήταν το θέμα της ενότητας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» στο πλαίσιο του 7ου Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.
Στην ενότητα μετείχαν οι Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αλέξανδρος Στεργίου, Chief Information Officer| ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment | OTE Group, Γιώργος Μωραϊτίνης, διευθύνων σύμβουλος | MORTEK, Γρηγόρης Κοτσικάρης, Chairman of the Board of Directors | I KNOW HOW, Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Technology & Transformation Leader | DELOITTE, Αντώνης Μαρκόπουλος, ιδρυτής & CEO| PROSPERTY και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε μια συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κόντης.
Δ. Παπαστεργίου: Γίνονται στοχευμένα βήματα για την προώθηση της ψηφιοποίησης και της ΤΝ
Γίνονται βήματα σταθερά και στοχευμένα για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Υπουργός ανέλυσε τις κυβερνητικές προτάσεις για την προώθηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το νομοσχέδιο για τα ΑΙ Factories, τη διαχείριση των δεδομένων, όπως στο κομμάτι της υγείας. Όπως τόνισε, υπάρχει πολύς κόπος για την ψηφιοποίηση των δεδομένων των νοσοκομείων, αλλά προχωράμε. Τρέχουμε πολλές υποδομές ευρυζωνικότητας για να υποστηριχθούν όλες αυτές οι εφαρμογές του δημοσίου επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η δικαιοσύνη είναι ένας από τους τομείς που θέλουν στήριξη. Η γνώση είναι εδώ, οι δυνατότητες είναι εδώ, ωστόσο χρειαζόμαστε οργάνωση, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου κάνοντας λόγο για την εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών και έργων ψηφιοποίησης. «Αισθανόμαστε πολύ χρήσιμοι για αυτή τη μετάβαση που επιχειρεί η χώρα μας», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Κ. Κυρανάκης: Καλούμαστε να δημιουργήσουμε τεχνολογία & προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν αύριο
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι αμοιβές στα επαγγέλματα που αφορούν τους δυναμικούς τομείς της πληροφορικής στη χώρα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, κάνοντας λόγο για μία χρυσή ευκαιρία προσέλκυσης ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πιο βασικό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν προϊόντα εξαγώγιμα, ενώ αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του ελληνικού Κτηματολογίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καλούμαστε να δημιουργήσουμε τεχνολογία και προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν αύριο. Πρόσθεσε ότι το κράτος χρειάζεται καλούς project managers, με βασικό συστατικό την εμπέδωση εμπιστοσύνης του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος μας είναι το 2027, οι νέοι που επέλεξαν να μπουν στην τομέα πληροφορικής να αισθάνονται ότι έκαναν τη σωστή επιλογή, αλλά και το σύνολο των υπηρεσιών να είναι ψηφιακό, με επένδυση στα δίκτυα και την ευρυζωνικότητα.
Α. Στεργίου: Μετασχηματισμός των παρόχων ενέργειας σε παρόχους υπηρεσιών
Ο κ. Αλέξανδρος Στεργίου, Chief Information Officer, Φυσικό ΑΕΡΙΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, έκανε λόγο για μετασχηματισμό των παρόχων ενέργειας σε παρόχους υπηρεσιών. Όπως είπε, στην εταιρεία τρέχουμε συγκεκριμένες δράσεις για να παρέχουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες, προκειμένου να πάρουμε περιττό φόρτο από τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Μάλιστα, επεσήμανε τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την οποία, όπως είπε, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο, προκειμένου η επαφή του πελάτη να γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Τέλος αναφέρθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης για την προώθηση της ψηφιοποίησης.
Γ. Χριστόπουλος: Οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας
«Οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment, ΟΤΕ Group, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγάλης προτεραιότητας για την εταιρεία. Κάνουμε εκπαιδεύσεις και αυτές αφορούν στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς πυλώνες για τις ΜμΕ: Τα ψηφιακά εργαλεία, τις ψηφιακές υποδομές, τις ψηφιακές συναλλαγές και ο σημαντικός πυλώνας της διοίκησης. Παραδείγματος χάρη, σημαντικό για ΜμΕ είναι να έχουν ένα site, να μπορούν να κάνουν video conferences, να διατηρούν e-shop κλπ. Αν και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν την αξία της τεχνολογίας, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν παρατηρείται φόβος για την τεχνολογία αλλά προσχώματα στην προσέγγισή της. Τέλος, αναφέρθηκε στα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας στην ΜμΕ, τονίζοντας την ανάγκη για συγκεκριμένα ψηφιακά εργαλεία.
Γ. Μωραϊτίνης: Οι ασύρματες επικοινωνίες πολύ σημαντικές στην καθημερινότητά μας
Η εταιρεία ασχολείται με τις ασύρματες επικοινωνίες, ενώ είμαστε και αντιπρόσωποι της Motorola Solutions, δήλωσε ο κ. Γιώργος Μωραϊτίνης, διευθύνων σύμβουλος MORTEK. Όπως είπε, οι ασύρματες επικοινωνίες είναι πολύ σημαντικές στην καθημερινότητά μας και ειδικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως συμβαίνει σήμερα στη Βαλένθια αλλά και σε επικοινωνίες της αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής κλπ.
Γ. Κοτσικάρης: H Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενσωμάτωσή της στις επιχειρήσεις
Στις χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε ο κ. Γρηγόρης Κοτσικάρης, Founder & Chairman of the Board of Directors, IKH GROUP, επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης πρακτικών λύσεων που θα έχουν άμεση πρακτική. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο τρόπος που θα εισαχθεί και θα ενσωματωθεί στην επιχείρηση. Χρειάζεται να γίνει παράλληλα και μία αλλαγή στην κουλτούρα των εργαζομένων ανέφερε, έτσι ώστε σε επόμενο στάδιο να τις διαθέσουν στην υπηρεσία των πελατών τους. Ζητούμενο είναι επίσης οι τρόποι που θα εξωτερικευτούν οι πρακτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόσθεσε ότι η συγκυρία σήμερα βοηθάει. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ψηφιακές εφαρμογές της εταιρείας που εκπροσωπεί.
Ν. Χριστοδούλου: H πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν μηχανή ανάπτυξης για τη χώρα
Όταν μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό και εξέλιξη μιλάμε για υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που θα μπορούν να φέρουν επενδύσεις σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χριστοδούλου, Partner Technology & Transformation Leader, DELOITTE. Στόχος για τη χώρα είναι να δημιουργηθεί μία βιομηχανία ψηφιακού μετασχηματισμού και μία αγορά που θα εξάγει τεχνολογίες. Σήμερα είναι η εποχή που μπορούμε να δημιουργήσουμε μία τέτοιου είδους αγορά. H πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν μία μηχανή ανάπτυξης για τη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Α. Μαρκόπουλος: Ψηφιοποίηση του real estate και των συναλλαγών
Ο στόχος μας είναι να ψηφιοποιήσουμε τις συναλλαγές και να ψηφιοποιήσουμε τον κλάδο του real estate, ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, ιδρυτής & CEO PROSPERTY SOLUTIONS καλώντας την πολιτεία να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια με τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας που θα διευκολύνει την αγοραπωλησία ακινήτων με όλα τα δεδομένα, η οποία και θα εξορθολογήσει την αγορά ακινήτων. Τέλος, έθεσε το ζήτημα του πώς θα εργαστούν οι Έλληνες επιστήμονες σε ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, αλλά και το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα επαγγέλματα του μέλλοντος
Σχόλια