Με τη συμμετοχή τριών ανώτατων εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και ακόμη τριών της γερμανικής, καθώς και 31 καταξιωμένων παραγόντων των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο αγορών, πραγματοποιείται, 13 και 14 Νοεμβρίου, το 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο η «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», μια Ελληνογερμανική Συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Κεντρικός ομιλητής του φόρουμ, που θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου και θα φιλοξενήσει τρία πάνελ, θα είναι το μέλος Δ.Σ. και ερευνητικός διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών, καθ. Αλέξανδρος Κρητικός, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Andreas Kindl και ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης.
Στο πρώτο πάνελ της διοργάνωσης με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί την καινοτομία στη βιομηχανία», χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και το μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω ομοσπονδιακώ υπουργώ Ψηφιοποίησης και Μεταφορών, Oliver Luksic (video message), ενώ στη σχετική συζήτηση θα συμμετάσχουν ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ, Δρ. Βασίλης Χατζίκος, ο Head of IT Innovation Center του Ομίλου OTE, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος της Robert Bosch ΑΕ, Ιωάννης Κάπρας, και η διευθύνουσα σύμβουλος της Jungheinrich Hellas, Έλενα Καλλονά. Συντονιστής θα είναι ο Γρηγόρης Πελεκάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δικηγόρος, Senior Partner του Δικηγορικού Γραφείου Μπάλλας Πελεκάνος και Συνεργάτες.
Επίκεντρο του 2ου πάνελ ο τομέας της υγείας
Στο δεύτερο πάνελ, που θα επικεντρωθεί στον τομέα της υγείας, με τίτλο «Έρευνα και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Υγείας», χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και το μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τη ομοσπονδιακή υπουργώ Παιδείας και Έρευνας, Dr. Jens Brandenburg (video message), ενώ στη σχετική συζήτηση θα συμμετάσχουν η διευθύνoυσα σύμβουλος της Bayer Ελλάς ΑΕ, Ana Vega, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Merck Ελλάδας και Κύπρου, Susan King-Barnardo και ο καθηγητής του Technical University Munich and Helmholtz Munich, Vasilis Ntziachristos. Συντονιστής θα είναι ο Βασίλης Καρύδας-Υφαντής, Public & Government Affairs Manager του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung e.V.
Το 3ο πάνελ σχετικό με την ενεργειακή αγορά
Στο τρίτο πάνελ, το οποίο θα εστιάσει στην ενεργειακή αγορά έχοντας τίτλο «Έξυπνες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας», χαιρετισμό θα απευθύνει το μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής και Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τω ομοσπονδιακώ υπουργώ Oικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Stefan Wenzel (video message), ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο Chief Operating Officer της Renewable Energy Sources / HELLENiQ ENERGY Holdings S.A., Σωτήρης Καπέλλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος, ο γενικός διευθυντής Πληροφορικής του ομίλου Motor Oil Hellas, Νίκος Γιαννακάκης και ο γενικός διευθυντής της Wpd Solar Hellas, Κωνσταντίνος Φαϊτατζόγλου. Συντονιστής θα είναι ο Χάρης Φλουδόπουλος, δημοσιογράφος.
Στο πλαίσιο και των τριών πάνελ θα παρουσιαστούν best practices από την Ελλάδα και τη Γερμανία, επικεντρωμένα στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της ενέργειας.
Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού της εκδήλωσης θα αναλάβει η Ειρήνη Αναστασοπούλου, δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης των Ξένων Ανταποκριτών Τύπου (VAP), Βερολίνο.
Και ψηφιακή διάσταση στο Forum
Τη δεύτερη ημέρα, το Forum θα έχει ψηφιακή διάσταση, καθότι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και στο πλαίσιο αυτού θα λάβουν χώρα συνολικά πέντε e-εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά 18 ανώτατα στελέχη της ελληνικής και της γερμανικής αγοράς, με εξειδίκευση ή επαγγελματικό ενδιαφέρον στην τεχνολογία και το ΑΙ.
Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη εκδήλωση θα διοργανώσει η Επιτροπή Μελών Start Ups του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Η Ελληνογερμανική συνεργασία στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος Καινοτομίας», τη δεύτερη θα διοργανώσει η Boehringer Ingelheim Ελλάς, με τίτλο «Η Καινοτομία στην έρευνα: Quantum Computing & AI», η τρίτη θα διοργανωθεί από τη Bayer Hellas και θα έχει τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη στο οικοσύστημα υγείας προς όφελος των ασθενών», η τέταρτη θα διοργανωθεί από τη Siemens AE με τίτλο «Πρωτοποριακές ψηφιακές λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον» και η πέμπτη θα διοργανωθεί από τον Κόμβο Καινοτομίας και Ψηφιακής Τεχνολογίας έχοντας τίτλο «Ιωάννινα: το ταχύτερα αναπτυσσόμενο περιφερειακό οικοσύστημα καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα».
Δείπνο δικτύωσης πριν από το Φόρουμ
Του διήμερου Φόρουμ Καινοτομίας θα προηγηθεί (12/11/2024) το καθιερωμένο επίσημο δείπνο δικτύωσης, το οποίο θα παραθέσουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γενικός διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δείπνο θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.
Σχόλια