Εκλογές 2024: Η επίδραση του ΑΙ και πώς μπορούν οι ψηφοφόροι να προστατευτούν από τα fake news
Το 2024 είναι πιθανώς η σημαντικότερη εκλογική χρονιά που έχει δει ο κόσμος, με περισσότερες από 60 χώρες να διοργανώνουν εθνικές εκλογές, οι οποίες θα επηρεάσουν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, σύμφωνα με το Statista.
Όπως αναφέρει αναλυτικά σε τελευταίο της report η Check Point Software
Είναι επίσης η χρονιά που η παγκόσμια κοινότητα εξοικειώθηκε περισσότερο με την γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI - GenAI), καθώς οι επιχειρήσεις άρχισαν να αποκομίζουν επιχειρηματική αξία από αυτήν.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ασκήσουν επιρροή.
Στην πραγματικότητα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η ΤΝ χρησιμοποιήθηκε στο ένα τρίτο των εκλογών παγκοσμίως - συμπεριλαμβανομένων προεκλογικών περιεχομένων και deepfakes υποψηφίων - τόσο από πολιτικούς όσο και από ξένους κρατικούς φορείς.
Η ΤΝ χρησιμοποιείται και στις εκλογές των ΗΠΑ, και οι Αμερικανοί ανησυχούν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, η πλειοψηφία των ενήλικων Αμερικανών ανησυχεί ότι η ΤΝ θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παραπληροφόρησης σχετικά με πολιτικούς υποψηφίους.
Τον Ιανουάριο, ένα deepfake robocall με ψεύτικη φωνή του Προέδρου Μπάιντεν κυκλοφόρησε στο Νιου Χάμσαϊρ λίγο πριν τις προκριματικές εκλογές, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν. Τον επόμενο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) απαγόρευσε τις αυτοματοποιημένες κλήσεις μέσω ΤΝ. Πρόσφατα, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφόρησης προειδοποίησε ότι ξένοι παράγοντες απειλής χρησιμοποιούν ΤΝ για να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ, δημιουργώντας περιεχόμενο ΤΝ σε κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο.
Και οι Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν ότι η παραπληροφόρηση δεν θα σταματήσει την ημέρα των εκλογών – μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την Ημέρα Ορκωμοσίας για να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών.
Το πιο ανησυχητικό: Έρευνα της Check Point Research κατέδειξε μια τάση όπου οι απειλητικοί παράγοντες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ώστε να εμποδίσουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις πολιτικές εκστρατείες από το να διασταυρώσουν τα γεγονότα και να αποκαταστήσουν τις λανθασμένες πληροφορίες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένα viral βίντεο που φέρεται να δείχνει έναν μετανάστη από την Αϊτή να ισχυρίζεται ότι ψήφισε παράνομα στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας, γεγονός που οι εκλογικοί υπάλληλοι αποκαλούν ψεύτικο και έργο ξένου παράγοντα.
Πώς Μπορούν οι Ψηφοφόροι να Είναι Ενημερωμένοι και να Προστατευτούν;
Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την εποχή παραπληροφόρησης, οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:
1. Ανίχνευση Deepfake Ήχου: Οι ήχοι είναι πλέον πιο ευάλωτοι σε χειραγώγηση από τα βίντεο ή τις εικόνες. Ακούστε προσεκτικά για ασυνέπειες στον όγκο, το θόρυβο υποβάθρου, τις παύσεις, τον ρυθμό ή τον τόνο.
2. Ανίχνευση Deepfake Βίντεο: Προσέξτε την κίνηση των ματιών, τη συνεπή χροιά του δέρματος, τη συγχρονισμένη κίνηση των χειλιών και το φωτισμό για να αξιολογήσετε την αυθεντικότητα.
3. Επιβεβαίωση Πληροφοριών για την Ψήφο: Ελέγξτε την τοποθεσία ψήφου και τα στοιχεία του ψηφοδελτίου σας με τους κρατικούς και τοπικούς εκλογικούς υπαλλήλους.
4. Επιφυλακτικότητα με τις Κοινωνικές Δικτυώσεις: Διασταυρώστε τις πληροφορίες που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αξιόπιστους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
5. Χρήση Αξιόπιστων Εργαλείων Ελέγχου Γεγονότων: Ελέγξτε τις πολιτικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας αξιόπιστους και ανεξάρτητους ιστότοπους ελέγχου γεγονότων.
Συμβουλές για την Περιορισμό της Παραπληροφόρησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
1. Ελέγξτε την Πηγή: Βεβαιωθείτε ότι οι ειδήσεις προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
2. Διασταύρωση με Πολλαπλές Πηγές: Αξιόπιστες ειδήσεις θα αναφέρονται από περισσότερες από μία αξιόπιστες πλατφόρμες.
3. Έλεγχος Ημερομηνίας: Πολλές φορές αναπαράγονται παλιές ειδήσεις σαν να είναι τρέχουσες.
4. Διαχείριση Συναισθημάτων: Να είστε προσεκτικοί με περιεχόμενο που προκαλεί έντονα συναισθήματα. Κάντε μια παύση, αξιολογήστε και επαληθεύστε πριν το διαδώσετε περαιτέρω.
Μένοντας ενημερωμένοι, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα των πληροφοριών και δρώντας με προσοχή στα κοινωνικά μέσα, οι ψηφοφόροι μπορούν να προστατευτούν - και τη δημοκρατία - από τις πιθανές ζημιές της παραπληροφόρησης που προκαλείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σχόλια