Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για ΔΕΣΦΑ: 810 εκατ. από τράπεζες - Ταμείο Ανάκαμψης
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για ΔΕΣΦΑ: Χρηματοδότηση 810 εκατ. από τράπεζες - Ταμείο Ανάκαμψης
Ισχυρή Χρηματοδοτική Στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης από την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Eurobank για την Υλοποίηση του Πλήρως Προσανατολισμένου προς την Ενεργειακή Μετάβαση Επενδυτικού Σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Υπογραφή Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €810 εκατ. για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων πράσινης και ψηφιακής μετάβασης συνολικού κόστους 627,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Επιπλέον, το δάνειο καλύπτει γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς της εταιρείας, καθώς και κεφάλαιο κίνησης, ενώ παρέχει μια πιστωτική γραμμή σε μη δεσμευτική βάση, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2024 – Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες — Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank — αξιοποιώντας κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), επιβεβαίωσαν εκ νέου τη στήριξή τους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην καθιέρωση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή μέσω της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου.
Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα αναλάβουν από κοινού τον ρόλο του Mandated Lead Arranger, με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να λειτουργούν επιπλέον ως Συντονιστές και την Alpha Bank ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων.
Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ορίζεται στα δεκαπέντε (15) έτη, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων που έχουν ενταχθεί στο Δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΕΣΦΑ 2024-2033.
Από τα έργα αυτά, 627 εκατ. ευρώ είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και αποτελούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν το ΕΣΦΑ, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα του δικτύου να υποδεχθεί υδρογόνο, ενώ προάγουν παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Σχόλια