Η εξωστρεφής Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία με στιβαρή παρουσία στην AUSA 2024
Ολοκληρώθηκε η 11η εθνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων ΑUSA , η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο Walter E. Washington, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Παρουσία υψηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών και εκπροσώπων από την παγκόσμια αμυντική κοινότητα, έγιναν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο στρατηγός Andrew P. Poppas, γενικός διοικητής, γενικός διοικητής των Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ, ο συνταγματάρχης Dan Roper, διευθυντής Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, AUSA, η κα. Sandy Long, Ανώτερος Σύμβουλος Αμυντικών Εξαγωγών, DASA DE&C, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κα. Αικατερίνη Νασίκα, ο Αντιστράτηγος κ. Ανδρέας Κορωνάκης, υπαρχηγός ΓΕΣ του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ιωάννης Μπούρας, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και ο Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece. Μετά την τελετή των εγκαινίων, ακολούθησε περιήγηση στα εκθέματα του Hellenic Pavilion, όπου οι εκλεκτοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με τους εκθέτες.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη εκπροσώπων των εκθετών του ελληνικού περιπτέρου στις εγκαταστάσεις της Boeing στο Ridley Park, Philadelphia, καθώς και ενημερωτική συνάντηση στο Atlantic Council, όπου συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η πορεία των Ευρωατλαντικών και διμερών σχέσεων.
Το Εθνικό Περίπτερο στην AUSA τελεί παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) και διοργανώνεται με την συμπαράσταση της Enterprise Greece. Την οργάνωσή του ανέλαβε για 11η συνεχή χρονιά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο επιβεβαιώνει με τον τρόπο αυτό την πίστη του στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της παρουσίας της στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η συμμετοχή της χώρας μας στην κορυφαία διοργάνωση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, είναι το γεγονός ότι σε αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες επισκέπτες από την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία, εκπρόσωποι κορυφαίων αμερικανικών αμυντικών οίκων και του αμερικανικού στρατού και περισσότερες από 700 εταιρείες από 80 χώρες του κόσμου, πολλές εκ των οποίων με εθνικά περίπτερα, καταλαμβάνοντας εκθεσιακό χώρο 28.000 τ.μ.
Κοινός στόχος του Επιμελητηρίου και όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι να αναπτυχθούν ακόμα πιο δυνατοί δεσμοί με τις βιομηχανίες των ΗΠΑ. Μια «δυνατή» ελληνική παρουσία θα αποδείξει όχι μόνο ότι οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες μπορούν να εκπλήξουν με τη μεγάλη γκάμα τους καινοτόμων προϊόντων και αξιόπιστων υπηρεσιών αλλά επίσης θα αποτυπώσει τη ζωντάνια, την ανταγωνιστικότητά και την έντονη δυναμική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαιώνοντας τη θέση της χώρας μας ως πολύτιμου εταίρου σε διεθνή προγράμματα.
"Τέθηκαν οι βάσεις για την υπογραφή νέων συμφωνιών - Ενίσχυση εξωστρέφειας"
Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την παρουσία της χώρα μας στη φετινή διοργάνωση, στην οποία παρουσιάσαμε τη μεγαλύτερη εθνική αποστολή με την προσθήκη 5 νέων εταιρειών. Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις για την υπογραφή νέων συμφωνιών, οι οποίες ενδυναμώνουν την εξωστρέφεια της χώρας. Κατά τις επαφές μας εδώ επιβεβαιώθηκε από όλους πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν ευέλικτο, περιφερειακό ηγέτη, που είναι επικεντρωμένος στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τη χώρα και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της καινοτομίας και στρατηγικών συνεργασιών. Προχωρά επίσης με γρήγορους ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, με τις ελληνικές εταιρείες να θεωρούνται πλέον από τους κορυφαίους παραγωγούς αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, σε προϊόντα όπως μπαταρίες υποβρυχίων, συστήματα νυχτερινής όρασης, drones και άλλες εφαρμογές.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στις προσπάθειες της Ευρώπης για την ενίσχυση της διασυνοριακής αμυντικής συνεργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί βασική προτεραιότητα και για την Enterprise Greece η ενεργή υποστήριξη της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην AUSA, η οποία δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές εταιρείες να παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα τους σε ένα διεθνές κοινό».
"Ισχυρή θέση της Ελλάδας στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και άμυνας"
O πρόεδρος του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικολαος Μπακατσέλος, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή μας στην AUSA 2024 με τη διοργάνωση του Ελληνικού Περιπτέρου για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παραμένει αφοσιωμένο στην προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συμμετοχή μας στη διεθνή έκθεση AUSA αποτελεί για εμάς μια στρατηγική επιλογή, καθώς προσφέρει μια σταθερή πλατφόρμα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η φετινή μας παρουσία με 17 εξαιρετικές εταιρείες εκθέτες καταδεικνύει για ακόμη μία χρονιά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην παγκόσμια σκηνή, και τη δέσμευσή τους στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, καθώς και την ισχυρή θέση της Ελλάδας στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και άμυνας».
17 ελληνικές εξωστρεφείς εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην AUSA 2024
Το Ελληνικό Περίπτερο στην AUSA 2024 συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αποδεικνύει ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία εξελίσσεται ραγδαία, αγκαλιάζοντας τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες λύσεις, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και ενισχύοντας τη συνεργασία με βασικές διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες. Στην 11η διοργάνωση της Εθνικής συμμετοχής και μεγαλύτερη , παρουσιάστηκαν 17 ελληνικές εξωστρεφείς εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ιδιωτικές και κρατικές, και είναι οι εξής: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ, IDE-Intracom Defense, Intermat Group, Scytalys, Spirit Aeronautical Systems, Theon Sensors, Aeroservices, AMS Aero και στο κοινό Περίπτερο ΣΕΚΠΥ και ΕΕΛΕΑΑ οι εταιρίες: Adamant Composites, Akmon, DEFEA, Delian Alliance Industries Elfon, Elmon, Integrated Systems Development και Miltech.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρουσίας του Hellenic Pavilion στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων AUSA 2024, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στην οικία της πρέσβεως της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, κας Αικατερίνης Νασίκα, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.
Η πρέσβης και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Μπακατσέλος, καλωσόρισαν στην πρεσβευτική κατοικία τους εκθέτες του ελληνικού Περιπτέρου, τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της ΓΔΑΕΕ, τους εκπροσώπους αμυντικών εταιρειών και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπους από την ελληνική κοινότητα στην Ουάσιγκτον. Ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, συμμετείχε στη συγκέντρωση και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες.
Σχόλια