IOBE: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο - «αγκάθι» τα στοιχεία για την βιομηχανία
Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,0 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
H εξασθένιση, όμως, αυτή προέρχεται αποκλειστικά από τη Βιομηχανία, με τους υπόλοιπους τρεις τομείς και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να βελτιώνονται.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Οκτώβριο, οι γεωπολιτικές αναταράξεις που εντείνονται και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν έντονα αρνητικές επιδράσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, φαίνεται να επηρεάζουν το εξωστρεφές τμήμα της εγχώριας βιομηχανίας και να προκαλούν αβεβαιότητες, παρά την έως τώρα γενικά θετική πορεία των εξαγωγών προϊόντων.
Από την άλλη πλευρά, ο τουρισμός, παρά τη μικρή κάμψη που παρουσιάζει φέτος, συνέβαλε θετικά και τον Οκτώβριο, σε αρκετούς κλάδους.
Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης επίσης συνεχίζουν να επιδρούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, ενώ και οι κατασκευές έχουν έντονη δραστηριότητα και υψηλό ανεκτέλεστο, με πολλούς επόμενους μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας.
Ο πληθωρισμός επιμένει σε σχετικά επίπεδα υψηλότερα, με αποτέλεσμα συνεχιζόμενη πίεση στα νοικοκυριά και χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρά τη μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας αυτό τον μήνα.
Οι γενικές τάσεις αυτές αναμένεται να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, ωστόσο οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον ενδεχομένως να επηρεάσουν καταλυτικά και τις εγχώριες προσδοκίες προσεχώς.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Σημαντική υποχώρηση προσδοκιών λόγω εξασθένισης των προβλέψεων των παραγγελιών, της ζήτησης και της παραγωγής τους προσεχείς μήνες
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε σημαντικά τον Οκτώβριο, στις 103,5, από 110,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε, ενώ παράλληλα το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε έντονα, και το ύψος των αποθεμάτων ενισχύθηκε.
Αναλυτικά:
α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ενισχύθηκε στις -9 (από -1) μονάδες τον Οκτώβριο με το 24% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 15% (από 18%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε έντονα (+16 μονάδες από +27 μονάδες), με το 29% (από 38%) των επιχειρήσεων προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 12% ( από 10%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το ισοζύγιο κλιμακώνεται στις +7 μονάδες, με το 14% (από 13%) των επιχειρήσεων να αναφέρει αποθέματα υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν μικτές τάσεις: οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν στις +14 (από +4) μονάδες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού διατηρήθηκαν (-15 από -14 μονάδες).
ε) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση εξασθένισε στις +5 από τις +14 μονάδες τον Σεπτέμβριο, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να υποχωρεί στο 16% (από 27%), και το 11% (από 13%) να αναμένει μείωσή της.
στ) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ενισχύθηκε ήπια στις +5 μονάδες, με το 15% από 9% τον Σεπτέμβριο, να αναμένει αύξησή τους.
ζ) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 41% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 18% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 17% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 10% άλλους συγκυριακούς λόγους.
η) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων ενισχύθηκαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+17 απο +8 μον. ο δείκτης), εξασθένισαν ήπια ως προς τις λοιπές αγορές (+3 μον. ο δείκτης από +10 μον.), ενώ ενισχύθηκαν ελαφρά ως προς την αγορά της ΕΕ (+8 από +2 μον. το ισοζύγιο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον ενισχύεται, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Οκτώβριο το 47% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 42% τον Σεπτέμβριο
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ήπια βελτίωση προσδοκιών στις Κατασκευές, λόγω των Δημόσιων έργων
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο, στις 145,9 μονάδες (από 143,6 μον. τον Σεπτέμβριο), σε επίπεδο χαμηλότερο πάντως από το αντίστοιχο περυσινό (151,5 μονάδες).
Η μεταβολή αυτή ήταν αποτέλεσμα της έντονης βελτίωσης των προσδοκιών στα Δημόσια έργα με τις Ιδιωτικές κατασκευές να εξασθενούν. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν.
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ήπια βελτίωση των προσδοκιών, αισιοδοξία στους περισσότερους βασικούς κλάδους
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται ήπια τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 98,3 μονάδες, από 97,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η μικρή ενίσχυση αυτή αφορά σχεδόν όλους τους βασικούς κλάδους όπου οι προσδοκίες βελτιώνονται, με εξαίρεση τον κλάδο Πολυκαταστημάτων1 και τα Είδη Οικιακού εξοπλισμού.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ήπια ενίσχυση των προσδοκιών, αισιοδοξία για τη μελλοντική ζήτηση
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώθηκε ήπια τον Οκτώβριο, στις 112,2 μονάδες, από 111,3 τον Σεπτέμβριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρούνται αμετάβλητες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν ελαφρά, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης όμως να βελτιώνονται και να δίνουν τη γενική τάση στον δείκτη.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μικρότερη απαισιοδοξία των νοικοκυριών για τα οικονομικά τους
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ήπια τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις - 50,3 μονάδες, έναντι -51,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –35,3 και την Σλοβενία (-27,6) να ακολουθούν.
Σημειώνονται μικρές θετικές μεταβολές προσδοκιών για την οικονομική τους κατάσταση, καθώς αμβλύνεται η πολύ έντονη απαισιοδοξία που έχει καταγραφεί όλους τους μήνες, αν και παράλληλα παρατηρείται μικρή επιδείνωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές.
Η θερινή περίοδος ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά στον τουρισμό γεγονός που επηρεάζει αρκετά νοικοκυριά πανελλαδικά. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εμμένει και εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το ζήτημα της ακρίβειας να ανησυχεί έντονα τους πολίτες.
Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης, για δέκατη φορά μέσα στο 2024 βρίσκεται η Λιθουανία (+7,7) και για δεύτερη φορά η Σουηδία (+0.9), με την τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να συνεπάγεται ουσιαστικά αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας.
Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -11,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -12,5 μονάδες στην Ευρωζώνη. Αναλυτικά:
● Μικρή άμβλυνση των αρνητικών εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες εξασθένισαν ελαφρά, στις -49,1 μονάδες (έναντι -52,2). Το 65% (από 67%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 2% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -8,9 και -9,2 μονάδες αντίστοιχα.
● Ελαφρώς λιγότερο απαισιόδοξες και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια τον Οκτώβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46,5 (από -48,9) μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το 60% (από 63%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -1,2 και -2,3 μονάδες αντίστοιχα.
● Παραμένει ψηλά – παρά τη μικρή υποχώρηση - η απαισιοδοξία στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε μικρή εξασθένιση τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις -54,3 (από –55,6) μονάδες. Το 69% (από 72%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι 18% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -20,8 και -22,8 μονάδες αντίστοιχα.
Σχόλια