Bullying, σωματική και ψυχολογική βία και εικόνες που μονοπωλούν σχεδόν καθημερίνα ειδησεογραφικά δελτία και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω των social media. Άραγε έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα αυτά ή γίνονται πιο ευρέως γνωστά;
Πρόσφατα πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της θέσπισης μέτρων κατά του παιδικού εκφοβισμού και της ενίσχυσης της ασφάλειας των ανηλίκων στους δημόσιους χώρους, ανακοίνωσε την λειτουργία της εφαρμογής panic button, που θα χορηγηθεί σε όσους ανήλικους ή γονείς το επιθυμούν.
Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό; Ποιες οι απόψεις και οι προτάσεις των Ελλήνων πολιτών για το Panic Button και την Προστασία Ανηλίκων;
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία έρευνας της Focus Bari, η πλειοψηφία των Ελλήνων εκφράζει συγκρατημένη υποστήριξη για την επέκταση του Panic Button ως μέτρο κατά του παιδικού εκφοβισμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την πρόληψη και την ασφάλεια των ανηλίκων.
Σημαντική μερίδα πολιτών, περίπου οι μισοί, εκφράζει επιφυλάξεις, τονίζοντας την ανάγκη για σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεύθυνη χρήση του μέτρου, ενώ θετική στάση εκφράζουν παραπάνω από δύο στους πέντε Έλληνες με μόλις το 7% να εκφράζεται αρνητικά για την επέκταση της εφαρμογής του Panic Button.
Η αποτελεσματικότητα του Panic Button εξαρτάται κυρίως από την άμεση ενημέρωση των Αρχών και την κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών και κηδεμόνων. Η κοινή γνώμη υπογραμμίζει ότι για την επιτυχία του μέτρου είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εκπαίδευση σχετικά με τη σωστή και υπεύθυνη χρήση του.
Την ίδια ώρα, σημαντική πλειοψηφία των πολιτών, αναγνωρίζει τη σημασία της αστυνομίας, των σχολείων/ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και των τοπικών αρχών (περιφέρειες, δήμους) ως βασικούς πυλώνες προστασίας των παιδιών, ενώ δεν παραβλέπει και την επιρροή των Μ.Μ.Ε και των social media.
Περίπου δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ασφάλεια των ανηλίκων μέσω χορηγιών για ενημέρωση και πρόληψη.
Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί πως αναγνωρίζεται και η σημασία των εταιρειών που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες για παιδιά στη διαδικασία υλοποίησης χορηγικών προγραμμάτων που προάγουν την προστασία τους.
Σχόλια