Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ: Τα κέντρα logistics απαραίτητα στη Β. Ελλάδα
Η ανάπτυξη των logistics είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την χώρα μας, καθώς οι εξελίξεις και οι ανάγκες για το διαμετακομιστικό εμπόριο είναι μεγάλες, επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Μανώλας, Managing Director της IBLS, στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ, το οποίο πραγματοποιείται έως και σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.
Ο κ. Μανώλας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πλεονέκτημα που έχει η Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία κέντρων logistics, που θα βοηθήσουν στη διασυνδεσιμότητα της Βόρειας Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Θεσσαλονίκη, λόγω απόστασης και λόγω της γεωγραφικής της θέσης -βρίσκεται κοντύτερα από άλλες βαλκανικές πόλεις -πρωτεύουσες σε σχέση σε σχέση με την Αθήνα- καθίσταται ισχυρή και σε πλεονεκτικό ρόλο. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και με την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων, θα διαδραματίσει τον ρόλο που της αξίζει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Industrial Building & Logistics Solutions SA (BLS) υπογράμμισε πως η απόφαση της πολιτείας για την δημιουργία χώρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου θα δώσουν μια άλλη προοπτική στην ανάπτυξη του εμπορίου. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε πως γενικότερα δεν υπάρχουν χώροι για τη δημιουργία logistics στην ευρύτερη περιοχή στη Σίνδο και το Καλοχώρι καθώς τα δεδομένα που απαιτούνται αφορούν χώρους με επιφάνειες των 20.000 τετραγωνικών μέτρων και 14 μέτρων ύψους για να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες και προδιαγραφές. Σε όλα αυτά ωστόσο, ανέφερε ο κ. Μανώλας, θα πρέπει να προσέξουμε και τη διασύνδεση του λιμένα με τον σιδηρόδρομο και την ΠΑΘΕ.
Με τις αλλαγές στα τελωνεία θα είναι ασφαλέστερη η μεταφορά των εμπορευμάτων
Ο Νικόλαος Μαυρίκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.Π.Ε.) αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που αφορούν τα τελωνεία στην ΕΕ, αλλά και τη χώρα μας, καθώς έτσι θα βελτιωθεί η ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των εμπορευμάτων. Πάντως, ο κ. Μαυρίκος υπογράμμισε πως οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται ταχύτεροι, αφού η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται αφενός ασφαλέστερα αφετέρου γρηγορότερα, μιας και θα βασίζονται σε μεγάλες βάσεις δεδομένων. Επίσης, τόνισε πως αν και έχουν καθυστερήσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην ΕΕ, πολλές νέες ρυθμίσεις, όπως είναι η αναβαθμισμένη πιστοποίηση των εμπορευμάτων, θα βοηθήσουν στην ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων. Επιπρόσθετα, ο κ. Μαυρίκος σημείωσε πως οι νέες έννοιες που αφορούν τον εισαγωγέα, τον εξαγωγέα, αλλά και τον μεταφορέα θα δώσουν νέα ώθηση στο εμπόριο και την διακίνηση των αγαθών.
Η ΤΝ θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου στη διακίνηση των εμπορευμάτων
Ο κ. Δημήτριος Τσιτσάμης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τη διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (GASCM), αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη που θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και πόρων στη διακίνηση των εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα στην αναβάθμιση των τελωνείων, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό, κάνουν τις μεταφορές, εν προκειμένω τις οδικές, μη ελκυστικές.
Ο κ. Τσιτσάμης αναφέρθηκε στην αναγκαία βελτίωση των σιδηροδρομικών δικτύων στη χώρα, αφού, όπως επισήμανε, στην ΕΕ από το 97% των μεταφορών που ως επί των πλείστων γίνεται οδικώς, μόνον το 16% γίνεται σιδηροδρομικά, ενώ στην χώρα μας το ποσοστό αυτό μετά βίας ξεπερνά το 2,8%, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει για να πάρουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις.
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η κυρία Μαρία Σαμολαδά, δημοσιογράφος του City Radio και SAMtimes.gr.
Το SECF διοργανώνεται από την Tsomokos Communications με στρατηγικό εταίρο την ΟΛΘ Α.Ε.
Σχόλια