NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Επιχειρήσεις: Είναι άραγε έτοιμες για τις μελλοντικές απειλές οι υποδομές ΙΤ;

Επιχειρήσεις: Είναι άραγε έτοιμες για τις μελλοντικές απειλές οι υποδομές ΙΤ;

Στις μέρες μας το 90% των στελεχών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η IT υποδομή της εταιρείας του είναι κορυφαία ενώ μόνο το 39% την κρίνει ικανή να ανταποκριθεί σε μελλοντικούς κινδύνους.

Εν μέσω αναδυόμενων απειλών, κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές και άλλες σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις, η ασφάλεια και οι κανονισμοί βρίσκονται στην κορυφή των ζητημάτων που προβληματίζουν τα στελέχη των εταιρειών.

Στον αντίποδα, η απόδοση των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη περιορίζεται από την έλλειψη δεξιοτήτων, την ανάγκη συμμόρφωσης και τη συμβατότητα

Την ίδια ώρα, η τεχνολογία που βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής της αποτελεί κορυφαία πρόκληση για τους CEOs. Παράλληλα, το επίπεδο των δεξιοτήτων καθορίζει την ετοιμότητα των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πολλά στοιχεία που αποκαλύπτει τελευταία παγκόσμια έκθεση της Kyndryl. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο εκσυγχρονισμός της IT υποδομής προσφέρει στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παρότι μόλις το 42% αυτών βλέπουν θετική απόδοση από την επένδυσή τους στην τεχνητή νοημοσύνη

Πιο αναλυτικά:

Στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι βασίζονται στην υποδομή IT για να περιορίσουν τους κινδύνους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν νέα εργαλεία. Ωστόσο, ενώ το 94% αυτών δηλώνει ότι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις εταιρείες τους, τα στοιχεία της Kyndryl δείχνουν ότι το 44% των κρίσιμων πληροφοριακών υποδομών πλησιάζουν ή βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αυξάνοντας την ευπάθειά τους και δημιουργώντας εμπόδια για τον εκσυγχρονισμό. Επιπλέον, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι χρειάζονται βοήθεια για τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Πιο αναλυτικά τι πιστεύουν στελέχη και επιχειρήσεις:

  • Η απόδοση μιας επένδυσης (ROI) στην τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ασαφής: Παρόλο που το 76% των επιχειρήσεων επενδύει στην παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, μόνο το 42% βλέπει να αποδίδει θετικά αυτή η επένδυση. Τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν οι ανησυχίες γύρω από την προστασία δεδομένων (31%), η αβεβαιότητα για την απόδοση της επένδυσης (30%) και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την συμμόρφωση (26%).
  • Η πρόκληση της τεχνολογίας που φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής της: Σχεδόν όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις επιζητούν να διατηρήσουν ενημερωμένα τα συστήματά τους. Το 64% των CEOs εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τα ξεπερασμένα συστήματα πληροφορικής, ενώ τα δεδομένα από το Kyndryl Bridge δείχνουν ότι το 44% των κρίσιμων υποδομών πληροφορικής πλησιάζει ή έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
  • Η τεχνολογική εξέλιξη προσπερνά την εκπαίδευση: Πάνω από το 40% των ηγετικών στελεχών αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τεχνολογικές δεξιότητες που εμποδίζουν την εξέλιξη του εκσυγχρονισμού.
  • Η ασφάλεια παραμένει κορυφαία ανησυχία: Το 65% των στελεχών εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ μόνο το 30% νιώθει έτοιμο να τις αντιμετωπίσει.
  • Οι εταιρείες με ηγετική θέση αναφέρουν ευθυγράμμιση μεταξύ επιχειρηματικών και τεχνολογικών στρατηγικών: Οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει περισσότερο στον ψηφιακό μετασχηματισμό καταγράφουν μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε όσους προΐστανται στο σκέλος της επιχείρησης και στον τομέα τεχνολογία, καθώς και υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI) στα τεχνολογικά έργα.

Άλλοι κίνδυνοι

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τις επιχειρήσεις: Το 65% των στελεχών ανησυχεί για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και μόνο το 30% νιώθει έτοιμο να τις διαχειριστεί. Ομοίως, το 59% εκφράζει ανησυχία για τις κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, αλλά μόνο το 25% πιστεύει ότι τα συστήματά του μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Σημαντική ανησυχία για τα στελέχη αποτελεί η ταχύτητα με την οποία μεταβάλλεται το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ. Το 48% των στελεχών ανησυχεί για τον πολύ γρήγορο ρυθμό αυτών των ρυθμίσεων, ωστόσο το 66% πιστεύει ότι έχουν συνολικά θετική επίδραση.

Όσοι επενδύουν, βλέπουν αποτελέσματα

Παρά τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις που εκσυγχρονίζονται απολαμβάνουν σαφή οφέλη από τις επενδύσεις τους. Συγκρίνοντας με την προηγούμενη χρονιά, στελέχη από εταιρείες με ηγετική θέση ανέφεραν αυξημένη αποδοτικότητα (85%), μεγαλύτερη καινοτομία (71%) και βελτιωμένη εμπειρία για εργαζόμενους ή πελάτες (60%). Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση καθώς τα στελέχη βλέπουν μικρότερη βελτίωση σε τομείς όπως η ασφάλεια δεδομένων και η συμμόρφωση με κανονισμούς (34%) αλλά και σε αποτελέσματα που αφορούν τη βιωσιμότητα, όπως η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ή των εκπομπών (27%), σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Kyndryl.

Μόνο το 11% των CIΟ έχει υιοθετήσει πλήρως την Τεχνητή Νοημοσύνη, λόγω ανησυχιών για την προστασία και ασφάλεια των δεδομένων - έρευνα Salesforce

Άξια προσοχής από την άλλη πλευρά είναι τελευταία έρευνα της Salesforce που δείχνει πως υπάρχει διστακτικότητα ακόμη απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έρευνα, το 84% των CIO πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα είναι τόσο σημαντική για τις επιχειρήσεις όσο ήταν η άνοδος του διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα της Salesforce, του παγκόσμιου ηγέτη στο AI CRM.

Ωστόσο, μόνο το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει εφαρμόσει πλήρως τη συγκεκριμένη τεχνολογία στις δραστηριότητές του, αναφέροντας τεχνικές και οργανωτικές προκλήσεις όπως η ασφάλεια και η δομή δεδομένων.

Η έρευνα διεξήχθη σε 150 CIO εταιρειών με 1.000 ή περισσότερους υπαλλήλους και ρίχνει φως σχετικά με τη χρήση της ΑΙ στις επιχειρήσεις και τα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς οι εταιρείες επικεντρώνουν τις στρατηγικές τους γύρω από αυτήν την τεχνολογία.

Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι η αυξανόμενη πίεση που νιώθουν οι CIO να μετατραπούν σε ειδικούς (experts) της AI: 61% των ερωτηθέντων CIO ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες προσδοκίες ως προς τις γνώσεις τους σχετικά με την AI σε σχέση με αυτές που όντως έχουν, ενώ πολλοί στρέφονται στους συναδέλφους τους από άλλες εταιρείες ως κύρια πηγή πληροφόρησης.

Μολονότι αναγνωρίζεται ευρέως η δυναμική της AI, παρατηρείται μια επιφυλακτικότητα στους επαγγελματίες: το 67% υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, με μεγάλο μέρος αυτής της επιφυλακτικότητας να οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία και ασφάλεια των δεδομένων.

… και λίγα λόγια για το Δημόσιο που έχει τεχνολογία 2007

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και για την κατάσταση στο Δημόσιο και τις τεχνολογίες που διαθέτει. Άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις συναλλάσονται με δημόσιες υπηρεσίες (που ψηφιοποιήθηκαν), data μεταφέρονται και αποθηκεύονται... την ώρα που οι κυβερνοαπειλές πληθαίνουν και γίνονται πιο σύνθετες. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Γ. Παπαρίδου, επικεφαλής του ΣΕΠΕ η οποία κάνει λόγο για εξοπλισμούς εποχών 2007...

«Το ελληνικό δημόσιο στην πλειονότητα του αυτή τη στιγμή έχει εξοπλισμό, τον οποίο αγόρασε στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που ολοκληρώθηκε το 2009» ανέφερε.

«Δηλαδή ο πιο καινούριος εξοπλισμός που έχει η πλειονότητα του ελληνικού δημοσίου είναι του 2007- 2008. Το ελληνικό δημόσιο αν και κάνει τα πάντα για την κυβερνοασφάλεια, έχει μια τεράστια τρύπα μπροστά του, η οποία εάν δεν καλυφθεί ότι και να κάνουμε δεν θα μπορέσει να φέρει τα σωστά αποτελέσματα» τόνισε.

Στο πλαίσιο του 2nd Cyber Security, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ τόνισε πως στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας παντού υπάρχουν προβλήματα.

Ααναφέρθηκε δε στην ευρωπαϊκή οδηγία NIS2 εκφράζοντας τον προβληματισμό της. «To NΙS2 δεν πιάνει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι πάνω από 50 άτομα, πιάνει και το δίκτυο τους. Κι όταν μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα που το 86% των επιχειρήσεων είναι μικρές επιχειρήσεις με κάτω από 10 άτομα προσωπικό τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα» κατέληξε η πρόεδρος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr