"Οικονομική Αυτοπεποίθηση": Ένα βιβλίο του Ryan Serhant για την επαγγελματική ανέλιξη και την επιτυχία
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ryan Serhant, έχοντας αποκτήσει διεθνή φήμη ως ένας από τους γνωστότερους και πλέον επιτυχημένους μεσίτες ακινήτων στον κόσμο, καλεί τους αναγνώστες του βιβλίου του «Οικονομική αυτοπεποίθηση» (εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση από τον Μιχάλη Ατματζίδη) να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τα χρήματα, αλλάζοντας στην ουσία την προσέγγισή τους γύρω από αυτά.
Σύμφωνα με τον Serhant, εάν έχουμε ένα φιλόδοξο όραμα ζωής και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε αρκετά κέρδη, τότε έχουμε διανύσει ήδη τη μισή απόσταση για να το καταφέρουμε. Δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση να τα παρατήσουμε. Πρέπει να συνεχίζουμε, αργά αλλά σταθερά, να «τραβάμε κουπί», ακόμα και όταν οι αντιξοότητες μάς λυγίζουν.
Ο Serhant αν και ξεκίνησε φτωχός την επαγγελματική του καριέρα, όντας φιλόδοξος, κατόρθωσε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει κορυφαίος μεσίτης στην πόλη της Νέας Υόρκης και να ιδρύσει την εταιρεία SERHANT, ένα πρακτορείο μεσιτείας ακινήτων με παγκόσμια εμβέλεια. Σήμερα, το ψηφιακό του αποτύπωμα είναι αξιοσημείωτο, καθώς μετρά πάνω από 2 εκατομμύρια ακολούθους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, ενώ παράλληλα υλοποιεί και δικά του διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Στο βιβλίο του «Οικονομική αυτοπεποίθηση» ο Ryan Serhant, μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό τα μυστικά που θα οδηγήσουν κάποιον να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλιά της επιτυχίας. Στην εισαγωγή του βιβλίου του, ο Serhant δίνει απάντηση στο ερώτημα «τι είναι η οικονομική αυτοπεποίθηση», αναφέροντας τη δική του κάποτε οικονομική ανέχεια και εξηγώντας ότι είναι όλα θέμα πίστης στον εαυτό μας, μιας και, σύμφωνα με τον ίδιο, η αυτοπεποίθηση αυτή ζει μέσα μας και χρειάζεται απλά να την απελευθερώσουμε. Αναλυτικότερα:
Στο 1ο κεφάλαιο, ο συγγραφέας τονίζει πόσο σημαντικό είναι να στοχεύουμε στα καλύτερα, στα μεγαλύτερα, και όχι απλά να μένουμε ικανοποιημένοι με έναν αξιοπρεπή μισθό με τον οποίο επιβιώνουμε. Το ζήτημα είναι να θέλουμε ακόμα περισσότερα για τον εαυτό μας και να βάζουμε πλώρη ώστε να τα αποκτήσουμε, μέσα από στρατηγικές κινήσεις.
Στο 2ο κεφάλαιο, ο Serhant περιγράφει τη φάση της ζωής του όπου αποφάσισε να κάνει αίτηση για το “Million Dollar Listing», ένα τηλεοπτικό σόου για κορυφαίους μεσίτες, που τον έκανε εν τέλει γνωστό σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Το κλειδί για να αποκτήσει τη δουλειά ήταν: fake it until you make it. Ή ελληνιστί, να παρουσιάσει τον εαυτό του ως κάποιον που έχει αυτοπεποίθηση και αγαθά τα οποία ακόμα δεν έχει (σκοπεύει, όμως, πολύ σύντομα να αποκτήσει). Συνοπτικά, πυρήνας της οικονομικής αυτοπεποίθησης του συγγραφέα αποτελεί το να υιοθετήσει κάποιος την αντίληψη πως είναι δυνατός, με σιγουριά και με αυτοέλεγχο, ακόμα και όταν νιώθει ότι δεν είναι.
Στο 3ο κεφάλαιο, ο Serhant αναφέρει πόσο αναγκαίο είναι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, μη φοβούμενοι την ίδια στιγμή να αποτύχουμε. Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής, και όχι κάτι που μας καθορίζει. Επίσης, καλό είναι να θέτουμε τις αγχώδεις σκέψεις μας υπό έλεγχο, διερωτώμενοι αν πραγματικά κάποιος θέλει να μας κάνει ένα κακό σχόλιο για τη δουλειά μας ή αν απλά εμείς το υποθέτουμε, λόγω του πανικού που μας διακατέχει να είμαστε πάντα άψογοι. Στη συνέχεια (4ο κεφάλαιο), υπογραμμίζει ότι πρέπει κανείς να είναι ανοιχτός στην εποικοδομητική κριτική, ακόμα και αν αυτή είναι σκληρή, καθώς μόνο έτσι κάποιος θα εξελιχθεί. Σημασία έχει να είμαστε επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουμε, αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργούμε θετικές διασυνδέσεις με τους γύρω μας.
Στο 5ο και το 6ο κεφάλαιο, ο Serhant υποστηρίζει ότι το να είμαστε ευπαρουσίαστοι συνδέεται άμεσα με το αίσθημα κυριαρχίας στη δουλειά μας και τονίζει τη σημασία της επιλεκτικής επικοινωνίας. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον συγγραφέα, η διπλωματικότητα είναι η καλύτερη οδός για διαπραγματεύσεις. Για το ποιες πληροφορίες χρειάζονται στους πελάτες και ποιες περιττεύουν, το εξετάζουμε κατά περίπτωση.
Στο 7ου κεφάλαιο αναλύονται οι τρόποι που πρέπει να αξιοποιούμε τον χρόνο μας ώστε να κάνουμε δημιουργικό το κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος είναι χρήμα, κι εμείς δεν είμαστε σε θέση να τον σπαταλάμε άδικα, ούτε να αναλωνόμαστε ακολουθώντας τον δρόμο της τελειομανίας (που δεν αποφέρει, στην πραγματικότητα, καρπούς). Στο 8ο πια κεφάλαιο, ο συγγραφέας εξηγεί ότι χρειάζεται να ρισκάρουμε για να πάμε τη δουλειά μας ένα βήμα παρακάτω, πραγματοποιώντας βέβαια πάντα αξιολόγηση του κινδύνου.
Έχοντας πλέον φτάσει στο 9ο κεφάλαιο, διαβάζουμε για τη στασιμότητα που αποτελεί τον εχθρό της εξέλιξης. Μπορεί να έχουμε ήδη στο ιστορικό μας εξαιρετικά επιτεύγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποζητήσουμε την αλλαγή και την ανανέωση. Στο 10ο κεφάλαιο, ο Serhant αποκαλύπτει κάποια μυστικά σχετικά με το πώς να γίνουμε αυτοδημιούργητοι –πώς, δηλαδή, να μην εξαρτόμαστε από κανέναν. Σημειώνει ότι αν θέλουμε να φτάσουμε στο απόγειο της επιτυχίας χρειάζεται απόλυτη δέσμευση. Στο 11ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη «στρογγυλή τράπεζα», μόνο που ο συγγραφέας δεν ακολουθεί πιστά τον ορισμό της όπως αυτός προέρχεται από τα χρόνια του βασιλιά Αρθούρου, αλλά χρησιμοποιεί τη φράση για να υπερτονίσει τον συνδυασμό διάφορων χαρακτηριστικών (πίστη, ανταγωνισμός, ενδιαφέρον για τη φήμη μας) που θα μας αποφέρουν επιτυχία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν μοναχικοί εκατομμυριούχοι, και ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε τη δική μας ομάδα ανθρώπων, το δικό μας προσωπικό δίκτυο.
Στο προτελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, το 12ο, ο Serhant επαναπροσδιορίζει τη λέξη «οπορτουνισμός», δίνοντάς της θετική χροιά: όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι οπορτουνιστές. Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από το ότι, όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία, πρέπει να την αρπάζουμε με νύχια και με δόντια, ακόμα και όταν νιώθουμε ενδοιασμό. Αλλιώς, θα μας προλάβει κάποιος άλλος. Τέλος, στο 13ο κεφάλαιο, που τιτλοφορείται «Γιατί όχι εγώ;», ο συγγραφέας αναρωτιέται ακριβώς αυτό: γιατί να μην μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να δώσουμε σάρκα και οστά στα όνειρά μας; Χρειάζεται, απλά, να το θελήσουμε, και να μην σταματήσουμε στιγμή να το κυνηγάμε. Αν κάτι πρέπει να πιστέψουμε, αυτό είναι ότι έχουμε ακριβώς το ίδιο δικαίωμα στην επιτυχία με οποιονδήποτε άλλον.
Συνοψίζοντας
Το βιβλίο του επιτυχημένου επιχειρηματία Ryan Serhant «Οικονομική Αυτοπεποίθηση» αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για όποιον θέλει να ακολουθήσει τα βήματά του συγγραφέα προς την επιτυχία. Η αυτοπεποίθηση, ο αυτοέλεγχος, η αισιοδοξία και ο δυναμισμός, η αποδοχή της εποικοδομητικής κριτικής, η επιλεκτική επικοινωνία, η διπλωματικότητα στις διαπραγματεύσεις η δημιουργία θετικών διασυνδέσεων, η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου, η ανάληψη του ρίσκου και η αξιολόγηση του κινδύνου, η εξέλιξη και ποτέ η στασιμότητα, η δημιουργία του δικού μας προσωπικού δικτύου και ο «οπορτουνισμός» είναι, μεταξύ άλλων, από τα βασικά βήματα για να πάρει κάποιος τον έλεγχο της ζωής του και να κυνηγήσει τα όνειρά του
Τέλος, όσον αφορά το ύφος της γραφής, αυτό είναι γλαφυρό, παραστατικό και το διάβασμα γίνεται ευχάριστο και διασκεδαστικό.
Σχόλια