NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Υβριδική εργασία, η λύση για την αποφυγή μιας «σιωπηλής παραίτησης»

Υβριδική εργασία, η λύση για την αποφυγή μιας «σιωπηλής παραίτησης»

Λίγο μετά την πανδημία, στα μέσα του 2021 ξεκίνησε το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης. Περίπου 47 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Αμερική παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους σε μια από τις πιο μαζικές εξόδους από την εργασία στην ιστορία.

Οι ελλείψεις που δημιουργήθηκαν μεγάλες, οι ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας πολλές και οι ισορροπίες φαίνεται ακόμη να μην έχουν βρεθεί διεθνώς σε όλα τα επίπεδα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις βέβαια η επιστροφή στο γραφείο συντελέστηκε κανονικά.

Βέβαια στην εξίσωση μπαίνουν σιγά σιγά οι νέες τεχνολογίες, νέες μορφές εργασίας, μεγαλύτερες απαιτήσεις και διαφορετικά «θέλω» εργοδοτών και εργαζομένων.

Από την άλλη πλευρά, μια διαφορετική πτυχή στην αγορά και τις συνθήκες που δημιουργούνται είναι και το φαινόμενο της σιωπηλής παραίτησης: Τo quiet quitting, η ήσυχη παραίτηση δηλαδή, δεν αναφέρεται μόνο στην απομάκρυνση από την εργασία χωρίς να αφήνει ο εργαζόμενος στον εργοδότη το περιθώριο διαπραγμάτευσης αλλά και στο να μην παίρνει κάποιος πολύ σοβαρά την δουλειά του. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται κυρίως από την Generation Z. O όρος έχει βρει υποστηρικτές σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αθόρυβη παραίτηση δεν σημαίνει στην πραγματικότητα ότι εγκαταλείπεις τη δουλειά σου. Σημαίνει απλώς ότι εκτελείς μόνο ό,τι είναι απαραίτητο και μετά συνεχίζεις τη ζωή σου, διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής εις βάρος της εργασίας.

Υβριδική εργασία: το κίνητρο για εργαζόμενους και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

Τελευταία έρευνα της IWG υπογραμμίζει τα οφέλη της υβριδικής εργασίας για τις επιχειρήσεις με το 78% των εργαζομένων που δουλεύουν υβριδικά, να αναφέρουν αύξηση στα επίπεδα παραγωγικότητάς τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υπερβολική επιτήρηση των εργαζομένων από τους εργοδότες, τόσο σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους, όσο και με τον χώρο όπου εργάζονται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια κορυφαίων ταλέντων λόγω του φαινομένου της «σιωπηλής παραίτησης»

Πιο αναλυτικά, πάνω από το μισό (57%) των εργαζομένων ανέφερε ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε «σιωπηλή παραίτηση», όταν έχουν έναν προϊστάμενο που δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους, ασκεί υπερβολικό έλεγχο ή δεν τους προσφέρει την δυνατότητα να επιλέξουν τον χώρο εργασίας τους.

Με το 22% του εργατικού δυναμικού να αναφέρει ότι ήδη βιώνει ή έχει βιώσει κάποια στιγμή στο παρελθόν απώλεια κινήτρου για εργασία, εκατομμύρια εργαζόμενοι πιθανότατα να εγκαταλείψουν τις τρέχουσες θέσεις τους ή να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες αλλού, εφόσον δεν νιώθουν ότι τους δίνεται η ευχέρεια να εργαστούν με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί.

Αντίθετα, το 40% των υπαλλήλων γραφείου που απολαμβάνουν την ευελιξία του υβριδικού μοντέλου εργασίας, είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν τη «σιωπηλή παραίτηση», αποδεικνύοντας ότι η ευέλικτη εργασία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων ικανοποίησης.

Φεύγουν τάλεντα - καλοί εργαζόμενοι εάν…

Οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις: Η υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά κρίνεται απαραίτητη για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Οι εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω και να χάσουν τους καλύτερους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την έρευνα, το 62% των εργαζομένων που δουλεύουν υβριδικά, δηλώνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν αν τους ζητηθεί να επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο.

Επιπλέον, το 71% των εργαζομένων θα απέρριπτε την πρόταση για μία νέα δουλειά που απαιτεί καθημερινή μετακίνηση μεγάλης απόστασης, ενώ το 72% θα αναζητούσε θέσεις που δίνουν τη δυνατότητα εργασίας από οποιοδήποτε μέρος.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί καταλύτη για την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 78%. Επιπλέον, το 92% των εργαζομένων απολαμβάνει την αυτονομία να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους, επιλέγοντας τον χρόνο και τον τόπο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Αυτή η δυνατότητα , οδηγεί σε μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο «σιωπηλής παραίτησης».

4 στους 10 Έλληνες θα αναζητήσουν νέο εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες

Τελευταία έρευνα πάντως που παρουσίασε η CEO της Edenred Greece, κα Μαρία Βερούχη για την αγορά εργασίας καταδεικνύει το γεγονός της έντονης κινητικότητα και αναζήτησης νέων ευκαιριών από τους εργαζόμενους. Πλην των αποδοχών (που εύλογα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας) η ευελιξία και η ενίσχυση του well being διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σήμερα ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν είναι ικανοποιημένος με την εργασία του, ενώ φαίνεται πως άγχος στην εργασία του βιώνουν καθημερινά ή πολύ συχνά 3 στους 4 εργαζόμενους. Άλλα στοιχεία που διαπιστώνει η έρευνα, σύμφωνα με την ίδια:

  • Το ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, οι διατακτικές σίτισης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα φαίνεται να είναι οι πιο διαδεδομένες παροχές σε ένα ανταγωνιστικό πακέτο παροχών.
  • Η φάση ζωής, η ηλικία και άλλες συνήθειες επηρεάζουν άμεσα τις προτιμήσεις για παροχές και την προσλαμβάνουσα αξία για τον εργαζόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παροχή για παιδικό σταθμό για τους γονείς με παιδί προσχολικής ηλικίας ή οι επιπλέον ημέρες άδειας για τους νεότερους.
  • Την ίδια στιγμή η ευελιξία αποτελεί βασικό ζητούμενο για τους εργαζόμενους και αναγνωρίζεται ως ανάγκη από τους εργοδότες. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας και η επιλογή από ένα εύρος παροχών με προκαθορισμένη αξία, τονίζονται ως καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή εργοδότη.





... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr