NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

Στην πρώτη γραμμή των ESG οι Compliance Officers

Στην πρώτη γραμμή των ESG οι Compliance Officers

Οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του σύνθετου και διαρκώς μεταβαλλόμενου νομικού και κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με τα ESG κριτήρια, δημιουργούν σημαντικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις τόσο ως προς τη σύνταξη των Αναφορών Βιωσιμότητας, όσο και ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση της μετάβασης σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη του περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και θέματα χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης.

Τούτες οι νέες ανάγκες φέρνουν στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής των ESG κριτηρίων τους Compliance Officers, οι οποίοι θα έχουν ένα σημαντικό και δύσκολο έργο να επιτελέσουν στα επόμενα χρόνια, καθώς το υπό συνεχή εξέλιξη ESG/Sustainability τοπίο διέπεται πλέον από υποχρεωτικότητα και μεταφέρει την ευθύνη της δημοσιοποίησης, της λογοδοσίας και της αποφυγής του greenwashing στην ανώτατη Διοίκηση της επιχείρησης.

Το Compliance αποτελεί φιλοσοφία και δέσμευση της Διοίκησης και αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η εν γένει δράση της επιχείρησης είναι σύννομη και ανταποκρίνεται σε υψηλά επίπεδα εταιρικής υπευθυνότητας, καλλιεργώντας κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχείρησης και του κύκλου των συναλλασσόμενων με αυτήν προσώπων/φορέων, των συμ-μετόχων της (stakeholders), αλλά και των διοικητικών και δικαστικών αρχών.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπεύθυνοι Συμμόρφωσης θα πρέπει, για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στη λειτουργία της επιχείρησης, να:

  • προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί σαφές στη Διοίκηση το νέο πλαίσιο και να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των απαιτήσεων όλου του κανονιστικού πλαισίου που σχετίζεται με τα ESG κριτήρια και τη Βιωσιμότητα.
  • συμβάλλουν στην κατάρτιση της επιχειρηματικής στρατηγικής μετάβασης, παρέχοντας πληροφορίες και καθοδήγηση στη Διοίκηση, σχετικά με το πώς οι παράγοντες ESG/Sustainability μπορούν να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές στρατηγικές και τους στόχους.
  • συλλέγουν, επαληθεύουν και αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, σε ανταπόκριση της ανάγκης για αναλυτική Απολογιστική Αναφορά των ESG κριτηρίων από τις επιχειρήσεις. Καλούνται συχνά να συντονίσουν διαφορετικά τμήματα/πρόσωπα ενός οργανισμού που θα πρέπει να συνεργαστούν (νομικό και κανονιστικό τμήμα, υπεύθυνο EKE, τμήμα προμηθειών, Η/R, υπεύθυνο επικοινωνίας, τμήμα marketing και πωλήσεων, κ.ά.) για να επιτευχθεί ένα ολιστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα.
  • συμμετέχουν σημαντικά στον εντοπισμό, στην αξιολόγηση και στον μετριασμό των κινδύνων ESG (περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κοινωνικά ζητήματα και προκλήσεις διακυβέρνησης) που πρέπει να ενσωματωθούν στο συνολικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων μιας επιχείρησης.

Ως εκ τούτων, η λειτουργία της Κανονιστικής Συμμόρφωσης αναβαθμίζεται μέσα στην επιχείρηση, και η νέα μετασχηματιστική πραγματικότητα των ESG κριτηρίων επιζητά από τους υπεύθυνους Συμμόρφωσης να είναι σε θέση, να:

  • διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους, κανονισμούς και πρότυπα ESG
  • ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG στις πολιτικές και διαδικασίες και να αναδιαρθρωθούν αυτές με πληρότητα, ώστε να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση
  • συμβάλλουν στην κατάρτιση στρατηγικών και προγραμμάτων ESG που συμμορφώνονται με το γράμμα και το πνεύμα των κανονισμών και των προτύπων.
  • αξιολογούν πιθανούς κινδύνους, παρακολουθούν τα KPIs, προετοιμάζουν αναφορές, διαχειρίζονται σχετικά έργα, εκπαιδεύουν το προσωπικό και προωθούν πολιτισμικές αλλαγές.

Επιπροσθέτως, προκειμένου οι εξωτερικοί ελεγκτές, αλλά και οι Τράπεζες, να μπορέσουν να ελέγξουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, βάσει των νέων Προτύπων, ο Compliance Officer, σε συνεργασία με τον ESG Officer - στις μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να έχει διακριτό ρόλο, ενώ στις μικρότερες να συνδυάζει στα καθήκοντά του τις νομικές, κανονιστικές και ESG υποχρεώσεις - θα πρέπει να αποκτήσει την τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να εκτιμήσει την απόδοση του οργανισμού στα ESG κριτήρια.

Ο ESG Officer ή βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ο αναφερόμενος ως Corporate Sustainability and Responsibility Officer (CSRO), είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας που πέραν των προαναφερομένων, τα καθήκοντά του θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Σχεδιασμό και τεκμηρίωση της στρατηγικής για την ανάδειξη και αντιμετώπιση ουσιωδών θεμάτων με την αξιοποίηση δεδομένων ποιοτικών και ποσοτικών που περιλαμβάνονται στο ετήσιο σύστημα διαχείρισης της εταιρικής βιωσιμότητας του οργανισμού
  • Ανάπτυξη και διαχείριση σχεδίων για τη μείωση και τη διαχείριση των κινδύνων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ESG
  • Συμμετοχή σε συνεδριάσεις και υποβολή εκθέσεων στη Διοίκηση, τους μετόχους και το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο και τις επιδόσεις στον τομέα του ESG
  • Διεξαγωγή αναλύσεων και εξέταση δεδομένων ESG για τον εντοπισμό τάσεων και κινδύνων
  • Προετοιμασία εκθέσεων και εγγράφων για την κοινοποίηση της προόδου και των επιδόσεων της εταιρείας σε θέματα ESG
  • Διαχείριση της επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους για θέματα ESG.
  • Σύνταξη νομικών και συμβατικών εγγράφων για δραστηριότητες και πρωτοβουλίες ESG
  • Παρακολούθηση και διασφάλιση της έγκαιρης και τυπικής εκτέλεσης των πρωτοβουλιών και των δεσμεύσεων ESG
  • Παρακολούθηση των δράσεων που αναλαμβάνει η εταιρεία για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων ESG και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  • Ανάπτυξη και κοινοποίηση πρακτικών και πολιτικών ESG και διασφάλιση της συμμόρφωσης
  • Διεξαγωγή έρευνας αγοράς και ανταγωνιστικής ανάλυσης για τον προσδιορισμό των παραγόντων ESG που ενδέχεται να επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Διαχείριση των προϋπολογισμών και των πόρων ESG και των σχετικών δαπανών.

Τα επαγγελματικά προσόντα του ESG Officer (CSRO) προκύπτουν από τις υποχρεώσεις του θεσμικού πλαισίου και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Το προφίλ του προσιδιάζει σε νομικούς που απασχολούνται στο εταιρικό δίκαιο και ειδικεύονται σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κανονιστικής συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου. Προσιδιάζει σε στελέχη που ασχολούνται με την ΕΚΕ και θα κληθούν να συμβάλλουν στη σύνταξη απολογισμών εταιρικής βιωσιμότητας, αλλά και σε επαγγελματίες από ένα ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων, όπως η οικονομική διαχείριση και η διαχείριση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου, η Διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού και η διαχείριση των πολιτικών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ίσων ευκαιριών και της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση και στη Διοίκηση, υπευθύνους προμηθειών και υπευθύνους επικοινωνίας και ενημέρωσης πελατών.

Πολλές εταιρείες αναθέτουν αυτές τις αρμοδιότητες σε στελέχη με υπόβαθρο στην Κανονιστική Συμμόρφωση, καθώς εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στις υψηλές απαιτήσεις της εφαρμογής των ESG κριτηρίων.

Ο ESG Officer (CSRO) τοποθετείται στο οργανόγραμμα σε τέτοια θέση, έτσι ώστε να υπάγεται/ αναφέρεται απευθείας στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού και το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει, μέσω της αρμόδιας Επιτροπής του, να συνεργάζεται στενά μαζί του για τον σχεδιασμό και τον έλεγχο της εφαρμογής των ESG κριτηρίων.

Καθίσταται σαφής, από τα προαναφερόμενα, ο επιτελικός ρόλος της Συμμόρφωσης τόσο κατά τον σχεδιασμό της στρατηγικής, όσο και κατά την εφαρμογή των ESG κριτηρίων. Εκ παραλλήλου, γίνεται ορατή η ανάγκη για εξειδικευμένη και συνεχή επιμόρφωση των Compliance Officers, καθώς και για κατάρτιση και ανάπτυξη των υπολοίπων εργαζομένων της επιχείρησης - μη εξαιρουμένης της ανώτατης Διοίκησης - σχετικά με τους νέους και διαρκώς εξελισσόμενους κανονισμούς ESG και τις βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας.

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης (ΣΕΚΑΣΕ) έχοντας εντοπίσει αυτή την ανάγκη ένωσε τις δυνάμεις του με τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και σε συνεργασία με καταξιωμένους εισηγητές από όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, διοργανώνουν το πρώτο Ολοκληρωμένο και Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης για ESG Officers. Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας 47 ωρών και παρέχει τη δυνατότητα πιστοποίησης στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία «Certified ESG Officer (CSRO)».

Το εν λόγω Πρόγραμμα αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αγορά, με έγκυρη τεχνογνωσία πάνω σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας, και να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων όλων όσοι ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν τις ESG προκλήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr