NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Πως ο “κόσμος των υλικών” θα επιστρέψει στη φύση

Πως ο “κόσμος των υλικών” θα επιστρέψει στη φύση

Δομικά υλικά και έπιπλα από ίνες μανιταριού, ρούχα και τσάντες από μπανανόφλουδες και φύλλα ανανά, συσκευασίες από φύκια και leftovers. Τα υλικά που φτιάχνουν τον κόσμο του μέλλοντος βρίσκονται στη φύση.

Από το μπουκάλι που καθημερινά μας ακολουθεί μαζί με το νερό που θα χρειαστούμε, το φαγητό μας που σκεπάζεται με πλαστικές συσκευασίες και τάπερ ώσπου να το καταναλώσουμε, τα ρούχα μας που μας ντύνουν ολημερίς με συνθετικά υλικά, το πλαστικό καραδοκεί σε κάθε γωνιά και το περισσότερο πετιέται αφού χρησιμοποιηθεί, συχνά, μόλις για λίγα λεπτά. Πνίγει το έδαφος, τη γη και τα ζώα ακόμα και εκείνα που βρίσκονται στον θαλάσσιο βυθό.

pink-coffee-bottles.jpg?mtime=20241015143305#asset:506336


Το πλαστικό και τα συνθετικά υλικά έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά στην καθημερινότητα μας που ακομα και αν προσπαθούμε λίγο-λίγο να αλλάξουμε συνήθειες, μας είναι δύσκολο να διανοηθούμε πως μπορεί να μοιάζει η καθημερινότητά μας δίχως την παρουσία τους.

Και όμως, κάπου εκεί κρύβεται το μέλλον των υλικών, εκείνων που δεν θα μολύνουν αλλά που θα θρέφουν το περιβάλλον και θα αναγεννούν τα οικοσυστήματα. Αλλά και εκείνων που τελικά δεν είναι αποκλειστικά καινοτομα αφού για να δημιουργηθούν η στροφή στο παρελθόν και τη σοφία της γης που χάθηκε κάπου μέσα σε μια πλαστική σακούλα, είναι κομβική.

masha-kotliarenko-plastic-bags.jpg?mtime=20241015142558#asset:506335


Για αιώνες οι άνθρωποι έχτιζαν τα σπίτια τους με φυσικά υλικά όπως το ξύλο, ντύνονταν και καλωπίζονταν χρησιμοποιώντας φυτικές ίνες, δημιουργούσαν χρηστικά αντικείμενα από μάρμαρο και πέτρα. Και σήμερα, ψάχνουμε ξανά και βρίσκουμε τον τρόπο να καλύψουμε ανάγκες με φυσικά υλικά, τα παρακάτω.

Τα μανιτάρια δεν είναι απλά νόστιμα

Τα μανιτάρια μπορεί να χρησιμοποιούνται ευρέως στη vegan διατροφή για να αντικαταστήσουν το κρέας ως πηγή πρωτεϊνών αλλά το φυτικό τους μέρος πρόκειται και για ένα ισχυρό βιοδιασπώμενο υλικό ικανό να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή συσκευασιών, επίπλων, αξεσουάρ, ακόμα και δομικά υλικά. Ήδη εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο αναπτύσσουν προϊόντα με τη χρήση τους και θα σας θυμίσουμε εδώ τη δική μας σχεδιάστρια Μυρτώ Δραμουντάνη και τις τσάντες της για την οποία σας γράψαμε πρόσφατα.

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες και σακούλες

Και τα φύκια λοιπόν μπορούν να “γελάσουν” με τη γνωστή έκφραση αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν νέες βιοδιασπώμενες μεμβράνες. Μάλιστα το γεγονός ότι για να μεγαλώσουν δεν χρειάζεται γλυκό νερό ή λιπάσματα αυξάνει την καταλληλότητα τους προς την κατεύθυνση των υλικών… που θα αλλάξουν τον τον κόσμο.

“Προσοχή” στην μπανανόφλουδα

Οι ίνες των φύλλων της μπανάνας είναι ισχυρές και μπορούν να παράγουν μια πληθώρα προϊόντων από πιάτα μιας χρήσης έως υφάσματα. Η εταιρεία Bananatex για παράδειγμα χρησιμοποιεί αυτές τις ίνες για να παράξει κλωστή και συνεργάζεται ήδη με ηχηρά ονόματα από τον κόσμο της μόδας όπως Stella McCartney, Balenciaga αλλά και την Cos.

Γκαρνταρόμπα από φύλλα ανανά και καλαμποκιού

Και τα φύλλα του ανανά λοιπόν είναι ένα βιώσιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία καινοτόμων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και να αντικαταστήσει το ζωικό δέρμα αλλά και τα συνθετικά υφάσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με εκείνα των καλαμποκιών, τα οποία συναντάμε και στις δημιουργίες του Δικτύου Τεχνουργών «Ρίζα» στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

tsades-kalaboki.jpg?mtime=20240605135650#asset:483472

Υπολείμματα τροφών

Τα λεγόμενα leftovers είναι σε όγκο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς παράλληλα απελευθερώνουν και μεθάνιο προκαλώντας θα λέγαμε διπλό κακό στο περιβάλλον. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι εταιρείες που διερευνούν τους τρόπους προκειμένου να τα μετατρέψουν σε εναλλακτικές για οικολογικό δέρμα ή σε συσκευασίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr