Γ. Στουρνάρας για νέο ΕΣΕΚ: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού - ανάγκη για συντονισμένο δράση
Την δική του οπτική εν μέσω των κρίσιμων προκλήσεων γύρω από την κλιματική κρίση και τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ).
Όπως σημείωσε είναι ανάγκη να υπάρξει σωστός προγραμματισμός γύρω από την ενεργειακή μετάβαση και ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης προς αυτόν τον σκοπό.
Όπως τόνισε κατά την ομιλία του:
"Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις και γεωπολιτικές προκλήσεις, με τον διεθνή ανταγωνισμό να εντείνεται παράλληλα με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε εθνικό και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο – όπως αναλύεται και στην πρόσφατη έκθεση Ντράγκι – είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το οποίο θα βασίζεται στα στρατηγικά πλεονεκτήματά μας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τη δημιουργία κατάλληλων αποθηκευτικών χώρων για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και δικτύων διασύνδεσης.
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, παρά ανάγκη για αποφασιστική και κυρίως συντονισμένη δράση.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος ασχολούμαστε συστηματικά τα τελευταία 15 χρόνια με τα θέματα του κλίματος και της βιωσιμότητας. Από το 2009, με τη δημιουργία της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), συμβάλλουμε μέσω της έρευνας στο κρίσιμο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος. Οι μελέτες μας έχουν δείξει πως το κόστος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να βαίνει αυξανόμενο, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για να μετριαστεί το φαινόμενο.
Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο και της συμμετοχής της στο οκταετές έργο LIFE-IP AdaptInGR (2019-2026) ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο να δημοσιοποιεί νέα αποτελέσματα μελετών με επικαιροποιημένες προβλέψεις για τις κλιματικές μεταβολές των επόμενων δεκαετιών, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ευάλωτους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και την εκτίμηση τρωτότητας της ελληνικής οικονομίας στην κλιματική αλλαγή.
Βεβαίως, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αφορά πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών. Όμως οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στα θέματα του κλίματος και της βιωσιμότητας, πάντα εντός των ορίων της εντολής τους.
Πιο ειδικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την περαιτέρω ενσωμάτωση κλιματικών παραμέτρων στη στρατηγική της και τη συστηματικότερη συνεκτίμηση των ζητημάτων βιωσιμότητας στις δράσεις της.
Το 2019 είχαμε φιλοξενήσει και πάλι στην Τράπεζα της Ελλάδος την παρουσίαση του προηγούμενου ΕΣΕΚ. Οι στόχοι που τέθηκαν τότε για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας ήταν φιλόδοξοι. Έκτοτε, έχουν γίνει βήματα προόδου, ώστε σήμερα, στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, να έχουν τεθεί ακόμα πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις επόμενες δεκαετίες.
Αναμφίβολα, η ελαχιστοποίηση του κόστους μιας φιλόδοξης ενεργειακής μετάβασης, με τον σωστό σχεδιασμό και την ανάληψη των κατάλληλων δράσεων, είναι κρίσιμης σημασίας και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χαιρετίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας μιας συνολικής στρατηγικής με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση της ενέργειας, στην αύξηση της χωρητικότητας των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην υλοποίηση του νέου ΕΣΕΚ και κυρίως να συγχαρώ όλους όσοι συνετέλεσαν στο σχεδιασμό του".
Σχόλια