Ποια είναι τα 3 απαραίτητα skills που πρέπει να διαθέτει ένας startupper; - Μέρος 1ο
10 πετυχημένοι Έλληνες startuppers αναδεικνύουν τα πιο σημαντικά skills που πρέπει να διαθέτει ένας νέος επιχειρηματίας!
Όλοι μας, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο, προσπαθούμε καθημερινά να βελτιωνόμαστε και να αποκτάμε νέες ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και να πετύχουμε τους στόχους μας. Το epixeiro.gr απευθύνθηκε στην πηγή, στους ίδιους τους startuppers που πέτυχαν μέσα στην κρίση της Ελλάδας. Ποιες είναι λοιπόν οι ικανότητες που ξεχωρίζουν σύμφωνα με τους ίδιους; Ποιες είναι οι 3 σημαντικότερες ικανότητες που πρέπει να κατέχει ένας startupper; Παρακάτω οι απαντήσεις που μας έδωσαν οι Έλληνες startuppers.
E-table - Γιώργος Αρφαράς & Κώστας Σαριδάκης, ιδρυτές.
Πολύ γενικά μιλώντας, ένας startupper πρέπει να διαθέτει οξυδέρκεια, οργανωτικότητα και μία ισορροπία ανάμεσα σε αναλυτική και δημιουργική σκέψη.
- Η οξυδέρκεια είναι απαραίτητη εφόσον ηγείσαι μίας προσπάθειας τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο. Σε βοηθάει να διακρίνεις αλλαγές, τάσεις και χαρακτηριστικά του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης έγκαιρα, ώστε να προετοιμαστείς ανάλογα και να αξιοποιήσεις κάποιες φορές την κατάσταση. Επιπλέον, σε βοηθάει να διοικείς αποτελεσματικότερα μία ομάδα ανθρώπων, δεδομένου ότι σε καθιστά ικανό να αντιλαμβάνεσαι ευκρινέστερα το πού βρίσκεσαι και να διαβλέπεις το πού οδεύεις. Η αναλυτική σκέψη είναι μεν απαραίτητη, αλλά στα αρχικά στάδια μιας startup οι εξελίξεις τρέχουν. Δεν έχεις πολύ χρόνο να σκέφτεσαι, αναλύεις, συζητάς… Η οξυδέρκεια βελτιώνει την ταχύτητα λήψης και την ορθότητα των αποφάσεων.
- Η οργανωτικότητα βοηθάει, στην αρχή, πολύ στην ικανή μόχλευση των συνήθως ελάχιστων πόρων που υπάρχουν προκειμένου να πετύχεις δυσανάλογα καλά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, σε βοηθάει κατά τη φάση του scale up να στήσεις έγκαιρα, ικανά και αποτελεσματικά νέες διαδικασίες, τμήματα, ρόλους. Με σωστές μεθόδους μπορείς να αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα και να προλαμβάνεις άλλα.
- Η αποτελεσματική μίξη αναλυτικής και δημιουργικής σκέψης είναι κάτι για το οποίο ακούμε ελάχιστα. Η αναλυτική και η δημιουργική σκέψη έχουν τα θετικά που είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Ο αποτελεσματικός συνδυασμός τους οδηγεί στη μεθοδική και οικονομοτεχνικά τεκμηριωμένη απάντηση στις καθημερινές προκλήσεις με νεωτεριστικούς, όμως, τρόπους. Κάνει, επίσης, το ταξίδι προς την πραγματοποίηση του Οράματός σου πιο εύκολο.
Blueground - Θάνος Γεραμάνης, Partner & Country Manager Ελλάδος
- Να προσαρμόζεται: Σε ένα συνεχές αναπτυσσόμενο και δυναμικό περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να προσαρμόζεται στις αλλαγές, χωρίς όμως να ξεχνάει τους στόχους και τα όνειρά του.
- Να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες: Η διαφορετικότητα και οι πολυδιάστατες απόψεις που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε μια ομάδα βοηθούν ώστε να μπορεί η εταιρία να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θα συναντήσει.
- Να επιμένει: Μια καλή ιδέα δεν αρκεί. Χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή για να γίνει μια ιδέα πράξη. Το αποτέλεσμα της οποίας θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς.
Mentor - Γκιόκας Παναγιώτης, Founder & CEO.
- Υπομονή
- Επιμονή
- Ισχυρή θέληση
Όσο πιο νέος είσαι και όσο περισσότερο θέλεις η ιδέα σου να ορθοποδήσει και να γίνει πραγματικότητα τόσο λιγότερη υπομονή έχεις. Πολλές startup τα παρατάνε όχι γιατί δεν έχουν προοπτικές αλλά γιατί δεν είχαν υπομονή να ωριμάσει η ιδέα και να αποδώσει καρπούς. Έπεται η επιμονή η οποία σε ωθεί να αποφύγεις όλες τις αναποδιές, τα λάθη και τις αποτυχίες και να ξαναμπείς στο δρόμο και τους στόχους σου και τέλος η ισχυρή θέληση, εκτιμώ πως είναι το κυριότερο κομμάτι και απαιτεί πάθος και πίστη στους σκοπούς και τα ιδανικά που φέρει η ιδέα της εταιρείας. Αν ένας startupper ξεκινήσει με το σκεπτικό για τα πόσα χρήματα θα βγάλει εκτιμώ πως έχει αποτύχει εξ αρχής. Τα χρήματα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης εικόνας, η ανταμοιβή για τη τήρηση των προσωπικών σου υποσχέσεων και για την εκπλήρωση του οράματος σου.
FEAC Engineering – Σωτήρης Κόκκινος, Διευθύνων Σύμβουλος & υπεύθυνος της επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Κατά την γνώμη μου, ένας νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από:
- Δύναμη – Θέληση
- Αποφασιστικότητα
- Ικανότητα να ρισκάρει
Mezoura - Γιάννης Στεφανίδης Co-Founder, Business Development Director
- Να ξέρει να πουλάει
- Να είναι πορωμένος με το πρόβλημα που λύνει μέσω του startup του
- Να έχει όρεξη για δια βίου μάθηση
EMAILIT – Νικήτας Γεωργόπουλος ιδρυτής.
- Team leader
- Coder
- Know the competition
Doobbear - Κωνσταντίνος Γκαβέλας, Αλέξανδρος Ίβος & Ασημίνα Τζάθα, ιδρυτές.
- Να είναι οξυδερκής και να έχει καλή αίσθηση και κατανόηση της αγοράς
- Να είναι πολύ συγκεντρωμένος πάνω στο πρόβλημα που θέλει να λύσει
- Να είναι επίμονος
Parky.gr - Μαρία Ζωή Παπαϊωάννου & Θοδωρής Σωτηρίου, ιδρυτές.
- Να ακούει περισσότερο από το να μιλάει
- Να μαθαίνει γρήγορα
- Να εκτελεί γρηγορότερα
Mentionlytics - Μάνος Περακάκης, βασικός συνιδρυτής.
- Πείσμα και πίστη στην ιδέα του
- Ευελιξία σε δυσκολίες που παρουσιάζονται ώστε να αναπροσαρμόζεται συνεχώς σε νέα δεδομένα
- Να εμπνέει εμπιστοσύνη, και στην ομάδα του αρχικά αλλά και στους επενδυτές ή πελάτες
Entranet - Λευτέρης Παπαγεωργίου CEO
Σκεφτείτε τον startupper ως coach.
- Πρέπει να ξέρει να δημιουργεί ομάδα, να παίρνει το καλύτερο από κάθε παίχτη – συνεργάτη
- Να έχει πλάνο για κάθε αγώνα.
- Να κάνει deliver γιατί – όπως όλοι ξέρουμε – ο προπονητής την πληρώνει πρώτος
Τι περιμένετε λοιπόν; Διαβάστε βιβλίο, παρακολουθήστε σεμινάρια και εκδηλώσεις, τολμήστε, πάρτε ρίσκα και όπως πάντα…μην φοβάστε να επιχειρήσετε!
Σχόλια