NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Η Θέση της Ελλάδας και της Κύπρου σε Παγκόσμια Μελέτη Υγείας των Γυναικών

Η Θέση της Ελλάδας και της Κύπρου σε Παγκόσμια Μελέτη Υγείας των Γυναικών

Νέα έρευνα της Compare the Market κατατάσσει τις καλύτερες χώρες για την υγεία των γυναικών από 167 χώρες • Η Νότια Κορέα κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία • Οι γυναίκες συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται λανθασμένα και να μην αναφέρονται, επηρεάζοντας τις στατιστικές παγκοσμίως

Νέα έρευνα της Compare the Market διαπίστωσε ότι η Νότια Κορέα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο για την υγεία των γυναικών, όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι στατιστικές εξίσου. Τα δεδομένα συνέκριναν 14 στατιστικές υγείας των γυναικών σε 167 διαφορετικές χώρες για να βρουν αυτές που επιτυγχάνουν τις καλύτερες επιδόσεις σε πολλές κατηγορίες. Η Νότια Κορέα κατέχει την κορυφαία θέση με βαθμολογία 8.50/10. Η χώρα είχε τη χαμηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από μη μεταδοτική ασθένεια (NCD) στο 4% και τον χαμηλότερο αριθμό γυναικών που πάσχουν από κακή διατροφή και αναιμία (14.4 ανά 100,000). Η Νότια Κορέα είχε επίσης τη δεύτερη υψηλότερη μέση προσδόκιμη υγιούς ζωής για τις γυναίκες, στα 74.7 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη ήταν 0.01 βαθμούς πίσω από τη Νότια Κορέα, με βαθμολογία 8.49/10. Είχε τη δεύτερη υψηλότερη μέση προσδόκιμη υγιούς ζωής για τις γυναίκες στα 74.7 χρόνια, την τρίτη χαμηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από NCD (7%) και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών με κακή ψυχική υγεία (2.1% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού). Η Ιαπωνία κατέχει την τρίτη θέση με βαθμολογία 7.86/10. Το νησί είχε το υψηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής στα 75.5 χρόνια και τον χαμηλότερο αριθμό γυναικών με κακή ψυχική υγεία στο 1.9%.

Άλλες χώρες που σημείωσαν καλές επιδόσεις περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία. Η Αυστραλία κατέχει την 28η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την 30η. Οι 20 κορυφαίες χώρες είναι:

  1. Νότια Κορέα
  2. Σιγκαπούρη
  3. Ιαπωνία
  4. Κίνα
  5. Σλοβενία
  6. Ισραήλ
  7. Φινλανδία
  8. Σλοβακία
  9. Ταϊλάνδη
  10. Πολωνία/Καναδάς
  11. Ελβετία
  12. Τσεχία
  13. Αυστρία
  14. Νορβηγία
  15. Ισλανδία
  16. Εσθονία
  17. Βιετνάμ
  18. Σουηδία
  19. Δανία
  20. Βέλγιο

Ακολουθεί η ανάλυση για την Ελλάδα και την Κύπρο με βάση τα δεδομένα υγείας και τον δείκτη για το 2023,:

Ελλάδα (Θέση 46)

  1. Προσδόκιμο Υγιούς Ζωής: 71,9 έτη
  2. Πιθανότητα Πρόωρου Θανάτου από Μη Μεταδοτικές Ασθένειες (NCD): 8%
  3. Ψυχική Υγεία (μέσος όρος βαθμολογίας): 4,7
  4. Ποσοστό Θνησιμότητας Μητέρων ανά 100.000 Γεννήσεις: 7
  5. Καρκίνοι των Γυναικών (ποσοστό θανάτων ανά 100.000): 66,3
  6. Δείκτης Καθολικής Κάλυψης Υγειονομικής Περίθαλψης (UHC): 77
  7. Διατροφή/Βάρος: 23,4 (ποσοστό ενηλίκων με παχυσαρκία)
  8. Ανικανοποίητη Ανάγκη Αντισύλληψης (% γυναικών): 5%

Συνολικός Δείκτης Υγείας: 6,28

Κύπρος (Θέση 40)

  1. Προσδόκιμο Υγιούς Ζωής: 73 έτη
  2. Πιθανότητα Πρόωρου Θανάτου από Μη Μεταδοτικές Ασθένειες (NCD): 6%
  3. Ψυχική Υγεία (μέσος όρος βαθμολογίας): 4,3
  4. Ποσοστό Θνησιμότητας Μητέρων ανά 100.000 Γεννήσεις: 6
  5. Καρκίνοι των Γυναικών (ποσοστό θανάτων ανά 100.000): 65,4
  6. Δείκτης Καθολικής Κάλυψης Υγειονομικής Περίθαλψης (UHC): 81
  7. Διατροφή/Βάρος: 21,1 (ποσοστό ενηλίκων με παχυσαρκία)
  8. Ανικανοποίητη Ανάγκη Αντισύλληψης (% γυναικών): 10,8%

Συνολικός Δείκτης Υγείας: 6,38

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η Κύπρος έχει λίγο υψηλότερο δείκτη υγείας από την Ελλάδα, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ποσοστού παχυσαρκίας και της χαμηλότερης πιθανότητας πρόωρου θανάτου από μη μεταδοτικές ασθένειες. Ωστόσο, η Ελλάδα σημειώνει μικρότερη ανικανοποίητη ανάγκη για αντισύλληψη και καλύτερη ψυχική υγεία κατά μέσο όρο.

Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Υγείας της Compare the Market, Στίβεν Σπάισερ, σημειώνει ότι ορισμένες γυναίκες δεν αναφέρονται για διάφορα θέματα υγείας. «Γνωρίζουμε από άλλες έρευνες ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται λανθασμένα ή οι ανησυχίες τους σχετικά με την υγεία να απορρίπτονται, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους με πολλούς τρόπους», δήλωσε ο κ. Σπάισερ. «Είναι σημαντικό οι χώρες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να αποστιγματοποιούν και να βελτιώνουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών, ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ακόμη και μικρές χώρες με ΑΕΠ που υπολείπεται από μεγαλύτερες χώρες μπορούν να τα καταφέρουν καλά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας για τις γυναίκες, όπως αποδεικνύεται από χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία και το Βιετνάμ που κατατάσσονται στις 20 κορυφαίες. «Η βελτίωση της υγείας των γυναικών δεν είναι ένα ακατόρθωτο όνειρο, είναι μια πρακτικά εφικτή υποχρέωση.»

Για να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα και να μάθετε περισσότερα για τις στατιστικές και την έρευνα, επισκεφθείτε: εδώ

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr