Eurostat: Επιμένει ο πληθωρισμός στο 3% στην Ελλάδα, ενώ υποχώρησε στο 1,8% στην Ευρωζώνη
Η Ελλάδα είναι μία από τις 3 χώρες της Ευρωζώνης (μαζί με Βέλγιο και Κροατία) στις οποίες ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% παρά τις μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat στο 3% για τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Ευρωζώνης αποκλιμακώθηκε στο 1,8% (χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ) από 2,2% τον Αύγουστο και αυτό σηματοδοτεί ότι μπορεί να υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο.
Όμως ο παρατεταμένος πληθωρισμός στο 3% δείχνει ότι παραμένουν τα δομικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία που ουσιαστικά φρενάρουν την αποκλιμάκωσή του. Ταυτόχρονα, η αύξηση του τουρισμού και τον Σεπτέμβριο 2024 συνετέλεσε στην διατήρηση υψηλών τιμών στις τουριστικές περιοχές και στην αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (συγκριτικά με την Ευρωζώνη) παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο βρίσκεται σε παρατεταμένη πτωτική κίνηση.
Σε επίπεδο ευρωζώνης σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση και των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον δομικό ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εμφανίζει οριακή μείωση. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,7% ετησίως από το 2,8%, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος.
Σε μεγάλο βαθμό η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προέκυψε από τη μείωση των τιμών της ενέργειας, που κινήθηκαν τον Σεπτέμβριο με -6% ετησίως.
Στις υπόλοιπες συνιστώσες, ο κλάδος των υπηρεσιών συνέχισε να ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις αλλά με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, στο 4% ετησίως από το 4,1% του Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, οι τιμές σε τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά αυξήθηκαν με ρυθμό 2,4% ετησίως (από 2,3%) και των μη ενεργειακών αγαθών με 0,4% (από 0,1%).
Σχόλια