NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Συνέδριο στο ΑΠΘ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ανατ. Μεσόγειο

Συνέδριο στο ΑΠΘ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ανατ. Μεσόγειο
30_09_2024 | 15:50 30_09_2024 | 16:29
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Ενέργεια & Περιβάλλον

Στη μνήμη του διακεκριμένου επιστήμονα στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Καθηγητή Ιωάννη Ζιώμα, θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο «Air Quality in Eastern Mediterranean», την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

Το Συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, του Μαριολοπούλειου – Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE SIRIUS, στο πλαίσιο του εορτασμού της 30ής επετείου από την πειραματική εκστρατεία MEDCAPHOT-TRACE.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα και τεχνολογίες σχετικά με τη ρύπανση του αέρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, το Συνέδριο θα εξετάσει το έργο «MediterraneanCampaignofPhotochemicalTracers - TransportandChemicalEvolution (MEDCAPHOT-TRACE)», το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα της ερευνητικής δραστηριότητας του Καθηγητή Ζιώμα.

Ποιος ο σκοπός του MEDCAPHOT - TRACE

Σκοπός του MEDCAPHOT-TRACE ήταν να μελετήσει τη χημική και μετεωρολογική εξέλιξη του όζοντος και των σχετικών ιχνοαερίων, η οποία διαμορφώνεται από τις διάφορες συνοπτικές και τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες (κυκλοφορία θαλάσσιας/απόγειας αύρας, τοπικοί άνεμοι, αναστροφές κ.α.), σε έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, την Αθήνα. Σημαντικό επίτευγμα του έργου MEDCAPHOT-TRACE ήταν η πειραματική εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας το καλοκαίρι του 1994 με τη συμμετοχή 16 ευρωπαϊκών και ελληνικών επιστημονικών ομάδων. Τα αποτελέσματα του MEDCAPHOT-TRACE αποτέλεσαν τομή στην κατανόηση των διεργασιών που επιδρούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων αστικών κέντρων της Μεσογείου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr