NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Οι 5 ταινίες που δεν θέλουμε να χάσουμε

Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Οι 5 ταινίες που δεν θέλουμε να χάσουμε

Μια διαφορετική παρουσίαση προγράμματος για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας. Μια χρονιά που ακούσαμε ναι μεν για τις ταινίες που ταξιδεύουν σε μεγάλες οθόνες της πόλης μας από τις Κάννες, για ποιές θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε στα Όσκαρ, που είδαμε ενδιαφέροντα βίντεο για κινηματογραφικά αφιερώματα και τρέιλερ νέων ταινιών, αλλά και κάτι παραπάνω.

Ακούσαμε τη δυσαρέσκεια για τους ιστορικούς αθηναϊκούς κινηματογράφους που δεν θα ξαναπεράσουμε το κατώφλι τους με το εισιτήριο ανά χείρας και αντιληφθήκαμε ότι η επιλογή των ταινιών έχει γίνει με ανοιχτούς ορίζοντες, με μια ένδειξη υποστήριξης που τους συμπεριλαμβάνει όλους. Όχι απαραίτητα μόνο την lgbtq κοινότητα που στους καιρούς μας περιμένουμε να ακολουθεί τη λέξη συμπερίληψη αλλά και ανθρώπους που προέρχονται από διάφορα στρατόπεδα κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Από σκηνοθέτες που χρειάστηκε να περιμένουν χρόνια και να περπατήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους για να βρεθούν σε ασφαλές μέρος και να παρουσιάσουν τις ταινίες τους που τελικά κέρδισαν, δικαίως, βραβεία, μέχρι ταινίες που παρουσιάζουν την ανθρώπινη πλευρά των κακών της ιστορίας, της παγκόσμιας πραγματικής και λαμβάνουν απειλές για την προβολή της.

Οι 5 ταινίες που ξεχωρίσαμε από τις 30ες Νύχτες Πρεμιέρας

Anora του Σον Μπέικερ

Η επίσημη έναρξή την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, συμπίπτει με την πανελλήνια πρώτη προβολή του ANORA, της νέας ταινίας του Σον Μπέικερ η οποία ξεκίνησε νικηφόρα την πορεία της από το Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα, και αναμένεται να συνεχίσει θριαμβευτικά μέχρι τα επερχόμενα Όσκαρ.

The Room Next Door του Pedro Almodóvar

Και αν το φεστιβάλ ανοίγει με τον Χρυσό Φοίνικα, κλείνει με τον Χρυσό Λέοντα και αυτή την ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Pedro Almodóvar με την Τίλντα Σουίντον και την Τζούλιαν Μουρ που βασίζεται στο μυθιστόρημα What Are You Going Through της Sigrid Nunez.

Megalopolis του Francis Ford Coppola

Η ταινία που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς προβολή της στον κόσμο αναμένεται να προβληθεί με ιδιαίτερο, μυστικό τρόπο και για μία φορά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 11/10. Σε πρώτη λοιπόν προβολή στην Ελλάδα, το πολυαναμενόμενο Megalopolis του Francis Ford Coppola, μια sci-fi αλληγορία που συνδέει την παρακμή της αρχαίας Ρώμης με τη σύγχρονη αμερικανική κρίση.

Small Things Like These του Tim Mielants

Το Small Things like This είναι μια ιστορική δραματική ταινία του 2024 σε σκηνοθεσία Tim Mielants και προσαρμογή της Enda Walsh από το μυθιστόρημα του 2021 της Claire Keegan και έχει για πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι, στην πρώτη του εμφάνιση μετά τον οσκαρικό Oppenheimer.

Ikiru

Μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του Ιάπωνα σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ακίρα Κουροσάβα που θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών σε υψηλής ποιότητας κόπια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr