NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Κυκλαδίτισσες: Μια έκθεση για την ιστορία από τη ματιά της νησιώτισσας

Κυκλαδίτισσες: Μια έκθεση για την ιστορία από τη ματιά της νησιώτισσας

Αναμένουμε μια έκθεση που πατώντας πάνω στα αχνά χνάρια της πρώιμης προϊστορίας θα περπατήσει παράλληλα στον ρου της ιστορίας, δίπλα από 150 έργα της τέχνης των νησιών για να φέρει στο φως εκατοντάδες ιστορίες γυναικών που έζησαν στις Κυκλάδες μέχρι και τον 17ο αι.

Οι γυναίκες του κυκλαδικού πολιτισμού θα αφηγηθούν την ιστορία του αρχιπελάγους μέσα από την δική τους οπτική. Με τη ματιά της νησιώτισσας θα φέρουν στο φως, θα επαναγράψουν ουσιαστικά στο σήμερα τους κοινωνικούς σταθμούς αλλά και τα μέτρα και τα σταθμά, τους άγνωστους ρόλους των γυναικών μέσα στον χρόνο, στην έκθεση “Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων” στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 12 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Μαΐου του 2025.

Οι μεταβάσεις πολλές. Από τον ρόλο της θεότητας σε εκείνον της μητέρας και από τη συμμετοχή στα θρησκευτικά δρώμενα ως τη δράση της στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική σφαίρα. Και οι περιορισμοί πολλοί. Εκείνοι που διαχρονικά διέπουν τις ιδιότητες των γυναικών στην κοινότητα όπως όμως και οι στιγμές χειραφέτησής τους.

Kykladitisses-2.jpg?mtime=20240927104909#asset:502747


Η δημιουργία στους ανεξάρτητους ναι μεν, σε κύκλο δε τόπους ανιχνεύεται σε 150 έργα της τέχνης των Κυκλάδων στην αρχαιολογική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, δια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Μέγαρο Σταθάτου.

Ενώ η ίδια έκθεση θα μεταφερθεί αυτούσια και θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τoν Ιούνιο του 2025.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη δράση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2024 από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

Οι 150 δημιουργίες της τέχνης των Κυκλάδων προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων ή εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό.

Παράλληλα, παρουσιάζονται επιλεγμένες κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση ανακαλώντας άγνωστες αφηγήσεις από τις Κυκλάδες θα ανιχνεύσει τα χνάρια της γυναικείας ταυτότητας στον χρόνο μέχρι και τη μεταβυζαντινή περίοδο, εμπνέοντας μας, να βασιστούμε στις λαμπερές στιγμές της ιστορίας και να αναδιαμορφώσουμε τα όρια των ρευστών μας ρόλων ανάμεσα στους περιορισμούς και τα στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας.

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και οι Επιστημονικοί Διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας και Δρ Ιωάννης Φάππας, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

12 Δεκεμβρίου 2024 – 4 Μαΐου 2025

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr