NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή: Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες αποκαλύπτουν τα θαύματα της επιστήμης

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή: Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες αποκαλύπτουν τα θαύματα της επιστήμης
26_09_2024 | 11:30
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Events

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εκδήλωση διάδοσης και προβολής της επιστήμης, θα αναδείξει και πάλι την πολυμορφία και τη σημασία της ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας.

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 25 χώρες, πάνω από 1,5 εκατ. επισκέπτες αναμένεται να έρθουν σε επαφή με επιστήμονες στις διάφορες πόλεις όπου θα διοργανωθούν δράσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για το έργο των επιστημόνων με ελκυστικούς τρόπους, να θέσουν ερωτήσεις και —για το νεότερο κοινό— να εξερευνήσουν τη δυνατότητα σταδιοδρομίας στον ακαδημαϊκό χώρο. Παραστάσεις με θέμα την επιστήμη, ζωντανές επιδείξεις, παιχνίδια, κουίζ, διαγωνισμοί, εκθέσεις και ψηφιακές δραστηριότητες διοργανώνονται στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και σε αρκετές χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Το κοινό θα ανακαλύψει π.χ. πώς η διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες ή θα αποκαλύψει τα μυστικά των ορυκτών που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το κλίμα της Γης.

Επιπλέον, οι διοργανωτές της Ευρωπαϊκής Βραδιάς του Ερευνητή διοργανώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ερευνητές στα Σχολεία. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες να επισκέφτούν εργαστήρια, να συναντήσουν ερευνητές και ερευνήτριες, να πάνε σε θερινές κατασκηνώσεις, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, να συμμετάσχουν σε επιστημονικά έργα πολιτών ή σε περιπάτους στη φύση. Οι διάφορες ευκαιρίες που προσφέρονται αντικατοπτρίζουν την πλούσια ακαδημαϊκή παράδοση και πολυμορφία της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητών/ερευνητριών, εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών. Αυτές οι δράσεις καθιστούν τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες και τα μαθηματικά (STEAM), καθώς και τις ερευνητικές σταδιοδρομίες πιο προσιτές στη νεολαία. Έως το 2026, η πρωτοβουλία αναμένεται να απευθύνεται σε πάνω από 300.000 μαθητές και μαθήτριες.

Από κοινού, αυτές οι δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες καταδεικνύουν πόσο ζωτική είναι η συμβολή της έρευνας και των επιστημόνων στο μέλλον, την πρόοδο και την ευημερία μας.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή και οι Ερευνητές στα Σχολεία είναι πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie, οι οποίες αποτελούν μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη». Κύριος στόχος τους είναι να φέρουν τους ερευνητές και τις ερευνήτριες πιο κοντά στο ευρύ κοινό, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικογένειες, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Η Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Από το 2022, τα έργα της Ευρωπαϊκής Βραδιάς του Ερευνητή διοργανώνουν επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ερευνητές στα Σχολεία», οι οποίες ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και σχολείων.

Το 2024, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Βραδιάς του Ερευνητή και του Ερευνητή στα Σχολεία θα πραγματοποιηθούν σε 25 χώρες, και συγκεκριμένα σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ και σε 6 χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Σερβία, Τουρκία και Τυνησία.

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τους ιστοτόπους των εκδηλώσεων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στη χώρα τους και για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές. Επισκόπηση όλων των δράσεων είναι διαθέσιμη εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr