10 μέρη του κόσμου που πρέπει να επισκεφθείτε πριν εξαφανιστούν για πάντα!
Απίστευτες φυσικές τοποθεσίες που κινδυνεύουν να «χαθούν» από τον παγκόσμιο χάρτη.
Η γη φιλοξενεί απίστευτες φυσικές τοποθεσίες. Ωστόσο, λόγω της αλλαγής του κλίματος και της ανθρώπινης απροσεξίας, ορισμένες από αυτές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα 100 χρόνια – ή ακόμα και νωρίτερα.
Από τις Άλπεις της Ευρώπης μέχρι τη Λεκάνη του Κονγκό στην Αφρική, αυτά είναι τα απειλούμενα φυσικά θαύματα του κόσμου που καλύπτουν την υδρόγειο και πρέπει να επισκεφθείτε προτού «χαθούν» από τον παγκόσμιο χάρτη:
ΑΛΠΕΙΣ - ΕΥΡΩΠΗ
Άσχημα τα νέα για τους πεζοπόρους και τους οπαδούς των χειμερινών σπορ: Η αλλαγή του κλίματος έχει ισχυρό αντίκτυπο στις Άλπεις, μιας και βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από άλλες οροσειρές, όπως η Rockies. Κάθε χρόνο, η ευρωπαϊκή οροσειρά χάνει περίπου το 3% των πάγων της, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το 2050 αυτό το πανέμορφο λευκό τοπίο θα έχει εξαφανιστεί.
ΤΟΥΒΑΛΟΥ
Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Χαβάη. Το Τουβαλού είναι ένα μικρό πολυνησιακό έθνος που αποτελείται από εννέα νησιά, τα οποία κινδυνεύουν να βυθιστούν. Συνολικά η χερσαία έκταση του Τουβαλού είναι μόλις 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται πέντε μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ - ΙΝΔΙΑ
Το Ταζ Μαχάλ είναι ένα από τα πιο εικονικά κτίρια στον κόσμο, ωστόσο ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι το κτίριο θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας της διάβρωσης και της ρύπανσης.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο μειώθηκε κατά περισσότερο από το ήμισυ του μεγέθους του λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών τα τελευταία 30 χρόνια. Ακόμη, η λεύκανση των κοραλλιών, η οποία προκαλείται από την όξινη ρύπανση αποτελεί εξίσου σημαντικό πρόβλημα που οδηγεί τους επιστήμονες στην πρόβλεψη ότι οι ύφαλοι μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι το 2030.
ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Οι πυραμίδες της Αιγύπτου και η Μεγάλη Σφίγγα έχουν εμφανίσει σημαντικές φθορές από τη ρύπανση. Μάλιστα, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ρύπανση μπορεί τελικά να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευσή τους.
ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και βρίσκεται στη Βραζιλία, ενώ αποτελεί τόπο κατοικίας για διάφορα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, ωστόσο η επέκταση της γεωργίας μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του τροπικού δάσους.
ΜΕΓΑ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ - ΚΙΝΑ
Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα και ένα από τα σύγχρονα επτά θαύματα του κόσμου, το οποίο έχει επιβιώσει για πάνω από 2,000 χρόνια, ωστόσο, η υπερπαραγωγή οδήγησε σε φθορά ή καταστροφή σχεδόν των δύο τρίτων του τείχους. Ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο τοίχος θα μπορούσε να διαβρωθεί περαιτέρω μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Οι Μαλδίβες, ένα νησιωτικό έθνος στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο βυθίζεται αργά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέσα σε 100 χρόνια, θα είναι εντελώς βυθισμένο.
ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ - ΜΑΛΙ
Χτισμένα κυρίως από λάσπη, τα τζαμιά του Τιμπουκτού χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα και αποτελούν Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να τα προστατεύσει από τις αυξήσεις της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις που απειλούν να τις καταστρέψουν.
ΜΠΙΓΚ ΣΟΥΡ- ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Oι πρόσφατες ξηρασίες και πυρκαγιές έβλαψαν σημαντικά την παράκτια περιοχή, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ολοένα και λιγότερα θηλαστικά κάθε χρόνο.
Τι περιμένετε λοιπόν; Κάντε τα σχέδιά σας και κανονίστε τα ταξίδια σας!
Πηγή: fortunegreece
Σχόλια