NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Οι προσεχείς επιδραστικές δράσεις ανάδειξης των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από την «ΦΙΛΑΙΟΣ»

Οι προσεχείς επιδραστικές δράσεις ανάδειξης των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από την «ΦΙΛΑΙΟΣ»

Σημαντικές, πολυποίκιλες και ενδιαφέρουσες είναι οι προσεχείς δράσεις της Επιστημονικής Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», για την ανάδειξη της ποιότητας των Εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων & των επιτραπέζιων ελιών το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024.

Συγκεκριμένα,

1. ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «TABLE OLIVES TROPHY», ENA ΒΡΑΒΕΙO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ.

Η επιτραπέζια ελιά, ως καλωσόρισμα στο τραπέζι, ως μεζές, ως συστατικό της σαλάτας, της πίτσας και πολλών συνταγών, αλλά και σε ποτά και κοκτέιλ, αποτελεί σταθερή αξία στη μεσογειακή διατροφή, καθώς και σε κουζίνες πολλών περιοχών στον κόσμο.

Η ποιότητα και η γεύση της επιτραπέζιας ελιάς εξαρτάται και καθορίζεται από την ποικιλία του ελαιόδεντρου, την ωριμότητά της κατά τη συγκομιδή και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Τα ιδιαίτερα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της, θετικά και αρνητικά, γίνονται αντιληπτά με την όσφρηση, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει στο στόμα ο καρπός, όπως η τραγανότητά του.

Έμπειροι γευσιγνώστες αξιολογούν την κάθε ελιά και την κατατάσσουν στις αντίστοιχες κατηγορίες - μια διαδικασία η οποία θα αναδείξει τους νικητές του διαγωνισμού.

Στο «Table Olives Trophy” μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελιάς κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμες τυποποιημένες επιτραπέζιες ελιές.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων : Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων:

  • πράσινες ελιές είτε επεξεργασμένες σε αλκαλικά διαλύματα
  • φυσικές πράσινες ελιές
  • φυσικές ώριμες (μαύρες) ελιές
  • φυσικές αφυδατωμένες ή ζαρωμένες ή συρρικνωμένες ελιές
  • ελιές μαυρισμένες με οξείδωση σε άλμη και
  • μείγματα ελιών – άλλες περιπτώσεις.

Κόστος συμμετοχής

100 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων:

ΦΙΛΑΙΟΣ, Ξενοφώντος 15 Α, 7ος όροφος, 105 57 Αθήνα, Τηλ. 210 4132945 / e- mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων- διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30 στον εκθεσιακό χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

2. ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY», ENΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η ένταση των θετικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, όπως το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, και η απουσία των αρνητικών χαρακτηριστικών, όπως το ταγγό, το ξυδάτο ή το μουχλιασμένο, θα καθορίσουν τους νικητές του Διαγωνισμού «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY». Οι έμπειροι επαγγελματίες γευσιγνώστες της Επιτροπής, αξιολογούν τα ελαιόλαδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και επιβραβεύουν τους επιχειρηματίες που μεριμνούν με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με συγκομιδή στην κατάλληλη ωριμότητα του καρπού, σωστή ελαιοποίηση και τυποποίηση, για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, με ένα βραβείο.

Ειδικά για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, η φετινή 3η διοργάνωση του OLIVE OIL TROPHY αποτελεί μια πρόκληση για συμμετοχές και ανάδειξη των καλύτερων φρέσκων – πρωτόλαδων – αγουρέλαιων ( άμεσης συλλογής και τυποποίησης) που θα αναμετρηθούν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, την έντονα φρουτώδη γεύση τους από αρώματα του φρεσκοκομμένου άγουρου πράσινου ελαιόκαρπου, το έντονα πικρό και πικάντικο, με τις μυρωδιές της φύσης, τα πολύπλοκα αρώματα, όπως αρμόζει στον μοναδικό και πολύτιμο χυμό της ελιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το αγουρέλαιο «Ομφάκιο ή ωμοτριβές» και έτσι το OLIVE OIL TROPHY μετονομάζεται, λόγω του πρωίμου χρόνου διοργάνωσής του, σε “ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY”

Στον Διαγωνισμό «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY» μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων - Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων

  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
  • Βιολογικά́ Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα και
  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα (συμβατικής καλλιέργειας).

Για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και για την ισχυρή, μεσαία και απαλή ένταση του φρουτώδους, θα απονεμηθούν βραβεία στις κατηγορίες Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο και Έπαινοι.

Κόστος συμμετοχής

150 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων:

ΦΙΛΑΙΟΣ, Ξενοφώντος 15 Α, 7ος όροφος, 105 57 Αθήνα, Τηλ. 210 4132945 / e- mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων - διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30, στον εκθεσιακό χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

3. EVOO IN GASTRONOMY

Στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία φημίζεται για την εξαιρετική της κουζίνα αλλά όχι και τόσο για την ελαιοπαραγωγή της (με εξαίρεση περιοχές που πρόσφατα έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί με μεγάλη επιτυχία), επεκτείνεται για το 2024 ο θεσμός της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ με τίτλο “EVOO (Extra Virgin Olive Oil) IN GASTRONOMY” της επιβράβευσης των εστιατορίων τα οποία προβάλλουν τις διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδων και γενικά προάγουν την κουλτούρα του.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ θα τιμήσει για 2η συνεχή χρονιά τα εστιατόρια εκείνα που συστηματικά εργάζονται προς την κατεύθυνση προβολής και ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μέσα από τις εξειδικευμένες λίστες ή την ποικιλία των εμφιαλωμένων ελαιολάδων των εστιατορίων τους.

Κάθε εστιατόριο που θα πληροί τις προδιαγραφές, θα λάβει την τιμητική διάκριση της ΦΙΛΑΙΟΣ ως αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλει προκειμένου τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του τόπου μας να αποκτήσουν τη θέση που αρμόζει στο χώρο της εκλεπτυσμένης γαστρονομίας.

Τα εστιατόρια (από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και βορειότερα, καθώς και από το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο) τα οποία διαθέτουν εξειδικευμένη λίστα εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, ή προσφέρουν ποικιλία εμφιαλωμένων ελαιολάδων, μπορούν να στείλουν συμμετοχή στη δράση μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2024, στο email gram@filaios.org ή στο τηλέφωνο 2104132945.

Η συμμετοχή των εστιατορίων στον διαγωνισμό είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονομής των διακρίσεων, οι εκπρόσωποι των εστιατορίων και οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά πρωτόλαδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25, τα οποία θα εκθέτουν οι παραγωγοί τους.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 3.30 μμ στο χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο lounge του θεματικού σαλονιού Golden Olive,Περίπτερο 15).

4. EVOO IN TOURISM

Για την μεγαλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση των εθνικών μας προϊόντων, της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου αλλά παράλληλα για την υποστήριξη των παραγωγών, τη βελτίωση της ποιότητας και της εικόνας των τελικών τους προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η ΦΙΛΑΙΟΣ καθιερώνει έναν νέο θεσμό με τίτλο “EVOO (Extra Virgin Olive Oil) IN TOURISM”.

Στόχος είναι η επιβράβευση των επισκέψιμων ελαιουργείων, των δράσεων αγροτουρισμού, των «Δρόμων ελιάς και ελαιολάδου», των χώρων γνωριμίας με τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις που συνδέονται με αυτήν την σημαντική καλλιέργεια κλπ.

Οι χώροι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εν λόγω διάκριση είναι μεταξύ άλλων οι επόμενοι:

- επισκέψιμα ελαιοτριβεία.

- χώροι γευσιγνωσίας ελαιολάδου (σε ελαιοτριβεία και αλλού)

- καταστήματα πώλησης ελαιοκομικών προϊόντων

- επισκέψεις σε ελαιώνες

- γαστρονομικές εμπειρίες

- εκδηλώσεις και φεστιβάλ

- δρόμοι ελιάς & ελαιολάδου

- μουσεία

- εκπαιδευτικά κέντρα ελιάς & ελαιολάδου

- κτήματα ελιάς (αγροκτήματα και ελαιώνες)

- πολιτιστικά φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου

- παραδοσιακά ελαιοτριβεία

- συλλογικοί φορείς και οργανώσεις

- δίκτυα και συνεργασίες προώθησης και προβολής ελαιολάδου & ελιάς κλπ.

Κάθε ένας από τους πιο πάνω χώρους που θα πληροί τις απαιτούμενες ανά περίπτωση προδιαγραφές, θα λάβει την τιμητική διάκριση της ΦΙΛΑΙΟΣ ως αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν στην αλυσίδα προώθησης και στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τομέα και την αναγνώριση του ελληνικού ελαιολάδου διεθνώς.

Η συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία επιβράβευσης, είναι δωρεάν.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 3.30 μμ στο χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο lounge του θεματικού σαλονιού Golden Olive,Περίπτερο 13).

Υποβολή Αιτήσεων: e- mail: gram@filaios.org

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr