NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

To παράδοξο της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - Το «μυστήριο» του γερμανικού DAX

To παράδοξο της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - Το «μυστήριο» του γερμανικού DAX

Οι χρηματιστηριακές αγορές θεωρούνται ως προπομποί εξελίξεων. Είναι οι πιο έγκυροι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, για τον απλούστατο λόγο ότι στηρίζονται κυρίως στην «όσφρηση» του χρήματος και στο ατομικό συμφέρον.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε το εξής οικονομικό παράδοξο. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, πρωτοστατούσης της γερμανικής, κινήθηκαν έντονα ανοδικά μετά την «επιθετική» μείωση των επιτοκίων από την FED.

Μέχρις εδώ καλά, από εδώ και πέρα αρχίζουν τα περίεργα που τελικά δεν είναι και τόσο περίεργα. Ο γερμανικός DAX έσπασε ανοδικά τις 19.000 μονάδες κάνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Μία μέρα μετά, η Bundesbank ανέφερε ότι μπορεί ΗΔΗ να είναι η γερμανική οικονομία σε ήπια ύφεση. Ταυτόχρονα, οι 4 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας (σήμα κατατεθέν της γερμανικής βιομηχανικής ανάπτυξης) αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται δεκάδες χιλιάδες απολύσεων και αλυσιδωτές μειώσεις παραγγελιών, πρώτων υλών κλπ. Αυτός είναι ο «φαύλος κύκλος» μίας ύφεσης. Ιδού λοιπόν το παράδοξο. Σε κρίση η οικονομία της Γερμανίας και οι μεγάλες επιχειρήσεις της και ο χρηματιστηριακός δείκτης σε ιστορικά υψηλά. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Tα διεθνοποιημένα κεφάλαια

Όμως πίσω από κάθε παράδοξο υπάρχει μία εξήγηση. Στην περίπτωσή μας υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Η πιο ορθολογική εξήγηση είναι ότι οι μεγάλες κεφαλαιαγορές, τρέφονται με τα διεθνοποιημένα κεφάλαια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τρισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από επενδυτές τρίτων χωρών, αναζητούν καταφύγια σε μετοχές ισχυρών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Γερμανία υπάρχουν 5 εκατ. πολίτες τουρκικής καταγωγής. Οι συγγενείς τους στην Τουρκία είναι πολλαπλάσιοι. Όπως και είναι πολύ μεγάλες οι συναλλαγές των τούρκων θεσμικών επενδυτών στο Deutsche Borse. Έτσι πολλά κεφάλαια από την χώρα αυτή κατευθύνονται προς γερμανικές μετοχές. Αντίστοιχα υπάρχει αύξηση εισροών από κεφάλαια κρατών-δορυφόρων όπως η Τσεχία, οι Βαλτικές Χώρες, η Ελβετία, η Αυστρία .

Οι προσυμφωνημένες αποδόσεις των Hedge Funds

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα mega Funds (hedge funds) έχουν κλείσει πολύ υψηλές μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες αποδόσεις προς τους πελάτες τους. Εάν για παράδειγμα υπάρχει κάποιος μεγάλος πελάτης που έχει συμφωνήσει για ετησιοποιημένη απόδοση 5%, η μείωση των επιτοκίων θα αναγκασει το fund να πάρει μεγαλύτερο ρίσκο για να πετύχει μεγαλύτερη απόδοση, ώστε να πιάσει τον στόχο του 5%. Έτσι έχουμε μετακινήσεις κεφαλαίων από ομόλογα και διαθέσιμα (money markets) προς μετοχές και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ανεξάρτητα από την κατάσταση οικονομίας και επιχειρήσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr