NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Amphora Collection: Το ελληνικό brand και η σειρά “The Perfect Couple” του Netflix

Amphora Collection: Το ελληνικό brand και η σειρά “The Perfect Couple” του Netflix

Συμπτωματικά έχω δει το τελευταίο επεισόδιο της μίνι σειράς “The Perfect Couple” με την Νικόλ Κίντμαν δύο ημέρες πριν, όταν τρώγοντας σαλάτα και χαζεύοντας νωχελικά στο Instagram - κακό γενικά συνήθειο- πέφτω πάνω σε ένα post με την Ντακότα Φάνινγκ, ένα backstage στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της σειράς.

Και όμως, το post δεν προέρχεται από το Netflix ενώ στο στιγμιότυπο δίπλα στη Ντακότα αναπόφευκτα η προσοχή πέφτει πάνω σε μια ψάθινη τσάντα που είναι ακουμπισμένη δίπλα της. Η τσάντα αυτή διαθέτει μια σχεδόν γλυπτική φόρμα που θυμίζει με σαφήνεια μεν, κάτι το απροσδιόριστα αρχαιοελληνικό δε και είναι φτιαγμένη από υλικά που μας μεταφέρουν πάλι πίσω στο καλοκαίρι που μόλις ολοκληρώθηκε.

Όπως και η θέαση όλων των επεισοδίων της συγκεκριμένης σειράς για μένα με αποτέλεσμα να γνωρίζω ότι η φωτογραφία προέρχεται από ένα πολύ κομβικό πλάνο για την εξέλιξη αλλά και τη λύση του μυστηρίου που προβάλλει η σειρά σε πρότυπα Αγκάθα Κρίστι και σταματώ εδώ για λόγους σπόιλερ.

Στη πραγματικότητα, η τσάντα - και το πόστ- προέρχεται από πρόσφατη συλλογή του ελληνικού brand Amphora Collection, οπότε χωρίς πολλά πολλά κανονίζω συνάντηση με την ιδρύτρια του, Ζήνα Αμπαριώτη, διασχίζω την Πανόρμου και φτάνω απέναντι από το γραφείο μου, στον 2o όροφο του Πύργου Απόλλων και το showroom του brand.

Από τον Ralph Lauren στον Πύργο Απόλλων και τον κόσμο

amphora-collection-9.jpg?mtime=20240919155316#asset:501213

Στα ράφια του showroom και τα μεγάλα ανοιχτά κουτιά στα οποία οι τσάντες ταξιδεύουν πια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι τσάντες που διαθέτουν μια συμμετρική ή εντέχνως ασύμμετρη αισθητική.

Ορισμένες αποτίουν έναν ξεκάθαρο φόρο τιμής στους εμβληματικούς ελληνικούς αμφορείς, εμπλέκοντας την ιστορία και τη δεξιοτεχνία, την τέχνη και την λειτουργικότητα ενώ άλλες, κυρίως εκείνες της νέας, χειμερινής συλλογής μοιάζουν δομικά με την μετεξέλιξη ενός χρηστικού αγγείου σε καθημερινό, μα πολυτελές χρηστικό αντικείμενο του σήμερα.

Ενώ κάθε κομμάτι είναι προσεκτικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από ψάθα και δέρμα σε μικρά εργαστήρια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ζήνα μου εξηγεί ότι αρχικά βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για σπουδές μόδας. Μέχρι τότε δεν είχε ταξιδέψει ξανά ως εκεί και δεν είχε κάποιο συνεκτικό κρίκο παρά μία μακρινή θεία που ζούσε στην Αμερική. Με τον καιρό όμως ολοκληρώνοντας και την σχολή της εργάστηκε για τον Ralph Lauren από το 2016 έως το 2019, στα γραφεία που βρίσκονται κοντά στο Bryant Park.

amphora-collection-10.jpg?mtime=20240919160340#asset:501223


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετείχε σε διάφορα projects, όπως τα Polo Womens αλλά και Polo Mens Accessories για αξεσουάρ όπως τα γάντια και τα καπέλα. Μου επισημαίνει ότι η ιδέα να δουλέψει με αντρικές συλλογές, ρούχα και αξεσουάρ ήταν κάτι που αρχικά δεν είχε περάσει από το μυαλό της και ότι τελικά ήταν μια διαδικασία πραγματικά δημιουργική.

amphora-collection-1.jpg?mtime=20240919155556#asset:501216Φωτογράφιση στην Πάρο για παλαιότερη συλλογή ανδρικών ρούχων σχεδιασμένη από την Ζήνα Αμπαριώτηεμπνευσμένη από την φουστανέλα


Η αισθητική αφαίρεση που μπορούσε να κάνει για να αγγίξει αυτό το κομμάτι ήταν που ένωσε και τις ελληνικές τις ρίζες, την έμπνευση της από τη χώρα μας με το κομμάτι του σχεδιασμού, αφού μεταξύ άλλων πρωτύτερα στη σχολή της είχε παρουσιάσει μία ανδρική συλλογή εμπνευσμένη από την ελληνική φουστανέλα.

Προς το τέλος της πορείας της στον Ralph Lauren, το 2019, ανέλαβε τα καλοκαιρινά αξεσουάρ από τη θέση πια της Head of Accessories Designer για τη σειρά Polo Women's Cold Weather Accessories και παράλληλα δημιούργησε το δικό της brand, το Amphora Collection.

amphora-collection-7.jpg?mtime=20240919160015#asset:501222


Το επίσημο βέβαια launch στο ευρύ κοινό πραγματοποιήθηκε το 2022, μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα αλλά και την αναζήτηση προμηθευτών και κατασκευαστών στην Ευρώπη. Στο τέλος του 2022, δημιούργησε και το e-shop του brand, ενώ σήμερα συνεργάζεται με τα καταστήματα Luisa σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και luxury resorts.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 άνοιξε το showroom ώστε να μπορεί να δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού, όπως και εμάς σήμερα που θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα. Για την ιστορία, η τσάντα κατέληξε στο πάγκο μαζί με την Ντακότα Φάνινγκ και στη σειρά “The Perfect Couple” όταν ένας πρώην συνεργάτης της Ζήνας στην Αμερική εργάστηκε ως στυλίστας στην παραγωγή.

Τέλος, σε λίγες ημέρες και για πρώτη φορά το Amphora Collection, θα παρουσιάσει την καλοκαιρινή του συλλογή στο Παρίσι, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Παρισιού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr