NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Fed: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Fed: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ​του βασικού επιτοκίου της προχώρησε η Federal Reserve στην πρώτη μείωση μετά από τέσσερα χρόνια.

Η Fed είχε διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25% - 5,50% από τον Ιούλιο του 2023, καθώς ο πληθωρισμός έπεσε από το υψηλό 40 ετών σε ένα επίπεδο που τώρα πλησιάζει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της Fed έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι εξισορροπημένοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προσαρμόσαμε την πολιτική μας όπως έπρεπε, δεν βιαζόμαστε, κάναμε αυτό που χρειαζόταν, είπε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση. Προειδοποίησε δε, ότι οι μειώσεις των 50 μβ δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι θα αποτελέσουν τον ρυθμό της Fed. Διευκρίνισε επίσης ότι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας δεν είναι σχέδιο ή απόφαση.

Εάν η οικονομία παραμείνει σταθερή και ο πληθωρισμός επιμείνει, όπως είπε, θα προχωρήσουμε με πιο αργά βήματα. Αντίστοιχα, θα προσαρμόσουμε ανάλογα την πολιτική μας εάν η αγορά εργασίας επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο της Fed να μειώνεται κατά μία ακόμη μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το 2025 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026 για να καταλήγει σε ένα εύρος 2,75%-3,00%.

Η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα ήταν η τελευταία της προτού οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr