10 Back-to-School συμβουλές από τη Mastercard για μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές
Καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει στο τέλος του και η επιστροφή πίσω στα θρανία είναι πλέον γεγονός, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμένουμε σε επαγρύπνηση απέναντι σε πιθανές απάτες που μπορεί να συναντήσουμε, καθώς προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στην καθημερινότητα.
Οι επιτήδειοι γνωρίζουν ότι αυτή την περίοδο είμαστε απασχολημένοι με την εκ νέου προσαρμογή στις συνήθειες μας, την εγγραφή σε δραστηριότητες και τις ετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, γεγονός που τους διευκολύνει να δράσουν.
Έτσι, η Mastercard προτείνει 10 βασικές συμβουλές, προκειμένου να διατηρήσετε τις συναλλαγές σας ασφαλείς και τις πληροφορίες σας προστατευμένες, στην ταραχώδη αυτή back-to-school εποχή.
1. Προσοχή στις επιθέσεις Phishing
Οι επιτήδειοι αναζητούν ευκαιρίες για επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος», εκμεταλλευόμενοι τόσο το φορτωμένο σας πρόγραμμα όσο και την ηλεκτρονική σας δραστηριότητα. Αποφύγετε τα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν υπερβολικές εκπτώσεις σε εποχιακά είδη, καθώς και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται αποκλειστικές προσφορές. Αυτές οι απάτες έχουν σχεδιαστεί με στόχο να αποσπάσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες και τα χρήματά σας!
2. Αποφύγετε τις απάτες
Οι απάτες μπορεί να έχουν τη μορφή «ψαρέματος» μέσω phishing μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, smishing μηνυμάτων κειμένου ή vishing τηλεφωνικών κλήσεων, όπου ο επιτήδειος προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος - όπως ο Οικονομικός Διευθυντής του σχολείου που προειδοποιεί για καθυστερημένες πληρωμές- για να σας εξαπατήσει, ώστε να στείλετε χρήματα. Εάν λάβετε, λοιπόν, μια κλήση που αφορά χρήματα, κλείστε το τηλέφωνο και επικοινωνήστε απευθείας με το σχετικό οργανισμό, χρησιμοποιώντας έναν επαληθευμένο αριθμό, όχι αυτόν που σας κάλεσε.
3. Να είστε προσεκτικοί με τους διαδικτυακούς καθηγητές
Η έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς εσείς ή τα παιδιά σας μπορεί να χρειάζεστε κάποια επιπλέον υποστήριξη για τα μαθήματα και τις εργασίες σας. Προσοχή όμως, όταν πραγματοποιείτε αναζήτηση καθηγητών στο διαδίκτυο δεδομένου ότι τέτοιου είδους απάτες γίνονται όλο και συχνότερες. Είναι πιθανό κάποιοι να παριστάνουν τους καθηγητές, αλλά αφού πληρώσετε, να απαιτήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά αξιόπιστες πλατφόρμες και υπηρεσίες στη διαδικασία εύρεσης διαδικτυακών καθηγητών. Ελέγξτε τις αναφορές και τις αξιολογήσεις και μην πληρώνετε ποτέ για υπηρεσίες προτού επιβεβαιώσετε τα διαπιστευτήρια του καθηγητή.
4. Σκεφτείτε πριν κάνετε δημοσίευση
Η ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών και στοιχείων που σχετίζονται με το σχολείο μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. Προσέχετε τι δημοσιεύετε και αποφεύγετε να μοιράζεστε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως ονόματα σχολείων ή τοποθεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δολίως για να απαντηθούν ερωτήσεις ασφαλείας ή να αποκτήσει κανείς μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Αντ' αυτού, να μοιράζεστε γενικές δημοσιεύσεις, οι οποίες δεν αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες.
5. Διαχωρίστε το οικιακό σας Wi Fi
Εάν τα παιδιά σας έχουν υπολογιστή ή tablet που παίρνουν μαζί τους στο σχολείο, σκεφτείτε να διαχωρίσετε το Wi-Fi του σπιτιού σας. Έτσι, θα κρατήσετε οτιδήποτε κακόβουλο μακριά από το κύριο οικιακό σας δίκτυο. Όταν έρχονται οι φίλοι τους στο σπίτι, βάλτε τους να συνδεθούν σε ένα guest Wi-Fi, διασφαλίζοντας έτσι ότι οτιδήποτε επικίνδυνο στη συσκευή τους δεν θα επηρεάσει το δίκτυό σας.
6. Ασφαλίστε όλες τις συσκευές σας
Η ασφάλεια όλων των συσκευών, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται από παιδιά, θεωρείται ζωτικής σημασίας. Εγκαταστήστε το πιο πρόσφατο λογισμικό προστασίας από ιούς, χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όποτε είναι δυνατόν. Διδάξτε στα παιδιά σας τα βασικά για την ασφάλεια των συσκευών και κάντε κανόνα, να αποφεύγουν τις λήψεις από μη αξιόπιστες πηγές και να μην μοιράζονται ποτέ κωδικούς πρόσβασης.
7. Ρυθμίστε τις ειδοποιήσεις λογαριασμού
Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν ειδοποιήσεις για συναλλαγές, μεγάλες αγορές και ύποπτες δραστηριότητες. Με τη ρύθμιση αυτών των ειδοποιήσεων, μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για τυχόν απροσδόκητες χρεώσεις ή αλλαγές στον λογαριασμό σας. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτές τις ειδοποιήσεις, ώστε να περιλαμβάνουν ενημερώσεις για συναλλαγές άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, διεθνείς αγορές ή οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης των ρυθμίσεων του λογαριασμού.
8. Χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας από κλοπή ταυτότητας
Ελέγξτε αν έχετε διαθέσιμο λογισμικό προστασίας από κλοπή ταυτότητας από την τράπεζα ή τον εκδότη της κάρτας σας και βεβαιωθείτε ότι έχει ρυθμιστεί, καθώς θα σας βοηθήσει να παραμείνετε προστατευμένοι αν πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας μέσω προληπτικής παρακολούθησης, ανίχνευσης και έγκαιρης ειδοποίησης.
9. Παρακολουθείτε τα αντίγραφα κίνησης του λογαριασμού σας
Παρακολουθείτε τα αντίγραφα κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού σας και των πιστωτικών σας καρτών, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου επιστροφής στα σχολεία. Ελέγχετε τακτικά τις οικονομικές σας καταστάσεις. Εάν εντοπίσετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, αναφέρετε την αμέσως στην τράπεζα ή την εταιρεία της κάρτας σας. Ενδέχεται να σας προτείνουν να «παγώσετε» την κάρτα σας ή να εκδώσετε μια νέα για να αποτρέψετε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές.
10. Go Digital - Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικά πορτοφόλια για ασφαλέστερες πληρωμές
Δημιουργήστε ένα ψηφιακό πορτοφόλι για τις κάρτες σας. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας κάθε φορά που πληρώνετε. Τα ψηφιακά πορτοφόλια χρησιμοποιούν tokenization για την προστασία των στοιχείων της κάρτας σας, μειώνοντας τον κίνδυνο κλοπής των πληροφοριών σας κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής.
Σχόλια