NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Χρηματοδότησεις
ανάγνωση

ΕΣΠΑ: Έως 150.000€ σε επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου για εκσυγχρονισμό

ΕΣΠΑ: Έως 150.000€ σε επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου για εκσυγχρονισμό

Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις στη νέα δράση του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η δράση «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών» στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με διαρκή προσαρμογή στις νέες διεθνείς συνθήκες παραγωγής και εμπορίας και ο μετασχηματισμός τους με υιοθέτηση περισσότερο βιώσιμων, αποδοτικών και πράσινων επιχειρηματικών μοντέλων.

Επενδυτικά Σχέδια και Ποσοστά Ενίσχυσης

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000€ έως 300.000€.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022- 2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000€.

Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.

Δικαιούχοι – Όροι και Προϋποθέσεις

Δικαιούχοι, που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, είναι υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους πλην Λιανικού Εμπορίου.

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Οι βασικές προϋποθέσεις είναι:

  1. Να υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.
  2. Να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  3. Να έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις (2022-2023) πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  4. Η επιχείρηση να έχει μια (1) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  5. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ στον οποίο οι δικαιούχοι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς, κατά την κλεισμένη διαχειριστική χρήση 2023 (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων).
  6. Το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022-2023).
  7. Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του Συνολικού Προϋπολογισμού
  8. Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την ενισχυόμενη δραστηριότητά τους (π.χ. άδεια λειτουργίας, υπεύθυνη δήλωση έναρξης λειτουργίας, απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας κλπ.). Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής.
  9. Να μην βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση ή να μην έχουν καταθέσει αίτηση εξυγίανσης οι πιστωτές της επιχείρησης
  10. Να μην έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή να μην το έχουν υλοποιήσει πλήρως, πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης
  11. Ο τόπος υλοποίησης της επένδυσης να μην είναι η κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).

Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων, ώστε να μην είναι δυνατή η χρήση των παγίων στοιχείων της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της ενισχυόμενης επιχείρησης σε ίδιο, μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση. (για παράδειγμα να έχουν κοινά δίκτυα κοινής ωφέλειας). Στην περίπτωση που διαπιστωθεί συστέγαση επιχειρήσεων, όπου είναι δυνατή η εκμετάλλευση των παγίων στοιχείων της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση, θα ανακαλείται η απόφαση ένταξης

Επιλέξιμες Δαπάνες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της Δράσης(16/09/2024). Δαπάνες που πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη της επιλεξιμότητας των δαπανών (ακόμα και αν δεν έχει τιμολογηθεί η σύμβαση) δεν είναι επιλέξιμες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ/ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ / ΟΡΙΑ

Δαπάνες προσωπικού
Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού Έως 17.000€ - 1 ΕΜΕ

Δαπάνες Εξοπλισμού, Μεταφορικών Μέσων & Οργάνων
Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας
Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου
Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός
Ηλεκτρικά Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων) έως 50% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 50.000€

Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών
Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους έως 3% του επιχορηγούμενου Π/Υ % έως 9.000€
Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Software as a Service»,«cloud computing» ή άλλο παρεμφερές αυτού έως 20% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Δαπάνες παροχής υπηρεσιών μελετών ανάπτυξης προϊόντων ή/και διεργασιών έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα Έως 3 πιστοποιητικά και έως 3.000 / Πιστοποιητικό
Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας– Ετικέτας–Branding έως 10% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Πνευματική ιδιοκτησία–Ευρεσιτεχνίες– Μεταφορά τεχνογνωσίας έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ

Δαπάνες Λογισμικού
Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού έως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ

Δαπάνες Προβολής, Προώθησης & Δικτύωσης έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Δαπάνες συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις έως 6.000 / έκθεση
Λοιπά έξοδα προβολής - προώθησης και δικτύωσης

Έμμεσες Δαπάνες
Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου) Υποχρεωτική κατηγορία


Για περισσότερες πληροφορίες για το παραπάνω πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την HFT Consultants στο τηλ 2106565400.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr