Τα τελευταία χρόνια, η αναγνώριση των επιπτώσεων που προκαλεί ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του στο περιβάλλον αυξάνεται διαρκώς, οδηγώντας τις υπεραγορές σε σημαντικές δράσεις μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σούπερ μάρκετ
Τα σούπερ μάρκετ είναι πηγή σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με βασικά ζητήματα τις μεγάλες ποσότητες συσκευασιών και τη σπατάλη τροφίμων. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται από τα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν χαρτιά, πλαστικά και χαρτόνια. Αν και οι συσκευασίες είναι απαραίτητες για την προστασία και συντήρηση των προϊόντων, η υπερβολική χρήση μη ανακυκλώσιμων υλικών οδηγεί σε μεγάλο όγκο αποβλήτων.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι τα αδιάθετα τρόφιμα, τα οποία συχνά παραμένουν στα ψυγεία ή πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους. Αν δεν γίνει σωστή διαχείρισή τους, καταλήγουν να απορρίπτονται απελευθερώνοντας μεθάνιο, ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, καθώς είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Η ψύξη προϊόντων (ψυγεία και καταψύκτες), ο φωτισμός των καταστημάτων και ο κλιματισμός απαιτούν σημαντικές ενεργειακές δαπάνες, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον. Η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επιδεινώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συμβολή των καταστημάτων στην κλιματική αλλαγή.
The challenge
Θα μπορούσε μία υπεραγορά να λειτουργήσει βιώσιμα, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον; Η απάντηση είναι ναι. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα βιώσιμης λειτουργίας υπεραγορών είναι η Lidl Ελλάς, η οποία συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, κατέχοντας ηγετική θέση, όχι μόνο ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες λιανικής στη χώρα, αλλά και ως πρωτοπόρος στην εφαρμογή στρατηγικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Corporate Social Responsibility ‘CSR’).
Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την κοινωνική αλληλεγγύη, η Lidl Ελλάς αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Και πώς το καταφέρνει αυτό; Θέτοντας συγκεκριμένη στρατηγική και μετρήσιμους στόχους.
Πρωτοβουλία "Plastic Free Greece"
Η Lidl Ελλάς αναγνωρίζει τον αρνητικό αντίκτυπο των πλαστικών αποβλήτων και έχει υιοθετήσει διάφορες δράσεις για τη μείωση τους. Η παγκόσμια σπατάλη πλαστικών φτάνει τα 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με ένα μεγάλο ποσοστό να προέρχεται από πλαστικές συσκευασίες. Στην Ευρώπη, παράγονται περίπου 29 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 60% είναι συσκευασίες.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες της Lidl είναι η εκστρατεία "Plastic Free Greece", η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης». Στα πέντε χρόνια της υλοποίησης της δράσης, η εταιρεία έχει καταφέρει να απομακρύνει πάνω από 5.800 κιλά απορριμμάτων από ακτές και βυθούς της Ελλάδας. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία απειλεί τα οικοσυστήματα και τη θαλάσσια ζωή.
Πλαστικά συστατικά στα καλλυντικά και απορρυπαντικά
Εκτός από τις πλαστικές συσκευασίες, πλαστικά στοιχεία συναντώνται και στα προϊόντα καλλωπισμού και καθαρισμού. Τα μικροπλαστικά, που συχνά προστίθενται σε καλλυντικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, έχουν έντονο αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς καταλήγουν στις υδάτινες οδούς, επιβαρύνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Η Lidl Ελλάς έχει δεσμευτεί να αποσύρει όλα τα προϊόντα της που περιέχουν μικροπλαστικά, ενώ επίσης έχει στόχο το 100% των συσκευασιών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να είναι ανακυκλώσιμες, έως το 2025.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Lidl Ελλάς ήταν η πρώτη εταιρεία οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα που απέσυρε τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως καλαμάκια και ποτήρια, ήδη από το 2019.
«Επίλεξέ με»
Στην Ευρώπη, απορρίπτονται περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ποσότητα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής τροφίμων στην ήπειρό μας. Η οικονομική αξία των απορριμμάτων αυτών υπολογίζεται γύρω στα 143 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα σούπερ μάρκετ και άλλες μονάδες λιανικής ευθύνονται για το 5% των τροφίμων που απορρίπτονται. Σε αυτό το περιβαλλοντικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό ζήτημα, η Lidl Ελλάς απαντά με την εφαρμογή πλάνων μείωσης της σπατάλης των τροφίμων στο 100% των καταστημάτων της, όπως η διάθεση προϊόντων που πλησιάζουν στη λήξη της διάρκειας ζωής τους σε μειωμένες τιμές, ώστε να αποφευχθεί η απόρριψή τους.
Μία από τις πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες είναι η σακούλα "Επίλεξέ με", που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά με μικρές αισθητικές ατέλειες, χωρίς όμως να χάνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Project Food Waste Concept, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προσφορά προϊόντων σε προσιτές τιμές.
Για τα παιδιά και τους νέους
Το περιβάλλον όμως είναι μία μόνο διάσταση CSR για τη Lidl Ελλάς. Στα 25 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα έχει αποδείξει ότι πρώτη της προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και η κοινωνία. Παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες, συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες για την παροχή βασικών αγαθών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή της στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Παράλληλα, συνεργάζεται με το Make-A-Wish για την εκπλήρωση ευχών παιδιών με σοβαρές ασθένειες, αλλά και με τη UNICEF, προκειμένου να σταθεί αρωγός στα παιδιά και τους νέους που έχουν ανάγκη.
Μια από τις 50 πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα
Όλη αυτή η προσπάθεια βιωσιμότητας δεν θα μπορούσε να μην βραβευτεί. Κατά τη διάρκεια της 25ετούς πορείας της, η Lidl Ελλάς έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις για την αφοσίωσή της στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες διακρίσεις είναι τα βραβεία στα Hellenic Responsible Business Awards 2024 και η Gold Διάκριση στον CR Index 2023-2024, που επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ένταξή της στις 50 πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024 ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ως πρότυπο υπευθυνότητας και βιωσιμότητας.
Σχόλια