Γιατί δεν βρίσκουν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες εστίασης προσωπικό
Εξαιρετικά υψηλή ελαστικότητα αμοιβής / εργασία για τον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης κατά το β’ εξάμηνο
Μία μικρή υποχώρηση στις αμοιβές (-1,9%) σε σχέση με πέρυσι οδήγησε σε μεγάλη μείωση των απασχολούμενων ατόμων (-23,5%) σε καταλύματα και εστίαση
Αυξήθηκαν κατά β’ τρίμηνο 2024 οι μισθολογικές αυξήσεις, τα απασχολούμενα άτομα (δείκτης) αλλά και οι αμοιβές σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Όμως σε δύο από τους βασικούς κλάδους που αποτελούν περίπου το 40% του ελληνικού ΑΕΠ είχαμε αρνητικές μεταβολές που αφορούσαν είτε τα μισθολογικά κόστη (μειώθηκαν οι μισθοί και οι αμοιβές) είτε και η απασχόληση σε επίπεδο ατόμων.
Δραματική μείωση των απασχολούμενων στις τουριστικές υπηρεσίες και εστίαση
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλη μείωση (-23,5%) στον Δείκτη απασχολούμενων ατόμων είχαν οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (δηλαδή ξενοδοχειακές υπηρεσίες και εστιατόρια). Επίσης μικρότερη μείωση (-1,6%) καταγράφεται στους απασχολούμενους στις κατασκευές και (-1,4%) σε παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες υγιονομικής εξυγίανσης. Για να γίνει η σύγκριση και η αναλογία στους συγκεκριμένους κλάδους με τις μεταβολές των αμοιβών, στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο (καταλύματα, εστίαση) ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων μειώθηκε κατά (-1,9%).
Σημαντική μείωση (-11,8%) του δείκτη μισθών και ημερομισθίων καταγράφεται στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού η οποία όμως δεν επιδρά στη ζήτηση εργασίας καθώς ο δείκτης απασχολούμενων ατόμων αυξήθηκε κατά 7,2%.
Σε ότι αφορά τις ώρες εργασίας, οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής κατάλυματος και υπηρεσιών εστίασης υποχώρησαν κατά -30,3% ενώ μικρή μείωση στις ώρες εργασίας (-1%) είχαμε στον κλάδο παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και υγειονομικού καθαρισμού.
Σχόλια