NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το τελευταίο σύνορο: Η κρίσιμη σημασία του Cloud Backup για τις επιχειρήσεις

Το τελευταίο σύνορο: Η κρίσιμη σημασία του Cloud Backup για τις επιχειρήσεις

Στη σημερινή απόλυτα ψηφιακή εποχή, η λειτουργία των επιχειρήσεων βασίζεται απόλυτα στα δεδομένα τα οποία παράγουν οι ίδιες.

Είτε πρόκειται για πληροφορίες πελατών, οικονομικά στοιχεία, επιχειρηματικά σχέδια κ.α., τα δεδομένα αυτά αποτελούν το πιο πολύτιμο αγαθό κάθε οργανισμού. Αυτή ακριβώς η εξάρτηση όμως από τα δεδομένα, καθιστά τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες πλέον όχι μόνο αυξάνονται εκθετικά αλλά έχουν γίνει και πιο αποτελεσματικές από ποτέ.

Η αυξανόμενη απειλή των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν πολλές μορφές, από ransomware που σκοπό έχουν από το να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα μιας επιχείρησης μέχρι να καταβληθούν λύτρα, κακόβουλο λογισμικό που έχει στόχο την καταστροφή των δεδομένων ενός οργανισμού, απάτες phishing με σκοπό την κλοπή ευαίσθητων εταιρικών πληροφοριών κ.α.. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στη λειτουργία και την ικανότητα μιας εταιρίας να επιχειρεί, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων, τη φθορά της φήμης, ακόμη και νομικές συνέπειες για την ίδια την εταιρία και τα διοικητικά της στελέχη. Παρατηρείται ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, οι επιχειρήσεις που υφίστανται σημαντικές απώλειες δεδομένων δεν ανακάμπτουν εύκολα ή ποτέ.

Dataways-Adv-2-Internal-Image-1.jpg?mtime=20240912110754#asset:499704


Μέτρα προστασίας

Υπάρχουν πολυάριθμα μέτρα κυβερνοασφάλειας που μπορεί να έχει στη διάθεση της κάποια επιχείρηση για την θωράκιση της λειτουργίας και των δεδομένων της, από συστήματα firewalls, λογισμικό προστασίας των τερματικών, μέχρι εκπαίδευση των εργαζομένων και προηγμένα συστήματα ανίχνευσης απειλών, μεταξύ άλλων.

Και κάθε ένα από αυτά τα μέτρα με τη σειρά του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και τη δράση της επιχείρησης, το είδος των δεδομένων που παράγει, τη φύση ενδεχόμενων απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσει κ.α..

Η αξία της διατήρησης αντιγράφων ασφάλειας στο cloud (cloud backup)

Κανένα σύστημα δεν μπορεί να είναι απολύτως ασφαλές και να παρέχει προστασία από κυβερνοεπιθέσεις στο 100%. Για αυτό το λόγο, ακόμα και εάν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν, η πλέον αξιόπιστη δικλείδα ασφαλείας που παραμένει είναι ένα ασφαλές, αμετάβλητο αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων μιας εταιρίας στο cloud (cloud backup). Το πολύ σημαντικό αυτό μέτρο αυτό διασφαλίζει ότι, ακόμη και σε περίπτωση καταστροφικής παραβίασης ή απώλειας των δεδομένων της, μια εταιρία μπορεί να ανακτήσει τις απαραίτητες κρίσιμες πληροφορίες (ή και όλες – ανάλογα με το σχεδιασμό του cloud backup) της ώστε να μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργία της.

Dataways-Adv-2-Internal-Image-2.jpg?mtime=20240912110844#asset:499705


Ο κανόνας 3-2-1

Το ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού για έναν οργανισμό και ιδιαίτερα αυτό της ενίσχυσης του επιπέδου κυβερνοασφάλειας του αποτελεί πολλές φορές ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πεδίο. Το υπάρχον τεχνολογικό υπόβαθρο, οι πολλαπλές τεχνολογικές διαθέσιμες λύσεις και ο αυξημένος φόρτος των ΙΤ τμημάτων απανταχού συμβάλουν σημαντικά στη περιπλοκότητα.

Ένας ιδιαίτερα κατανοητός και ο πιο διαχρονικός ίσως κανόνας που μπορεί να ακολουθήσει μια εταιρία για την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων της είναι ο κανόνας 3-2-1 για τα αντίγραφα ασφάλειας της.

Ο κανόνας αυτός απαντάει ουσιαστικά σε καίρια ερωτήματα όπως «Πόσα αντίγραφα ασφάλειας των δεδομένων πρέπει να διαθέτει μια επιχείρηση;» και «Που πρέπει να τα αποθηκεύει για μέγιστη προστασία;».

Αναλυτικά ο κανόνας 3-2-1 διευκρινίζει:

  • Μια επιχείρηση πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία (3) αντίγραφα των δεδομένων της

Εκτός των πρωταρχικών (κύριων) δεδομένων της, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο επιπλέον αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον έχει τα κύρια δεδομένα της σε μια πρώτη συσκευή και δύο αντίγραφα ασφαλείας αυτών, ακόμα και εάν αυτές οι συσκευές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να χαθούν και τα τρία αντίγραφα.

  • Αποθηκεύστε τα δύο (2) αντίγραφα ασφαλείας σε δύο διαφορετικά μέσα αποθήκευσης

Υιοθετώντας των πρώτο κανόνα ενισχύεται η προστασία των δεδομένων μιας εταιρίας αλλά δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος από ένα καταστροφικό συμβάν όταν π.χ. τα δεδομένα βρίσκονται στο ίδιο αποθηκευτικό μέσο. Ο κανόνας 3-2-1 λοιπόν επισημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούνται αντίγραφα των δεδομένων τουλάχιστον σε δύο διαφορετικούς τύπους αποθηκευτικών μέσων (παραγωγικά συστήματα αποθήκευσης, NAS, ταινίες, αφαιρούμενα μέσα USB, SD-Cards, DVD κ.ο.κ).

  • Κρατήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας σε απομακρυσμένο σημείο (εκτός εταιρίας)

Ο φυσικός γεωγραφικός διαχωρισμός των αντιγράφων ασφάλειας των δεδομένων μιας επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιγράφων ασφάλειας βάση του κανόνα 3-2-1. Έτσι με τη φύλαξη ενός αντιγράφου των δεδομένων σε μία απομακρυσμένη τοποθεσία με αποτελεσματικό τρόπο διατηρούμε ένα καλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων μας ακόμα και από μια φυσική ή άλλου είδους καταστροφή στο χώρο της εταιρίας. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος στην περίπτωση αυτή είναι το cloud backup από έναν πραγματικά αξιόπιστο πάροχο με αποδεδειγμένη εμπειρία και υψηλά επίπεδα πιστοποιήσεων.

Προστατεύοντας το μέλλον της επιχείρησής σας

Τα επακόλουθα μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι καταστροφικά, αλλά με μια σταθερή στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, που ανήκει στην ευρύτερη πολιτική επιχειρησιακής συνέχειας, ένας οργανισμός μπορεί να ανακάμψει γρήγορα και να συνεχίσει τη λειτουργία του με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή.

H υιοθέτηση του κανόνα 3-2-1 και η χρήση cloud backup, είναι μια επένδυση στην ανθεκτικότητα μιας επιχείρησης, δημιουργώντας μια ισχυρή άμυνα απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη σε συχνότητα και σοβαρότητα απειλή των κυβερνοεπιθέσεων.

Η Dataways, αποτελώντας έναν από τους πιο σημαντικούς και έμπειρους παρόχους και συνεργάτες cloud υπηρεσιών στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να συνδράμει ενεργά στην εξασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας μερικών από των πιο μεγάλων και σημαντικών εταιριών στη χώρα μας.

Dataways-Adv-2-Internal-Image-3.jpg?mtime=20240912110910#asset:499706


Το Cyano Cloud από τη Dataways

Μέσω ενός υπερσύγχρονου οικοσυστήματος cloud υπηρεσιών – το νέο Cyano Cloud – το οποίο αποτελεί την βέλτιστη λύση απόδοσης, αξιοπιστίας, υποστήριξης και οικονομίας, διαθέτοντας πολλαπλά καινοτόμα στοιχεία (πανευρωπαϊκή σχεδιαστική πρωτιά και πολλαπλές βραβεύσεις), η Dataways είναι σε θέση να μελετήσει και να υλοποιήσει όλες τις εταιρικές ανάγκες cloud backup μιας εταιρίας.

Σε αντίθεση με τις one-size-fits-all λύσεις των παγκόσμιων cloud providers, το Cyano Cloud έχει σχεδιαστεί με πλήρη κατανόηση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Από την ελαστικότητα και δυναμική των υπηρεσιών, την εγγυημένα υψηλή απόδοση, τις πολλαπλές πιστοποιήσεις συμμόρφωσης, έως την πάντα άμεση και προσωποποιημένη υποστήριξη, το Cyano Cloud είναι ενδελεχώς κατασκευασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των εταιριών στην Ελληνική επικράτεια.

Το νέο Cyano Cloud αποτελεί ένα πολυβραβευμένο, state-of-the-art περιβάλλον υπηρεσιών cloud, έτοιμο να καλύψει και την πλέον εξειδικευμένη απαίτηση μιας σύγχρονης επιχείρησης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της Dataways στο να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εναλλακτικούς παρόχους υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα, προσφέροντας σε κάθε τελικό της πελάτη εγγυημένα ποιοτικές υπηρεσίες.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Dataways και το νέο Cyano Cloud στο παρακάτω σύνδεσμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr