NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2021-2027

Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2021-2027

Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) πραγματοποίησε την Κυριακή 8/9/2024 στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2021-2027». Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λ. Κυρίζογλου και η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ κα. Β. Παντελοπούλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Οι Ευρωπαϊκοί πόροι συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Από τα 12,2 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2024, τα 8 δισ. αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, δηλαδή 2 στα 3 ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Αλλά δεν αρκούν μόνον οι πόροι. Η ανάπτυξη χρειάζεται στρατηγική και σκληρή δουλειά. Και σε αυτό το δίπτυχο στηρίζεται η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετρήσιμο αποτέλεσμα αποτελεί το γεγονός ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και την πρώτη στην Ευρωζώνη. Καταφέραμε από το 2019 μέχρι σήμερα, να δημιουργήσουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία από το 17,5% σε λιγότερο από 10%. Σήμερα είμαστε στις πρώτες θέσεις απορρόφησης πόρων στους «27», όχι μόνο στο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη διαρκή προσπάθεια, τη συνεργασία και κυρίως από την αντίληψη ότι είμαστε μια χώρα που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Και ταυτόχρονα, χάρη στη δημοσιονομική πειθαρχία, υλοποιούμε προγράμματα που στηρίζουν την Υγεία, την Παιδεία, τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Η ΜΟΔ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως στην υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δικαιούχων ευρύτερα. Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος 2014-2020 έκλεισε χωρίς απώλεια πόρων και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στη ΜΟΔ και στο ΕΣΠΑ για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν. Είμαι σίγουρος ότι η ΜΟΔ, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο, παράγοντας ανάλογο μετρήσιμο αποτέλεσμα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ, Β. Παντελοπούλου, ανέφερε: «Η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία πολιτική εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας διότι συμβάλλει καθοριστικά στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί και να αυξηθούν οι πόροι της. Αναγκαία προϋπόθεση όμως για την επιτυχία της πολιτικής αυτής είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Η Ελλάδα διαθέτει ικανές και με πολύχρονη εμπειρία δομές ΕΣΠΑ καθώς και ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 πρώτο μας μέλημα είναι να ενισχύσουμε τους αδύναμους δικαιούχους που παρουσιάζουν δυσκολίες να ολοκληρώσουν τα έργα ΕΣΠΑ που έχουν αναλάβει. Αυτός είναι και ο λόγος που το Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας περιλαμβάνει έναν Οδικό Χάρτη (Road map), αρχικού Π/Υ περίπου 100 εκατ.€, για την ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας των δικαιούχων σε τρεις στρατηγικούς τομείς κυρίως: α) στα Ύδατα (Πόσιμο Νερό - Υγρά Απόβλητα), β) στα Αστικά Στερεά Απόβλητα και γ) στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Στόχος μας είναι να ωριμάζουν αποτελεσματικότερα και ταχύτερα τα έργα ώστε να δημιουργηθεί μία επαρκής δεξαμενή που θα τροφοδοτεί συνεχώς το ΕΣΠΑ με νέα και ώριμα έργα. Η ΜΟΔ διαθέτει ήδη έναν αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο υποστηρικτικό μηχανισμό για την ενδυνάμωση των δικαιούχων και αυτός είναι ο λόγος που τη νέα Προγραμματική Περίοδο έχουμε πολύ αυξημένες προσδοκίες από αυτήν. Είμαι βέβαιη ότι η ΜΟΔ με το αξιόλογο και έμπειρο προσωπικό της θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες μας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, είπε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ένα καίριο ρόλο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η απορρόφηση των πόρων δεν αποτελεί μόνο οικονομική πρόκληση αλλά και σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν την ευκαιρία να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας και να αναβαθμίσουμε τις τοπικές και περιφερειακές μας υποδομές. Πρέπει όμως να επισημάνουμε την ανάγκη να επιλυθούν μία σειρά από προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης των έργων. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι οι Δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ και ιδίως στην ωρίμανση των έργων, στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, στην προετοιμασία του φακέλου υποβολής προτάσεων καθώς και στην υλοποίηση και επίβλεψη των έργων. Στέκομαι ιδιαίτερα στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, τόσο στον σχεδιασμό των προτάσεων όσο και στην υλοποίησή τους. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και πόρων, η γεωγραφική απομόνωση αλλά και οι ειδικές ανάγκες που προκύπτουν από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής καθιστούν τη στήριξη από τη ΜΟΔ ΑΕ όχι απλά σημαντική αλλά και απολύτως αναγκαία. Η ΜΟΔ αποτελεί έναν πολύτιμο εταίρο για τους Δήμους προσφέροντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία, υποστήριξη στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση καθώς και εργαλεία που διασφαλίζουν την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Ο ρόλος της είναι καίριος για την επιτυχία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Όταν πρόκειται για σύνθετα έργα που αφορούν τη βιωσιμότητα των πόλεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η ανάγκη στήριξης των Δήμων από τη ΜΟΔ είναι πολύ μεγάλη. Ως εκ τούτου, η συνεργασία της ΚΕΔΕ με τη ΜΟΔ όχι μόνον είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να την ενισχύσουμε και περαιτέρω. Μόνο μέσα από μία αποτελεσματική συνεργασία, έναν σωστό σχεδιασμό και την αξιοποίηση όλων τα διαθέσιμων εργαλείων μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να προσφέρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στους πολίτες».

Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ, Β. Σιαδήμας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΜΟΔ στηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση στην αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, καλύπτοντας κυρίως ανάγκες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, μεταφορά τεχνογνωσίας, πληροφοριακά συστήματα και υλικοτεχνική υποδομή. Η ΜΟΔ συγχρηματοδοτείται κατά 90% περίπου από πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει με ιδιαίτερη έμφαση τις δυνάμεις της στους δικαιούχους, όπου εξακολουθούν να παρατηρούνται αδυναμίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Ειδικά για τους Δήμους της χώρας, η ΜΟΔ έχει ενεργοποιήσει έναν ολοκληρωμένο υποστηρικτικό μηχανισμό, με έμφαση τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει ειδικές ομάδες που παρέχουν συμβουλευτική στήριξη, είτε επιτόπου είτε εξ αποστάσεως, προκειμένου οι Δήμοι να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν με επιτυχία τα έργα τους. Περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση, τεχνικά εργαλεία και εγχειρίδια καθώς και νομική στήριξη. Οι Ομάδες της ΜΟΔ τον τελευταίο χρόνο υποστήριξαν 250 περίπου έργα σε 90 Δήμους. Παράλληλα δραστηριοποιείται και η Τεχνική μας Υπηρεσία που συστάθηκε πριν τέσσερα χρόνια. Αδύναμοι δικαιούχοι, κυρίως ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που δεν διαθέτουν συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία ή αυτή είναι υποστελεχωμένη μπορούν πλέον να απευθύνονται στη ΜΟΔ για υπηρεσίες όπως ανάθεση και επίβλεψη τεχνικών μελετών καθώς και δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή τεχνικών έργων. Σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία παρέχει υποστήριξη για περισσότερες από 100 ενέργειες σε 90 φορείς. Η ΜΟΔ δραστηριοποιείται επίσης και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, κυρίως στους τομείς: διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, προστασία βιοποικιλότητας, αστικές αναπλάσεις και πόσιμο νερό. Τέλος, η ΜΟΔ υποστηρίζει ενεργά την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής για έργα που χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το νέο ΕΣΠΑ προσφέρει πολλές και σημαντικές δυνατότητες για όλους τους Δήμους της χώρας. Προτρέπω τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αδράξουν τις ευκαιρίες αυτές και να μην διστάσουν να μας χτυπήσουν την πόρτα – η ΜΟΔ είναι στη διάθεσή τους να τους στηρίξει όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ανώτερα στελέχη της ΜΟΔ εξήγησαν τον ρόλο της Τεχνικής Υπηρεσίας και των Ομάδων Υποστήριξης Δικαιούχων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές καθώς και τους τρόπους υποστήριξης των δικαιούχων του ΕΣΠΑ στους τομείς των υδάτων και των αστικών στερεών αποβλήτων. Τέλος αναφέρθηκαν στον ρόλο της ΜΟΔ στην εκπαίδευση των δικαιούχων αλλά και των δομών διαχείρισης.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, με θέμα «Ανάγκες υποστήριξης δικαιούχων – δυνατότητες και εμπειρία συνεργασίας με τη ΜΟΔ»:

  • Ο Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου, Κ. Σινάνης, επεσήμανε ότι: «Ο Δήμος Αγ. Ευστρατίου είναι από τους μικρότερους Δήμους - αν όχι ο πιο μικρός Δήμος της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος της βοήθειας που παρέχει η ΜΟΔ στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, αν δεν το βιώσει στην πράξη. Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμαστε μαζί της για τη μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και η Τεχνική της Υπηρεσία ανέλαβε να μας φέρει το έργο έτοιμο για να το δημοπρατήσουμε. Είναι ενταγμένο στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις του Βορείου Αιγαίου και σύντομα θα είμαστε σε θέση να το υποβάλουμε στη Διαχειριστική Αρχή. Η ΜΟΔ δεν παρέχει απλά μία τεχνική βοήθεια, παρέχει αυτό που έχει την πιο μεγάλη σημασία για μας. Στον Δήμο υπηρετούν μόνο 4 διοικητικοί υπάλληλοι. Η δε Τεχνική μας Υπηρεσία είναι ανύπαρκτη – δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία στο Δήμο. Και, δυστυχώς, η πραγματικότητα για μας τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους είναι ότι αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι σε ένα άνισο περιβάλλον και δεν έχουμε τις δυνάμεις να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Τι κάνει για μας η ΜΟΔ: εμείς διαπιστώνουμε το πρόβλημα, της το αναφέρουμε, η ΜΟΔ μας καθοδηγεί πώς πρέπει να κινηθούμε, καταθέτει τις προτάσεις της, μας βοηθάει να βρούμε χρηματοδότηση και στο τέλος έρχεται η λύση του προβλήματος έτοιμη και ολοκληρωμένη. Το δικό μου μέλημα είναι να δώσω στον καθένα από τους 250 κατοίκους του νησιού μου μία καλύτερη ποιότητα ζωής και αυτό μπορώ να το πετύχω με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι μέσω της βοήθειας που παρέχει η ΜΟΔ. Για να κρατήσουμε τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές όρθιες πρέπει να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο να γυρίσει πίσω. Όμως μόνο με θέσεις εργασίας μπορεί να γίνει αυτό και μόνο με τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτές τις νέες θέσεις εργασίας. Ευελπιστούμε, τη νέα προγραμματική περίοδο, η πολύ καλή συνεργασία που έχουμε σήμερα με όλα τα στελέχη της ΜΟΔ να συνεχιστεί ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μαζί όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως μικροί μειονεκτικοί δήμοι».
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Α. Αμανατίδης, υπογράμμισε ότι: «Η σύμβαση πράσινης ενέργειας στην οποία προχώρησε πρόσφατα η ΕΥΑΘ είναι ένα πολύ πρωτοποριακό έργο για την εταιρεία. Είχαμε θέσει ως στόχο να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα και το ενεργειακό κόστος μέχρι το 2030. Προσφέρουμε ένα κοινωνικό αγαθό, το νερό, αλλά πριν δύο χρόνια λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας γίναμε ζημιογόνοι επειδή κρατήσαμε τις τιμές σταθερές και δεν μετακυλήσαμε το κόστος στον καταναλωτή, όπως έκαναν άλλες εταιρίες. Έκτοτε, αρχίσαμε να διερευνούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας μέσω μίας απευθείας σύμβασης με τον προμηθευτή που θα διατηρούσε σταθερή την τιμή για τα επόμενα 8 έως 12 χρόνια. Προκηρύξαμε τον διαγωνισμό με διαδικασίες προμηθειών του δημοσίου, κλείσαμε μία σταθερή τιμή μέχρι το 2031 και υπογράψαμε τη σύμβαση τον Μάρτιο του 2024. Γίναμε έτσι η μόνη πράσινη εταιρία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα κατά 50%. Πέραν του ότι πιάσαμε τους στόχους μας για το 2030, είμαστε και θέλγητρο σε συμπράξεις στα Βαλκάνια διότι τέτοια θέματα μετράνε πολύ στις δανειοδοτήσεις. Το πιο βασικό όμως είναι ότι με τη σύμβαση αυτή έχουμε σταθερό κόστος ενέργειας για την επόμενη οκταετία, οπότε μπορούμε να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό των εξόδων μας. Όπως ανέφερε και η ΓΓ ΕΣΠΑ, το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι σήμερα ένα μείζον θέμα. Ήδη είμαστε αντιμέτωποι με τις πολλές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει μαζί με τη ΜΟΔ να στηρίξουμε τις ΔΕΥΑ που είναι υποστελεχωμένες και οι περισσότερες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ που έχουν προαναγγελθεί είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας και χρειαζόμαστε τη ΜΟΔ για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν μπροστά μας. Θεωρώ ότι η συνεργασία της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ με τη ΜΟΔ την επόμενη περίοδο είναι απαραίτητη».
  • Ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μ. Γεράνης, ανέφερε ότι: «O ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας τα έχει πάει πάρα πολύ καλά στα κελεύσματα των καιρών. Έχουμε μηδέν δανεισμό και οι δύο μεγάλες μονάδες σύντομα θα συμβασιοποιηθούν ενώ η μονάδα στις Σέρρες λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι προς τη θετική κατεύθυνση διότι δίνει λύσεις στην ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Αλλά και η ΜΟΔ, όπως ακούσαμε, δίνει λύσεις. Αυτή η εξειδικευμένη υποστήριξη που παρέχει με τα στελέχη της στους Δήμους για τα πράσινα σημεία, τις πράσινες γωνιές, τη διαχείριση των απορριμμάτων και για το πώς πρέπει να βαδίσουμε στον δρόμο της κυκλικής οικονομίας είναι πολύ σημαντική. Βρήκα επίσης πολύ ενδιαφέροντα αυτά που άκουσα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΜΟΔ και θα ήθελα να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να εγγραφούμε και εμείς στο σύστημα τηλεκπαίδευσης που έχει αναπτύξει. Η κοινωνία έχει σήμερα ωριμάσει και θα κάνει αυτό που οφείλει για να διαχωρίσει τα απορρίμματα. Όμως δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία διότι η Πολιτεία δεν της τα έχει δώσει ακόμη. Ακούμε συνεχώς για τον καφέ κάδο, αλλά αν βγει ο πολίτης έξω στη γειτονιά του δεν θα τον βρει πουθενά. Ένα σημείο που πιστεύω πως μπορεί να βάλει πλάτη η ΜΟΔ είναι στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, όμως και εμείς ως αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουμε τα εργαλεία για να τα δώσουμε στον κόσμο. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι σε διαβούλευση πρέπει να βοηθήσει τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους για τη συλλογή και αποκομιδή των βιοαποβλήτων. Το νομοσχέδιο αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος ότι θα πιάσουμε τους στόχους του 2030. Ο στόχος για ενταφιασμό του 10% είναι αρκετά φιλόδοξος, αλλά εγώ είμαι αισιόδοξος ότι στην Κεντρική Μακεδονία θα πετύχουμε τους στόχους μας».
  • Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), Καθηγητής Χρ. Στύλιος, είπε ότι: «Ήταν εντυπωσιακή η σημερινή ημερίδα γιατί παρουσίασε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων και το πώς η ΜΟΔ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μικρούς αλλά και μεγάλους Δήμους. Ποιος είναι ο βασικός ρόλος των ερευνητικών κέντρων; Να φέρουν τη γνώση κοντά στην εφαρμογή. Η γνώση παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα όπως το ΙΝΒΙΣ, αναπτύσσουν την τεχνογνωσία του αύριο και υποστηρίζουν φορείς όπως είναι οι Δήμοι ώστε να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση στις δραστηριότητές τους. Η τεχνογνωσία που έχουμε στο ΙΝΒΙΣ αφορά κυρίως τα θέματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δηλαδή τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης, του διαδικτύου, τη διασύνδεση που είναι απαραίτητη να υπάρχει κ.λπ. Βιώνουμε όλοι την κλιματική αλλαγή, συζητάμε για τις ΔΕΥΑ και το πώς πρέπει να μετράμε το επίπεδο των γεωτρήσεων, χρειαζόμαστε συνεπώς να εγκαταστήσουμε αισθητήρες διασυνδεδεμένους με το διαδίκτυο και έξυπνους αλγορίθμους που καθορίζουν την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αυτοματοποιημένη λειτουργία των αντίστοιχων γεωτρήσεων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μία σταθερή παροχή νερού. Όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και γι΄αυτό είναι κρίσιμη η συνεργασία με τους Δήμους και τις αντίστοιχες περιφέρειες. Η έδρα του ΙΝΒΙΣ είναι στην Πάτρα και υποστηρίζει κυρίως τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συμμετέχουμε στην αγροτοδιατροφική σύμπραξη παρέχοντας δωρεάν τεχνογνωσία, υποστηρίξαμε τον Δήμο της Πάτρας στην εκπόνηση του σχεδίου του για τις smart cities και αντίστοιχα τώρα υποστηρίζουμε μια ΔΕΥΑ σε ένα πιλοτικό έργο παρακολούθησης των γεωτρήσεων που χρηματοδοτείται από το Interreg. Η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς αλλά δυστυχώς πολλές φορές χάνεται η μεγάλη εικόνα μέσα στην καθημερινότητα και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί επαρκώς. Και αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος των ερευνητικών ινστιτούτων – να συνδέσουν τη γνώση με την τεχνολογία και την εφαρμογή της».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση εδώ:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr