NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Μια νέα σειρά για τη μόδα στα 90s και ένα βιβλίο του Roland Barthes

Μια νέα σειρά για τη μόδα στα 90s και ένα βιβλίο του Roland Barthes

Βλέποντας το τρέιλερ για την άφιξη της νέας σειράς “In Vogue: The 90s” αμέσως μετά από ένα από τα γνωστά αποφθέγματα του Facebook και του Instagram γραμμένο σε μπλε φόντο που υπογραμμίζει το γεγονός ότι λίγοι φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι από τη δεκαετία εκείνη έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια, έρχεται στο μυαλό μου το βιβλίο του Roland Barthes “Το μπλε είναι φέτος στη μόδα”.

Στο βιβλίο αυτό ο Roland Barthes παρουσιάζει το ένδυμα ως ολικό κοινωνικό φαινόμενο και μας προτρέπει να δούμε την ενδυμασία και τη μόδα, όχι ως μία επιφανειακή αέναη ανανέωση αλλά ως ένα σύστημα που διέπεται από μια βαθιά κανονικότητα, από μια ή περισσότερες νόρμες. Το ένδυμα, πέρα από την καθαρά πρακτική και καλλωπιστική του λειτουργία, ενέχει μια σημασιοδοτική λειτουργία και μια ένδειξη της σχετικότητας των αξιών, των συνηθειών και των εποχών στις οποίες “φοριέται” .

Σύμφωνα με την συλλογιστική του Barthes τα νοήματα μιας εποχής σιγά σιγά απονευρώνονται και ψάχνουν να βρουν νέα φορώντας κάθε φορά διαφοροποιημένες λέξεις και πλαίσια.

Στην μεταπανδημική εποχή που η σωματική και η ψυχική υγεία αποτελούν πρώτιστες αξίες, που η ανάγκη επίδειξης έχει μετατοπιστεί από την κατανάλωση αλκοόλ, τα parties και τις ψηλοτάκουνες γόβες σε σπιτικές συνταγές για υγιεινά smoothies, ταξίδια, εμπειρίες και αθλητικά παπούτσια ικανά να βοηθήσουν στο σπάσιμο των ατομικών ρεκόρ στο βάδην και στο τρέξιμο, τα 90s μοιάζουν για πολλούς τόσο κοντά, μα και τόσο μακριά παράλληλα.

H νέα σειρά In Vogue: The 90s, αφηγείται τις ιστορίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανία της μόδας τη δεκαετία του '90, μέσα από τα μάτια των συντακτών - του περιοδικού που σύμφωνα με τη γνωστή διαφήμιση αν δεν ήταν σε αυτό δε θα ήταν στη μόδα - της Vogue. Hamish Bowles, Edward Enninful, Tonne Goodman, Anna Wintour, Victoria Beckham, Kate Moss, Linda Evangelista, Naomi Campbell μιλούν για αυτά τα έντονα για την μόδα δέκα χρόνια, για το Hollywood, Grunge, The Met Gala και Hip hop, την παγκοσμιοποίηση της Αμερικανικής μόδας που περνά μέσα από τα έξι επεισόδια της σειράς αφιερωμένα σε καθοριστικές στιγμές της δεκαετίας του '90.

Η σειρά «In Vogue: The 90s», περιλαμβάνει κυρίως συνεντεύξεις και εξομολογήσεις από πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με τη βιομηχανία της μόδας εκείνης της δεκαετίας και συγκεκριμένα με τους Amber Valletta, Andrew Bolton, Baz Luhrmann, Camilla Nickerson, Carlyne Cerf de Dudzeele, Catherine Martin, Claire Danes, Claudia Schiffer, Donna Karan, Elizabeth Hurley, Grace Coddington, Gwyneth Paltrow, Hamish Bowles, Hillary Clinton, Jean Paul Gaultier, John Galliano, June Ambrose, Kate Moss, Kim Kardashian, Linda Evangelista, Marc Jacobs, Mary J. Blige, Michael Kors, Missy Elliott, Miuccia Prada, Naomi Campbell, Nicole Kidman, Sarah Jessica Parker, Stella McCartney, Tom Ford, Tommy Hilfiger, Vera Wang και Victoria Beckham, ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες και θα είναι διαθέσιμη σταδιακά σε δύο μέρη στις 13 Σεπτεμβρίου και στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κριτικούς η έρευνα που έχει γίνει για τη σειρά είναι ενδελεχής, οπότε το μόνο που απομένει είναι το να δούμε πόσο κοντά ή μακριά τελικά θα αισθανθούμε στην προβολή της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr