Οι κινήσεις των μικρών επιχειρήσεων για προσωποκεντρικές υπηρεσίες
«Εν αρχή ην ο πελάτης» παραμένει το μότο του ηλεκτρονικού εμπορίου που δείχνει ότι η νέα τάση είναι η προσωποκεντρική εξυπηρέτηση. Στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων και του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η Generation Z, δηλαδή οι γεννημένοι από το 1996 μέχρι το 2010. Με απλά λόγια είναι η γενιά των 15-30 ετών.
Στη γενιά Ζ ανήκουν τα παιδιά του Διαδικτύου. Πρόκειται για μία γενιά που είναι μονίμως συνδεδεμένη με ένα smartphone στο Διαδίκτυο, ασχολείται όλη μέρα με τα social media και τις δημοσιεύσεις σε αυτά. Παράλληλα με όλα αυτά όμως, ελέγχουν πολύ περισσότερο τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προστατεύουν τους εαυτούς τους από την υπερβολική προβολή σε αυτά και δίνουν αρκετή προσοχή στις διαφημίσεις και στο υλικό που τους προβάλουν. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες, την απόκτηση ιδιαίτερων ηλεκτρονικών και ψηφιακών ικανοτήτων.
Η ζήτηση για προσωπο-κεντρικές υπηρεσίες είναι ταυτόχρονα και η λύση για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η γενιά αυτή (ειδικά όσοι είναι κοντά στα 30) βίωσε και την μεγάλη κρίση του 2009-2019 με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφώσει τους δικούς τους καταναλωτικούς κανόνες. Είναι αυτοί που δίνουν λιγότερη σημασία στο brand και περισσότερη σημασία στις αλλαγές. Άρα αυτομάτως, οι καταναλωτές της γενιάς Ζ δεν είναι πιστοί καταναλωτές όπως οι παλαιότερες γενιές. Θέλουν αλλαγές και αναζητούν την διαφορετικότητα. Επίσης είναι η γενιά των μειωμένων προσδοκιών (κατά Rifkin). Έτσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βάλλονται από τον καταιγισμό των μεγάλων πολυεθνικών , εάν θέλουν να επιβιώσουν στο δύσκολο περιβάλλον θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πιο στενή προσέγγιση γι’ αυτή την γενιά , η οποία σημειωτέον είναι γενιά και της μικρής υπομονής.
Από την ηλεκτρονική παραγγελία στην ηλεκτρονική παράδοση
Ήδη το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνει με γεωμετρικούς ρυθμούς της πωλήσεις του, ειδικά μετά την έκρηξη της πανδημίας. Ακολούθησε , τα προηγούμενα δύο χρόνια (μετά την έκρηξη των τιμών επαγγελματικής στέγης) η λύση της ηλεκτρονικής αποθήκευσης και παραλαβής (ηλεκτρονικές θυρίδες) οι οποίες δίνουν λύσεις για την παραλαβή των προϊόντων οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και κοντά στην περιοχή του αγοραστή. Το επόμενο στάδιο που βρίσκεται σε μία πειραματική φάση καθώς δεν υπάρχει νομική κάλυψη στο θέμα, είναι τα drones παραγγελιών, με τα οποία ελαχιστοποιείται ο χρόνος διανομής προϊόντων. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι πρώτες εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες ( πχ να φέρνουν την πίτσα στη βεράντα του πελάτη) αλλά όπως αναφέραμε το νομικό πλαίσιο είναι αδιευκρίνιστο ακόμη.
Τα προσωποκεντρικά προϊόντα μέσω 3D
Mία βασική προσέγγιση της νέας γενιάς που είναι τεχνολογικά εγγράμματη είναι η χρήση του 3D για δικά τους προϊόντα. Οι νέες μικρές επιχειρήσεις, θα μπορούν να προσφέρουν τα προιόντα που θέλουν επακριβώς οι νέοι πελάτες τους (αλλά και οι παλιότεροι) μέσω 3D. Τέτοιες εφαρμογές γίνονται από μεγάλες επιχειρήσεις σε Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία και Γαλλία.
Σχόλια