NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Space of togetherness: Ο ΝΕΟΝ βάζει στο τραπέζι τις πτυχές της σύγχρονης συνύπαρξης

Space of togetherness: Ο ΝΕΟΝ βάζει στο τραπέζι τις πτυχές της σύγχρονης συνύπαρξης
Φωτογραφία: Installation View space of togetherness NEON at the N ational Theatre of Greece Drama School | School of Athens - Irene Papas | Photography © Natalia Tsoukala, Courtesy NEON

Η νέα έκθεση του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας –Ειρήνη Παπά, μοιάζει με μια εικαστική μάζωξη γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο στον κήπο.

Ανάμεσα στις κάθε λογής βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, γιγάντια σούπερ μάρκετ και δίπλα από το εργοστάσιο της ΙΟΝ, μια στροφή στο 52 της οδού Πειραιώς ανοίγει σε έναν κήπο που μοιάζει ακουμπισμένος εδώ από άλλη περιοχή ή άλλη εποχή.

Στο κέντρο του κήπου ξεχωρίζει ένα τεράστιο τραπέζι μήκους 27 μέτρων με 90 σκαμπό, η νέα ανάθεση στον εικαστικό Κώστα Ρουσσάκη. Το κάθε σκαμπό φέρει ένα γλυπτό γράμμα και αν διαβαστούν διαδοχικά, σχηματίζουν στίχους από το ποίημα “Αγγίζοντας αυτή τη νεότητα” του Νίκου Καρούζου.

neon-drmatiki-sxoli.jpg?mtime=20240910145345#asset:499181


Ενώ γύρω από το τραπέζι, έργα εικαστικών που προέρχονται από διάφορα σημεία του κόσμου διατρέχουν τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους των τριγύρω κτιρίων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Πολυποίκιλη τροφή για σκέψη και ένας ανοιχτός εικαστικός διάλογος μας προσκαλούν στο ίδιο τραπέζι και στη νέα έκθεση Space of togetherness που σαν άλλος κοινός τόπος κάνει χώρο, κυρίως μέσα μας, για να μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Space of togetherness - Μια άτυπη ξενάγηση

Άραγε το σημείο όπου διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές και τα δικαιώματα ατόμων και κοινοτήτων μοιάζει απλά με ένα χαλάκι εξώπορτας ή το “welcome” είναι ενίοτε γραμμένο με καρφιά;

Από το 1930 που ιδρύθηκε η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο λειτουργεί ως εστία καλλιτεχνικών πρακτικών, ως χώρος ζωντανός όπου συνυπάρχουν σπουδαστές και ερμηνευτές με διαφορετική καταγωγή και κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.

Ο χώρος λοιπόν αυτή τη φορά δίνεται σε 20 καλλιτέχνες και συλλογικότητες από 13 χώρες προκειμένου να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο εξιστορούνται οι ιστορίες του παρελθόντος, οι αδικίες του παρόντος και να δημιουργήσουν ένα κοινό τόπο για το μέλλον.

Σαν άλλο εργοτάξιο ιδεών και ονείρων τα έργα τους, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, θέτουν σημαντικά σημερινά ερωτήματα που αφορούν στην Ευρώπη και τον κόσμο, στην ασφάλεια και τον πόλεμο, στη κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, την κινητικότητα και τη μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών σε ένα συνεχή ρευστό κυματισμό αλληλεπίδρασης ιδεών και πολιτισμών.

neon-dramatiki-sxoli-5.jpg.png?mtime=20240910151036#asset:499195


Στο κεντρικό κτίριο τα τρία έργα της μαροκινής-γαλλίδας Bouchra Khalili αποτυπώνουν τη μακροχρόνια έρευνά της για τη μετακίνηση των Αράβων στην Ευρώπη, το ποίημα της Grada Kilomba μας βάζει στο πλοίο της μετα-αποικιοκρατίας, ενώ στον χώρο ξεχωρίζει ο λόφος από αλάτι της Patricia Kaersenhout, ως φόρος τιμής, ως άλλα κόλλυβα για τις ζωές των σκλαβωμένων ανθρώπων καθώς λίγο αλάτι μπαίνει σε χάρτινα σακουλάκια με κουτάλι για το πάρουμε μαζί μας στο σπίτι.

Μαζί τα υφασμάτινα κολάζ της Małgorzata Mirga-Tas που αντλούν έμπνευση από τη Ρομά καταγωγή της και το γλυπτό της Καλλιόπης Λεμού, ένα βάναυσο κολιέ που υπογραμμίζει την έμφυλη ανισότητα.

neon-dramatiki-sxoli-6.jpg?mtime=20240910153541#asset:499213


Στις υπόλοιπες αίθουσες και στο προυάλιο ξεχωρίζουν το συλλογικό έργο της ομάδας Døcumatism για την αφρικανική διασπορά στην Ελλάδα, το ηχητικό έργο της Μαριάννας Χριστοφίδου, Restory(ing) Waters, σε συνεργασία με το Δίκτυο Μέλισσα, τη συνθέτρια και ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου και τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο καθώς και το Rivers, Banks, μια θαλασσί κουρτίνα που ορίζει υδάτινα όρια αλλά και παντός είδος σύνορα.

Και φυσικά ο «μεταναστευτικός»κήπος της Μαρίας Λοϊζίδου που παρατείνει τη ζωή προσωπικών φυτών της οικογένειάς της στον χώρο της Σχολής σε συνεργασία με το Παπιγιόν project.

neon-dramatiki-sxoli-3.jpg.png?mtime=20240910151108#asset:499196


Γενικότερα άλλωστε στο πλαίσιο της έκθεσης Space of togetherness, ο ΝΕΟΝ πραγματοποίησε κατασκευαστικές εργασίες υποδομής, σύμφωνα με την αρχή του να δημιουργεί και να δωρίζει υποδομές όπου πραγματοποιεί εκθέσεις και να ανοίγει στο κοινό απροσδόκητους χώρους πολιτιστικής σημασίας.

Ενώ στη διάρκεια της έκθεσης, στο χώρο της Δραματικής Σχολής, ο ΝΕΟΝ προσκαλεί διαφορετικούς οργανισμούς σε ένα παράλληλο πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων, ανοιχτό στο κοινό, που θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και οικογένειες, συναυλίες, αναγνώσεις και περφόρμανς.


Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου |Σχολείον της Αθήνας–Ειρήνη Παπά

Πειραιώς 52,Πειραιάς

Επιμέλεια:Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ

9 Σεπτεμβρίου –20 Οκτωβρίου 2024

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr