Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά η δημιουργία μαζικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ενέργειας
«Αυτό που είδαμε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είναι εξαιρετικό, είναι το μέλλον της Ελλάδας και χαίρομαι που είχα το προνόμιο να το πληροφορηθώ. Αυτές τις εφαρμογές θα τις δούμε σε όλη την Ευρώπη το επόμενο διάστημα και αυτά τα επιτεύγματα αποδεικνύουν ότι όταν στην Ευρώπη εργαζόμαστε μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών, ο Ομοσπονδιακός υπουργός τροφίμων και γεωργίας της Γερμανίας Cem Özdemir.
Ο Γερμανός Υπουργός συνοδεύονταν από τον ομόλογό του Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα καθώς και από τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας & Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη.
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN που συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες, με τις βιομηχανικές εφαρμογές, την επιχειρηματικότητα και τη δικτύωση στους τομείς της Πράσινης Ενέργειας, της Γεωργίας των εφαρμογών και προϊόντων στον τομέα της νέας τεχνολογίας και των έξυπνων πόλεων . Το Εργαστήριο το οποίο εξελίσσεται σε Κέντρο Αριστείας για τη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, έχει περισσότερες από 250 συνεργασίες με βιομηχανίες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία και την Αριστεία.
Οι υπουργοί και η συνοδεία τους από τη Γερμανική Πρεσβεία και το Προξενείο είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την pilot production (γραμμή παραγωγής) οργανικών ηλεκτρονικών και τις δυνατότητες του Test Bed τα οποία αναπτύχθηκαν σταδιακά μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που έχουν ξεπεράσει το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα.
Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. €. Θα αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Εκπαίδευσης, Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας κατατάσσοντας τη χώρα στον Παγκόσμιο Κόμβο Αριστείας και Επιχειρηματικότητας στη Νανοτεχνολογία & τα Οργανικά Ηλεκτρονικά.
AGRO-PV HUB
Οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών συνοδευόμενοι από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, τον Πρόεδρο της ΟΕΤ καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη την CEO της ΟΕΤ Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, τον Γ.Δ του Συνδέσμου HOPE-A Δρ Αστέριο Χατζηπαραδείση και στελέχη του Οικοσυστήματος, επισκέφθηκαν το AGRO-PV HUB της ΟΕΤ. Στα δύο ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια υδροπονικής παραγωγικής τομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας αντίστοιχα και στην ανοιχτή καλλιέργεια αμπελιού, τα οποία λειτουργούν με διαφανή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς της εταιρείας Organic Electronic Technologies, οι επισκέπτες πληροφορήθηκαν τα οφέλη της επαναστατικής αυτής τεχνολογίας. Όπως εξήγησαν ο Πρόεδρος της ΟΕΤ Στέργιος Λογοθετίδης και η γεωπόνος νανοτεχνολόγος της εταιρείας Ευγενία Αθανασιάδου η χρήση των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς εξοικονομούν ενέργεια, νερό αλλά και χρήση καλλιεργήσιμης γης. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση τους αυξάνει την παραγωγή έως και 30% γιατί μπλοκάρει τη βλαβερή για το φυτό ακτινοβολία του ήλιου.
Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Organic Electronic Technologies ο Πρόεδρος της ΟΕΤ κ Λογοθετίδης έκανε εκτενή αναφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy το οποίο δημιουργεί την πρώτη παγκοσμίως αυτοματοποιημένη γραμμή εκτύπωσης (νανο) παραγωγής για οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV). Αυτή, όπως τόνισε είναι η νέα πράσινη βιομηχανία της Ευρώπης που συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή της αυτονομία.
Τα προϊόντα και οι εφαρμογές των OPVs φέρνουν επανάσταση στη Γεωργία εφαρμόζοντας στα θερμοκήπια και στις ανοιχτές καλλιέργειες βιώσιμες ενεργειακές λύσεις ενταγμένες στην κυκλική οικονομία . Αντίστοιχα οι εφαρμογές των OPV και τα νέα προϊόντα IPV (ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά) προσφέρουν φιλική ενέργεια στη βιομηχανία, τις οικοδομές ολοκληρώνοντας το μοντέλο των πράσινων-έξυπνων πόλεων.
Ο “Game Changer” της Πράσινης Βιομηχανίας & της Πράσινης Ενέργειας, στη Θεσσαλονίκη.
«Οικοδομώντας την Πράσινη Ενέργεια της Ευρώπης» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με κεντρικό ομιλητή τον ιδρυτή του Οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση στην Καινοτομία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας μιλώντας στην εκδήλωση, πρότεινε τη δημιουργία μιας «task force», ώστε τα νέα καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές να βρουν κανάλια αγοράς.
Από την Κρήτη ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Γιάννης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη υιοθέτησης τεχνολογικών εφαρμογών για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής προτείνοντας συνεργασία στην κατεύθυνση αυτή.
Τη συνολική εικόνα του Οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας & Οργανικών Εταιρειών που περιλαμβάνει μεταξύ εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών αποτύπωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ Αστέριος Χατζηπαραδείσης.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Πρόεδρος της ΟΕΤ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Flex2Energy project και τόνισε ότι το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, το οποίο δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του 2025. Στα επόμενα χρόνια όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής (Giga Factories) στις οποίες θα παράγονται ταχύτερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.
Ο Αντιπρόεδρος της γερμανικής εταιρείας COATEMA Thomas Kolbusch, ο οποίος είναι ένας από τους partners του Flex2Energy, συμπλήρωσε « ότι το ευρωπαϊκό project θα συμβάλλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα στον τομέα των φωτοβολταϊκών».
Τέλος, ο Ευάγγελος Μεκερίδης TCO της εταιρείας ΟΕΤ, αναφέρθηκε στα προϊόντα και στις περισσότερες από 40 εφαρμογές της εταιρείας.
Σχόλια