NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Μητσοτάκης: Υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλ. €

Μητσοτάκης: Υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλ. €

Ικανοποίηση στην ασφαλιστική αγορά - Αυξάνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ στο 20% για ακίνητα μέχρι 500.000 ευρώ.

Σε σημαντική αύξηση της παραγωγής ελπίζουν οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης για την ιδιωτική ασφάλιση. Πιο εντυπωσιακή εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε μετά από συναντήσεις του κ. Σαρρηγεωργίου με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χατζηδάκη ήταν η μείωση του πλαφόν υποχρεωτικότητας ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών στις 500 χιλ. Ευρώ τζίρο από την αρχική εκτίμηση ότι θα μειωνόταν από τα 2 εκατ. Ευρώ στο 1 εκατ. Ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μελετώντας τα έσοδα και κατόπιν επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι μπορεί να προχωρήσει στην μείωση του πλαφόν στις 500. ευρώ. Σημαντικότατη εξέλιξη θεωρείται επίσης η έκπτωση επί του ΕΝΦΙΑ στο 20% για κατοικίες αξίας μέχρι 500.000 ευρώ. Μία εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει την παραγωγή στον συγκεκριμένο κλάδο, αρκεί να διαχειριστεί σωστά η ασφαλιστική αγορά την κίνηση αυτή. Τέλος, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να γίνουν διευκρινιστικές επαφές μεταξύ ΕΑΕΕ και Υπουργείου Οικονομικών και σε επιμέρους θέματα, αλλά και στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλισης κατά σεισμού όπου υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις με τις δυνατότητες ασφάλισης

Oι εισηγήσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα για την ιδιωτική ασφάλιση

Πρώτον, έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% (από 10% που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι και έναντι 30% που είχε ζητήσει η αγορά) για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών και έχουν αξία χαμηλότερη των 500.000 ευρώ.

Δεύτερον, στα ακίνητα με αξία άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα ωθηθούν ενδεχομένως και αυτοί να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης λόγω του ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής από τον Απρίλιο του 2025 και μετά.

Τρίτον, ενώ φέτος ψηφίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ (η αγορά είχε ζητήσει το ποσό αυτό να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ), από τον Απρίλιο του 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση θα ξεκινά από τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

Τέταρτον, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν (και) έναντι φυσικών καταστροφών και το σύνολο των οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, πράγμα που θα γίνεται είτε με την έναρξη των συμβολαίων είτε με την ανανέωσή τους.

Πέμπτον, έγινε αναφορά για μηδενισμό του φόρου ασφαλίστρων (15%) στα συμβόλαια υγείας για άτομα έως 18 ετών.

Δήλωση Προέδρου Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Επικροτούμε τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις φυσικές καταστροφές, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα αυτά συμβαδίζουν με τις θέσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και αποτελούν αφετηρία για τη θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το κενό ασφαλιστικής προστασίας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια και μέτρα για τη μείωσή του.

Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος να υποστηρίξει έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας σύγχρονες και ευέλικτες λύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων.

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής απαιτούν συλλογική δράση και ως ασφαλιστική αγορά είμαστε εδώ για να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Η συνεργασία μας με την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους είναι ζωτικής σημασίας για να οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές και προστατευμένο μέλλον για όλους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr