Αντιδράσεις της αγοράς στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό σαράντα πέντε πολύ σημαντικά μέτρα, τα δύο που αφορούν εμάς κυρίως, είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, και η μείωση των εισφορών κατά 1%, για εργαζόμενους και εργοδότες είναι θετικά, είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Μιλώντας στο ertnews ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «βεβαίως είναι θετικές και οι ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν τόσο με την Στέγη όσο και τα θέματα που αφορούν το θέμα το τεράστιο του πληθυσμού της χώρας μας, δηλαδή το Δημογραφικό.
Όμως, θα μου επιτρέψετε, δεν άκουσα ούτε μία πρόταση που να αφορά το σήμερα. Δηλαδή δεν υπάρχει μία τέτοια πρόταση και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τις ανακοινώσεις των ίδιων των υπουργών ήταν μεγάλες.
Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι εμείς βλέπουμε ότι όντως πρέπει να γίνουν αλλαγές στον φορολογικό νόμο. Σας θυμίζω πριν τρεις μέρες είπε, ότι θα πρέπει να δούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος των κερδών της επιχείρησης από χρόνο σε χρόνο, αυτό είναι επιχειρείν, δεν μπορείς να λες στα σοβαρά ότι θα έχεις μεγαλύτερο κέρδος τον επόμενο χρόνο, δεν το ξέρεις.
Όταν βγαίνει ο ΣΕΒ και λέει ότι αν δεν γίνει παρέμβαση στο ρεύμα θα κλείσουν οι επιχειρήσεις γιατί ουσιαστικά έχουμε 31% αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος από Ιούνιο σε Αύγουστο.
Στο θέμα της ακρίβειας τι είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του; Ότι θα είναι μικρότερη η ακρίβεια στο μέλλον, δεν θα είναι μηδέν, θα είναι λίγο μικρότερη.
Και επιμένω ότι ενώ οι προσδοκίες δημιουργήθηκαν από τις ίδιες τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων και των παραγόντων, για όλα αυτά δεν ακούσαμε τίποτα.
Και θέλω να κάνω ένα σχόλιο: Προσέξτε, θα μου επιτρέψετε, παίζει μεγάλο ρόλο ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα μας.
Το ότι τα δύο κόμματα είναι σε έναν άλλο κόσμο και δεν έχουν σχέση με τα θέματα, οδήγησε τον πρωθυπουργό, κατά τη γνώμη μου, να αλλάξει την ατζέντα.
Γιατί όλες οι ανακοινώσεις, και το λέω καλόπιστα είναι όλες θετικές, αλλά αφορούν το 2025, τι θα γίνει με το 2024;
Ακόμη και στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος τι είπε; Θα πάμε στη Φοντερλάιεν να ζητήσουμε άδεια, δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα.
Θα σας πω την τελευταία ανακοίνωση των τραπεζών. Όταν οι τράπεζες από μόνες τους, δεν τις πίεσε κανείς, λένε έχουμε 1 δισεκατομμύριο κέρδη μόνο από τις ενδιάμεσες χρεώσεις, άρα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αν θέλεις να τον βρεις».
Αναφερόμενος στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος τόνισε ότι «ο κόσμος περίμενε κάτι τον Σεπτέμβρη. Όλοι αυτοί που δούλεψαν το καλοκαίρι, τώρα που θα έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος, ο οποίος πέραν του ότι τα μηχανήματα σε μεγάλες ζέστες δουλεύουν παραπάνω, είχαν ανοικτά κι όλα τα air condition, όταν θα πάρουν τώρα τη λυπητερή, θα διαπιστώσουν ότι τα κέρδη που είχαν δεν ήταν ανάλογα αυτού που περιμένανε.
Αναφερόμενος στο θέμα της Στέγης είπε ότι «Όντως στο θέμα της Στέγης αυτά που ακούστηκαν μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα είναι σημαντικά. Παρόλα αυτά, η πίεση από τη στέγη που μπήκε ως τρίτος παράγοντας μετά την ακρίβεια και τους λογαριασμούς είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Πιστέψτε με θα δούμε στο επόμενο διάστημα τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Φοβάμαι ότι σε λίγο διάστημα θα λέμε πρώτο θέμα τα ενοίκια, μετά θα λέμε οι λογαριασμοί, μετά η ακρίβεια.
Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έκανε έρευνα που έδειξε ότι στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων το 60% των επιχειρήσεων είχαν μικρότερο τζίρο από το 2023.
Παράλληλα, μόνο το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε την τελευταία διετία κατά 20 δισεκατομμύρια».
Αναφερόμενος στην υποχρεωτική ασφάλιση είπε ότι «οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζονται κι αυτό είναι πολύ σωστό. Επίσης θεωρώ θετικό ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι όποιος δεν ασφαλιστεί το κράτος δεν θα έρθει μετά να του πληρώσει την αποζημίωση.
Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, ακόμη και της Δυτικής Ευρώπης που να μπορεί να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή με ίδια μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σας θυμίζω ότι όταν υπάρχει μια ζημιά στην Ευρώπη ή στην Αμερική, λέμε αυτή η ζημιά κόστισε τόσα εκατομμύρια ευρώ στις ασφαλιστικές εταιρείες, δεν λέμε κόστισε τόσα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Άρα και τα δύο μέτρα είναι σωστά, και σε ότι αφορά τις κατοικίες, το 20% είχαμε προτείνει να γίνει 30%, 120 εκατομμύρια θα ήταν το 30% που πιστεύουμε ότι βγαίνει».
Συγκρατημένη ικανοποίηση από το ΒΕΘ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού
Συγκρατημένη ικανοποίηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ εκφράζει το ΒΕΘ, το οποίο σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι:
Για παρεμβάσεις προς τη θετική κατεύθυνση κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 88ης ΔΕΘ. «Στα θετικά μέτρα που ακούσαμε, είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αιτήματα τα οποία το ΒΕΘ έχει κατ´ επανάληψη θέσει στην κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθεί και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Καπνοπώλης «δεν ακούσαμε μέτρα σχετικά με το ζωτικής σημασίας ζήτημα για τις επιχειρήσεις, αυτού της αύξησης του κόστους του ρεύματος, των χρεώσεων των τραπεζών, αλλά και για τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων που ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Είναι ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις».
ΓΣΕΒΕΕ: Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
«Είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση η ΓΣΕΒΕΕΕ αναφέρει:
Μετά και την έκτη συνεχόμενη παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η συμμετοχή των εκπροσώπων τους στον κοινωνικό διάλογο, αποτελεί μια τυπική και μόνο υποχρέωση, αφού τα αιτήματα που καταθέτουμε θεωρούνται, μάλλον, ήσσονος σημασίας, συγκριτικά με αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων που ικανοποιούνται προνομιακά.
Συγκεκριμένα, η διατήρηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όπως μάλιστα αυτό προβλέπεται να αυξηθεί με την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν αμβλύνεται από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί. Η δε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξαγγέλθηκε ευνοεί πολλαπλά τις μεγάλες εταιρίες ενώ ελάχιστη θα είναι η συνεισφορά του μέτρου στην στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συνεισφορά που θα εξανεμισθεί πρακτικά από τις νέες έμμεσες επιβαρύνσεις στο λειτουργικό τους κόστος.
Οι επιδοματικές ενισχύσεις και οι μικροαυξήσεις αποδοχών που προβλέπονται σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους δεν μπορούν να αντιστρέψουν την μείωση όγκου της κατανάλωσης. Οι αυξήσεις αυτές, επιβραδύνουν απλώς την καθίζηση, ενώ είναι σαφές ότι η διαρκής αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μείωση της κερδοφορίας θα επιβάλλουν διαρκώς νέα αύξηση των τιμών.
Η σταδιακή επέκταση της «υποχρεωτικής ασφάλισης» θα αποδειχτεί καταστροφική για τις επιχειρήσεις που ήδη βλέπουν τα ασφάλιστρα να αυξάνονται και τις ασφαλιστικές εταιρίες να πολλαπλασιάζουν τις αρνήσεις κάλυψης, ιδίως προϊόντων. Η έξοδος του κράτους από την αποζημίωση – αποκατάσταση ζημιών θα συνεπάγεται και ολική καταστροφή μετά από κάθε φυσική καταστροφή.
Οι αόριστες τέλος εξαγγελίες για τη μεγέθυνση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τα κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την εξαγγελία νέου επενδυτικού ταμείου, εκτιμούμε ότι και πάλι απευθύνονται μονοδιάστατα στις μεγάλες εταιρίες, παρέχοντας ακόμα περισσότερα κίνητρα για επιθετικές εξαγορές των μικρότερων ανταγωνιστών τους.
Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να εγκαταλείψει τις πολιτικές εξοβελισμού της μικρής επιχειρηματικότητας και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις πρακτικές εξάρτησης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
με πληροφορίες από ertnews.gr
Σχόλια