NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Eurostat: Χαμηλότερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο β΄ τρίμηνο - Υψηλές επιδόσεις για την Ελλάδα

Eurostat: Χαμηλότερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο β΄ τρίμηνο - Υψηλές επιδόσεις για την Ελλάδα
06_09_2024 | 14:38 06_09_2024 | 15:29
epixeiro icon Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις κινήθηκε η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο καθώς, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η οικονομία στη Ζώνη του Ευρώ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις αναμενόταν ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έφτασε το 0,6%.

H ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να τονωθεί στην εν λόγω περίοδο (μειώθηκε 0,1%), παρότι θεωρητικά τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης πήραν ανάσα μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την άνοδο των μισθών και χάρη στην ανθεκτική αγορά εργασίας.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία κατέγραψε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σε τριμηνιαίο επίπεδο. Ειδικότερα, με ανάπτυξη 1,1% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η Ελλάδα βρέθηκε μόνο πίσω από την Πολωνία (1,5%) και μπροστά από την Ολλανδία (1%). Σημειώνεται πως απεναντίας, μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση εμφάνισαν η Ιρλανδία (-1%), η Λετονία (-0,9%) και η Αυστρία (-0,4%).

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που εμφάνισαν πτώση στον αριθμό των απασχολούμενων. Σε τριμηνιαίο επίπεδο, ο αριθμός αυτός συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε η Ρουμανία (-0,5), η Φινλανδία (-0,4%) και μετά ακολουθεί η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία, την Πολωνία και τη Σουηδία (όλες -0,2%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ιρλανδία και η Λιθουανία με αύξηση απασχολούμενων 1,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο και η Εσθονία με +0,8%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr