Παραμετροποίησε το video σου για τη μέγιστη απόδοση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Το video είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος να μεταδώσεις το μήνυμά σου είτε αυτό είναι μία οικονομική προσφορά, είτε μία έκκληση για κοινωνική δράση. Σε κάθε περίπτωση, το video πρέπει να προβληθεί στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό για το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο κοινό βρίσκεται κάπου εκεί έξω και στα social media ασφαλώς. Δεν αρκεί όμως απλά να δείξουμε το video μας στο κοινό των Social Media, μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς θα κάνουμε κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, σε έρευνα που έκανε το facebook σε συνεργασία με τη Nielsen έδειξε ότι το 47% της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας μιας καμπάνιας video προκύπτει από τα 3 πρώτα δευτερόλεπτα ενός video και το 75% από τα 10 πρώτα δευτερόλεπτα. Έχοντας αυτό κάποιος κατά νου δε θα δημοσιεύσει απλά ένα video, αλλά θα προσπαθήσει να μεταδώσει το μήνυμά του ήδη από τα 3 πρώτα δευτερόλεπτα και να προβεί σε call to action (προτροπή δράσης π.χ. αγορά) μέσα στα επόμενα 7 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τη Newberry (2017) κάτι που επίσης πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες των Social Media πραγματοποιούν την πρόσβασή τους από φορητές συσκευές. Όμως, η οθόνη των Smartphones και των Tablet είναι κάθετη, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες οθόνες ενός desktop ή της τηλεόρασης που είναι οριζόντιες. Επομένως, κάθετα θα πρέπει να είναι και τα video που δημοσιεύουμε στα Social Media μιας και πολύ δύσκολα ένας χρήστης θα μπει στη διαδικασία να κάνει rotate (ανακατεύθυνση) της οθόνης του για να δει ένα βίντεο μεταξύ εκατοντάδων άλλων που υπάρχουν στη ροή του. Όχι τυχαία επομένως, τόσο το Facebook, όσο και το Instagram, το Twitter, ακόμη και το Youtube έχουν παρουσιάσει τη δυνατότητα δημοσίευσης video σε κάθετη διάταξη.
No Call to Action - No Need to Hurry
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των video στα Social Media είναι ότι συνήθως εκ προεπιλογής αναπαράγονται αυτόματα χωρίς ήχο. Μάλιστα, έρευνα της Digiday έδειξε ότι το 85% της προβολής των video στις πιο γνωστές πλατφόρμες πραγματοποιείται χωρίς οι χρήστες να ενεργοποιήσουν την ένταση του ήχου. Έχοντας αυτό κατά νου θα πρέπει να δημιουργούμε video τα οποία θα έχουν υπότιτλους. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία (π.χ. το εργαλείο αυτόματης προσθήκης υποτίτλων του facebook).
Ίσως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν συζητάμε για video είναι το Youtube. Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφέρει ότι το Facebook επίσης έχει κάνει μία σημαντική στροφή προς το video με σημαντικές επενδύσεις και δημοσιεύσεις τύπου. Όλα αυτά είναι πολύ σωστά, ωστόσο ειδικά για τα Social Media θα πρέπει σε κάθε μας προσέγγιση να έχουμε πιο ανοιχτό μυαλό και σκέψη, μιας και τα δεδομένα αλλάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Saric (2017) από τη Locowise από τον Ιανουάριο έως το Φεβρουάριο του 2017 το Instagram ανέβηκε κατά 11% (φτάνοντας στο 1.0% παγκοσμίως) στις μετρήσεις για την αλληλεπίδραση του κοινού με το περιεχόμενό του (engagement) ξεπερνώντας το facebook κατά 70% και το twitter κατά 669%! Αυτό σημαίνει ότι αν ο στόχος της καμπάνιας μας είναι να εξασφαλίσουμε για το video μας περισσότερα likes, σχόλια, αναδημοσιεύσεις κλπ, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η πλατφόρμα που μπορεί να μας προσφέρει τη μεγαλύτερη απόδοση είναι το instagram.
Ειπώθηκε προηγουμένως ότι η αποτελεσματικότητα μιας καμπάνιας video με στόχο “call to action” κρίνεται μόλις στα 10 πρώτα δευτερόλεπτα του εν λόγω video, αλλά τι γίνεται όταν ο στόχος είναι η αύξηση του engagement πάνω στο δημοσιευμένο video και όχι η πραγματοποίηση κάποιου click ή κάποιας πώλησης άμεσα; Έρευνα της Wistia αναφέρει ότι κατάλληλα video για αυτό το σκοπό είναι αυτά που έχουν μήκος 2 λεπτά (70% συνολικής αλληλεπίδρασης χρηστών). Από τα 2 λεπτά έως τα 6 υπάρχει μία συνεχής πτώση του βαθμού αλληλεπίδρασης φτάνοντας στο 50%. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι από τα 6 έως τα 12 λεπτά η πτώση παραμένει σχεδόν μηδενική (49%) και έπειτα ο αριθμός συνεχίζει να πέφτει διαρκώς με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν και το ιδανικό μήκος video για engagement είναι τα 2 λεπτά, έχουμε αρκετό χρόνο (έως 12 λεπτά!) να γίνουμε περισσότερο αναλυτικοί χωρίς να χάσουμε σημαντικό ποσοστό από την προσδοκώμενη αλληλεπίδραση.
Εν κατακλείδι, στη γενιά των Social τα video σου πρέπει να έχουν υπότιτλους, να είναι κάθετα, να δίνουν ξεκάθαρα call to action στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα (αν αυτός είναι ο στόχος) και μη ξεχνάς, έχεις στη διάθεσή σου 12 ολόκληρα λεπτά μέχρι να αρχίσεις να γίνεσαι κουραστικός, αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το engagement και όχι το call to action. Επομένως no call to action - no need to hurry.
Σχόλια