NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

«Ένδυμα Ψυχής»: Κεντώντας τα αόρατα στο τρισδιάστατο της ύλης

«Ένδυμα Ψυχής»: Κεντώντας τα αόρατα στο τρισδιάστατο της ύλης

Η υπομονή, η ηρεμία, η γλυκιά και παρατεταμένη αναμονή της δημιουργίας που κρύβονται μέσα σε ένα κέντημα. Αλλά και η πλέξη διαφορετικών μεταξύ τους στοιχείων, του χειροποίητου στοιχείου με το ένδυμα, της παράδοσης με τα πρόσωπα του σήμερα, του ελληνισμού με μια φωτογραφική ματιά που τον αποτυπώνει υπογραμμισμένο με χρυσές κλωστές.

Η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» αποτελεί μια εικαστική σύμπραξη που φανερώνει διαισθητικά το βάθος που κρύβεται κάτω από όσα τα μάτια μας μπορούν να δουν.

Μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο κοινό της Αθήνας και ταξιδεύει από αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη εμπλουτισμένη με νέα έργα με μοναδικές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης σε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, τελώντας υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

endyma-psyxhs-2.jpg?mtime=20240905131054#asset:498225


Η φωτογραφία λαμβάνει μορφές νέες στην έκθεση που παρουσιάζεται στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή, γίνεται πίνακας ζωγραφικής, γλυπτικής, στιγμιότυπο βγαλμένο από παραδοσιακούς χορούς, στιγμή βγαλμένη από θεατρική ή κινηματογραφική σκηνή.

Μετά το ταξίδι της έκθεσης στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, το «Ένδυμα Ψυχής», φτάνει στη Θεσσαλονίκη από τις 06 Σεπτεμβρίου 2024 έως και τις 06 Ιανουαρίου 2025.

endyma-psyxhs-3.jpg?mtime=20240905131140#asset:498230


Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ προσεγγίζουν το «ελληνικό ένδυμα» με έναν ιδιαίτερο εικαστικό τρόπο, φορεμένο από πρόσωπα σύγχρονα βρίσκοντας ένα άκρως ενδιαφέρον σημείο ώσμωσης της φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 70 φορεσιές του παρελθόντος που «ντύνουν» πρόσωπα του παρόντος, σε μια μοναδική σύνδεση της τέχνης με τον πολιτιστικό μας πλούτο, με μια αδιαπραγμάτευτη αριστοτεχνία, με την έννοια του χειροποίητου και της κατασκευαστικής δεξιότητας.

endyma-psyxhs-4.jpg?mtime=20240905131215#asset:498231


Το αφήγημα των τόπων, της ιστορίας, των προσώπων, των καθημερινών ιστοριών και των αλλοτινών συνηθειών, η συνέχεια των οποίων ντύνει αόρατα το σήμερα εξιστορεί τη μικροϊστορία της ελληνικής κοινωνίας, εμπλουτίζεται στην τρέχουσα έκθεση με στοιχεία που μαρτυρούν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης των περασμένων αιώνων.*

Όπως γράφει ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης «Με χάρτη πλαισίου τεσσάρων τετραγωνικών ως φόντο, ήθελα να ταξιδέψω στον χώρο και τον χρόνο, όπου ανθίζει ο ελληνισμός. Μέσα από τα βλέμματα θέλησα να φτάσω ως την ψυχή και ο Ανατόλι με τα κεντήματα, να δώσει ζωή στην ύλη. Ένα ταξίδι και αυτό από τα βάθη της ψυχής στο τρισδιάστατο της ύλης, κρατώντας ως κέντρο το επίπεδο της φωτογραφίας».

endyma-psyxhs-5.jpg?mtime=20240905131253#asset:498232


* Η πρωτοβουλία πέρα από την βάση της αρχικής παρουσίασης με ενδυμασίες των συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του Λυκείου Ελληνίδων Ηράκλειου, πλαισιώθηκε από μια σύμπραξη φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας: το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας και τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο της ΧΑΝΘ που άνοιξαν τις προθήκες, τα ερμάρια και τη μνήμη των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, για να είναι εφικτή η σύνθεση της έκθεσης με τα νέα εκθέματα.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις και επισκέψεις σχολείων, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ακόλουθες ώρες:

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη 10:00-17:00

Πέμπτη-Παρασκευή 12:00-20:00

Σάββατο 13:00-19:00

Κυριακή 11:00-15:00


Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr