Ενημέρωση: Όπως διευκρινίζεται σε άρθρο των ellinikahoaxes.gr, η παρακάτω αναφορά, σύμφωνα με την οποία ρύζι από πλαστικό κατασκευάζεται στην Κίνα και διανέμεται παγκοσμίως, αποτελεί έναν αστικό μύθο. Τα βίντεο που παρουσιάζουν πλαστικά κομμάτια στο μέγεθος του ρυζιού είναι από την διαδικασία ανακύκλωσης πλαστικών και δεν έχουν καμιά σχέση με το ρύζι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πολλές φορές όταν πηγαίνουμε για ψώνια σε σουπερμάρκετ, πριν επιλέξουμε το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε, κοιτάμε πρώτα τα συστατικά του, από τι φτιάχνεται, πόσο τοις εκατό ζάχαρη περιλαμβάνει, υδατάνθρακες, λιπαρά κ.ά. Αυτό όμως μας κάνει καλούς και σωστούς καταναλωτές, καθώς θέλουμε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που αγοράζουμε. Έτσι, από την μεριά τους οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρουσιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία.
Σύμφωνα λοιπόν με τους Korea Times, υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη για το ρύζι της Κίνας, μια χώρα η οποία παράγει πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους ρυζιού και μάλιστα μεγάλο μέρος αυτού εξάγεται στο εξωτερικό.
Το ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα για τα προϊόντα τους είναι λίγο – πολύ γνωστό σε όλους μας. Εδώ όμως, το συμβάν είναι διαφορετικό. Πιο επικίνδυνο, καθώς κατασκευάζεται τεχνητό ρύζι. Τι εννοούμε; Ανακατεύουν λοιπόν άμυλο πατάτας με πλαστικό ( συνθετική ρητίνη), του δίνουν σχήμα κόκκων και στο τέλος το ψεκάζουν έτσι ώστε να μυρίζει σαν το καλό γνήσιο ρύζι! Μάλιστα το φτιάχνουν έτσι, ώστε να θυμίζει ( ακόμα και να μυρίζει ) σαν το ρύζι Wuchang, το οποίο είναι ασφαλώς πολύ πιο ακριβό ( η ποιότητα συνήθως κοστίζει ).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πώς κατασκευάζεται στο παρακάτω βίντεο.
Όπως είναι ευκόλως κατανοητό η κατανάλωση του πλαστικού ρυζιού είναι πολύ βλαβερή και τοξική για έναν οργανισμό. Οπότε σε περίπτωση που σχεδιάζετε ταξίδι στην Κίνα ή με κάποιον τρόπο έχετε ρύζι από την Κίνα, να είστε προσεχτικοί. Ακολουθούν παρακάτω μερικά tips για τα πως μπορείτε να ξεχωρίσετε το πλαστικό από το γνήσιο ρύζι:
Δοκιμάστε να το σπάσετε.
Πάρτε πολλούς κόκκους ρυζιού και προσπαθήστε να τους συντρίψετε. Αφού το κάνετε, παρατηρήστε προσεχτικά το ρύζι σας. Σε περίπτωση που αρχίσει να σχηματίζει μία λεπτή λευκή σκόνη, τότε το ρύζι σας είναι γνήσιο. Από την άλλη πλευρά, εάν παρατηρήσετε ένα κίτρινο λεκέ, αυτό σημαίνει ότι είναι πλαστικό.
Βάλτε του φωτιά.
Βάλτε απλά φωτιά στο ρύζι. Αν σας μυρίζει πλαστικό ή άμυλο πατάτας τότε είναι ψεύτικο το ρύζι σας.
Ρίξτε ρύζι σε ένα ποτήρι νερό.
Βάλτε μια γεμάτη κουταλιά ρυζιού στο γεμάτο νερό ποτήρι. Αν πέσει στον πάτο είναι γνήσιο, αν επιπλεύσει είναι πλαστικό.
Πείραμα με την μούχλα.
Μαγειρέψτε λίγο ρύζι σε νερό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ρύζι σε ένα πλαστικό δοχείο και αφήστε το σε ένα φωτεινό σημείο για 1-2 μέρες. Εάν το ρύζι σας είναι γνήσιο, θα μουχλιάσει. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πλαστικό.
Μπορείτε να δείτε πώς να κάνετε αυτούς τους ελέγχους στο παρακάτω βίντεο.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ρύζι από το σουπερμάρκετ και δεν είστε σίγουροι για την ποιότητά του, μπορείτε να δοκιμάσετε μία από τις παραπάνω λύσεις για να βεβαιωθείτε. Βέβαια το πιο πιθανό είναι το ρύζι του σπιτιού σας να είναι μια χαρά, αλλά δεν είναι κακό μερικές φορές να βεβαιωνόμαστε, ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά να ταΐσουμε στο σπίτι.
Σχόλια