NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

To gelato artigianale συναντά το ΑΙ στο Μιλάνο

To gelato artigianale συναντά το ΑΙ στο Μιλάνο

Υπάρχει εκείνο το είδος θα λέγαμε ενθουσιασμού που συνδέεται άμεσα με την γεύση ή καλύτερα, τις γεύσεις.

Μια γνώριμη γεύση σε μια ποιοτική, άκρως εύγευστη εκδοχή ή μια αναπάντεχη, νέα για εμάς γεύση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις χαράς και ευδαιμονίας, ειδικά σε εκείνους που έχουν μάθει να απολαμβάνουν τις ευχάριστες γαστρονομικές συγκυρίες με όλη τους την καρδιά.

Αυτή η διαδικασία, η απόλαυση, βρίσκει μια συχνή και συνάμα αναμφίβολα ευτυχή έκφραση στην γειτονική μας Ιταλία, στην πάστα και στην πίτσα, στα αραντσίνι και το βιτέλο τονάτο, στο τιραμισού και φυσικά στο παγωτό. Και για να είμαστε πιο σωστοί και δίκαιοι στη χρήση των λέξεων... στο gelato.

Και αν το παγωτό πράγματι διαφέρει από το gelato, ο Gianfranco Sampo, ιδιοκτήτης της gelataria «AI Terra» στο Μιλάνο φαίνεται πως πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω αυτή την φορά χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει νέες γεύσεις παγωτών.

Νεα “γεύση”: Παραδοσιακή μέθοδος αναμεμειγμένη με νέα τεχνολογία

Χειροποίητη παραγωγή, παραδοσιακές μέθοδοι και χρήση τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν λοιπόν μια νέα κατεύθυνση για τους δημιουργούς παγωτού του Μιλάνου. Ενώ η δημιουργία νέων ευφάνταστων συνταγών αποτελεί το κερασάκι των πωλήσεων καθώς, σύμφωνα με τους Τimes, η Ιταλία γνωρίζει έκρηξη στις πωλήσεις παγωτού τον τελευταίο καιρό με 39.000 καταστήματα να βγάζουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση 11 τοις εκατό σε σχέση με το 2023.

Ο Gianfranco Sampo, 63 ετών που στράφηκε στην σύγχρονη τεχνολογία και στο ChatGPT για να δημιουργήσει καινοτόμες συνταγές, νέες γεύσεις παγωτού για τη gelataria του, έφτιαξε πρώτη τη λεγόμενη «AI Terra», η οποία κοστίζει σήμερα 30 ευρώ το κιλό.

Για την ιστορία ο ίδιος αφού ανέβασε 87 συνταγές στο ChatGPT, έλαβε μια λίστα με νέες προτεινόμενες συνταγές από τις οποίες επέλεξε μία για να φτιάξει ένα παγωτό λευκής σοκολάτας με σάλτσα μούρων και καραμελωμένο μαύρο πιπέρι.

«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πρωτύτερα να συνδυάσω τα συγκεκριμένα συστατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sampo στους Times. Επιπλέον έχει πλέον προσθέσει γεύσεις φτιαγμένες με συνταγές τεχνητής νοημοσύνης στο μενού του, μεταξύ των οποίων το παγωτό κανέλα με τραγανό αμύγδαλο και αχλάδια σε κύβους σοταρισμένα σε prosecco.

Οι νέες τεχνολογίες, οι γαστρονομικές πρακτικές και η βιομηχανία τροφίμων

Είναι γεγονός ότι εξελίξεις όπως αυτή δεν βασίζονται στη νόρμα των εύκολων λύσεων αλλά στην επέκταση των γαστρονομικών πρακτικών με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων που οι παραδοσιακές μέθοδοι μπορεί να παραβλέψουν.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, διασφαλίζοντας συνέπεια στην ποιότητα και βοηθώντας στην πρόβλεψη των προτιμήσεων των πελατών με βάση την ανάλυση δεδομένων.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, ο αντίκτυπός της στη βιομηχανία τροφίμων πιθανότατα θα αυξηθεί, προσφέροντας νέες ευκαιρίες. Ο τρόπος που αναπτύσσονται και διατίθενται στην αγορά τα γαστρονομικά προϊόντα, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει καθιστώντας τη βιομηχανία πιο δυναμική και πιο άμεσα ανταποκρινόμενη στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη της μαγειρικής μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο καθώς ολοένα και περισσότεροι σεφ αρχίζουν να εξερευνούν τις δυνατότητες της, βλέπουμε τον ορίζοντα μιας νέας εποχής να ανατέλλει πάνω από τον γαστρονομικό κόσμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr