NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Business και βιώσιμες στρατηγικές. Καν’ το όπως η ΗΠΕΙΡΟΣ και η ΔΕΛΤΑ

Business και βιώσιμες στρατηγικές. Καν’ το όπως η ΗΠΕΙΡΟΣ και η ΔΕΛΤΑ

Από την εταιρική υπευθυνότητα και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, μέχρι τις στρατηγικές ESG (Environment, Social, Governance), oι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πλέον στις μέρες μας ότι έχουν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον, μέσω των δραστηριοτήτων τους, όπως η παραγωγή, η μεταφορά και η διάθεση προϊόντων. Με την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη ρύπανση του νερού και του αέρα και την κατανάλωση φυσικών πόρων.

Γιατί να το κάνουν όμως;

Πέραν της θετικής εικόνας που διαμορφώνεται στους καταναλωτές για εταιρείες που υιοθετούν πράσινες πρακτικές στη λειτουργία τους και στη παραγωγή των προϊόντων τους, σε όλο το δυτικό κόσμο τίθενται αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμού με τους οποίους οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται για να αποφύγουν πρόστιμα ή άλλες νομικές κυρώσεις.

Από την άλλη, το μέλλον είναι «πράσινο», και για όσους θέλουν να υπάρχουν σε αυτό, η λέξη προσαρμογή είναι λέξη «κλειδί». Ας μην ξεχνάμε ότι επιχειρήσεις που επενδύουν σε περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές συχνά καινοτομούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Στα καλά παραδείγματα

Η παραγωγή πλαστικού από τις εταιρείες τροφίμων μέσω των συσκευασιών τους αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Η ανάγκη για καινοτομία και αλλαγή σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Το 2021, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έφτασε τους 390,7 εκατομμύρια τόνους, με τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών να αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο, περίπου 40%, της συνολικής παραγωγής. Από το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικού, 8 εκατομμύρια τόνων πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως.

Σε αυτή την πρόκληση η εταιρεία τυροκομικών «Ήπειρος» απάντησε με την απόφαση μείωσης κατά 15% του πλαστικού στις συσκευασίες της για τα προϊόντα φέτας και τα λευκά τυριά σε άλμη, 400 γραμμαρίων. Σύμφωνα με μελέτη «Ανάλυσης Κύκλου Ζωής» (LCA), καθώς και σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14040:2006 και ISO14044:2006, και ειδικά για τη συσκευασία Φέτα ΠΟΠ ΗΠΕΙΡΟΣ, εξασφάλισε με τη νέα συσκευασία μείωση της απορριπτόμενης άλμης κατά 34% και των ατμοσφαιρικών ρύπων κατά 3,6%, συγκριτικά με τις προηγούμενες συσκευασίες των προϊόντων.

Ανάλυση κύκλου ζωής

Η «Ανάλυση Κύκλου Ζωής» είναι η συστηματική ανάλυση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων προϊόντων ή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής τους, από την παραγωγή των α’ υλών, την παραγωγική διαδικασία του προϊόντος, τη διανομή και την τελική του διάθεση.

Ο Διευθυντής των Παραγωγικών Μονάδων της εταιρείας «Ήπειρος», κ. Νίκος Τσιλιμπέρδης ανέφερε ότι, «Στην ‘Ήπειρο’ έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή που κύριο μέλημά της έχει την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων κορυφαίας ποιότητας και γεύσης με όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Προχωράμε μπροστά, βήμα-βήμα προς τον στόχο για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Οι βασικοί άξονες της ESG στρατηγικής που έχει θέσει η «Ήπειρος ΑΕΒΕ» για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνουν τον δραστικό περιορισμό των αποβλήτων και της χρήσης πλαστικού, καθώς και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της κατανάλωσης νερού. Στόχος είναι τόσο η συμβολή της εταιρείας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όσο και η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων.

Nikos-tsilimperdis.jpg?mtime=20240902232220#asset:497594

O Νίκος Τσιλιμπέρδης, Διευθυντής των Παραγωγικών Μονάδων της Ήπειρος ΑΕΒΕ


Βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση στη βιομηχανία τροφίμων, και ειδικά στις γαλακτοβιομηχανίες, είναι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τους. Λύματα από τον καθαρισμό δεξαμενών, λάσπη από την επεξεργασία λυμάτων, ορός γάλακτος που δεν έχει υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία, βιολογικά απόβλητα, που δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, εκπομπές αμμωνίας και μεθανίου, υλικά συσκευασίας συνθέτουν μερικά από τα απόβλητα στις σύγχρονες γαλακτοβιομηχανίες.

Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων αυτών είναι κρίσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα απόβλητα μίας βιομηχανίας μπορεί να αποτελέσουν προϊόν αξιοποίησης για μία άλλη δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, απόβλητα από μία γαλακτοβιομηχανία, με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα ή εδαφοβελτιωτικά που χρησιμοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Μεγαλώνοντας τον κύκλο της ζωής

Άλλο ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό της «Δέλτα Τρόφιμα». Η εταιρεία έχει καταφέρει να φτάσει στο 99% αξιοποίησης όλων των παραγόμενων απορριμμάτων από τις δραστηριότητές της. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την πιστοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεών της σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το Πρότυπο «Zero Waste to Landfill (ZWTL-EU1)».

Μέσω της πιστοποίησης από την EUROCERT AE, επαληθεύθηκε ότι το 99% των παραγόμενων αποβλήτων της εταιρείας για το έτος αναφοράς 2023, κατευθύνθηκε προς περαιτέρω αξιοποίηση, όπως ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, παραγωγή βιοαερίου και όχι σε χώρους υγειονομικής ταφής, επιτυγχάνοντας τη βαθμίδα GOLD του Προτύπου Zero Waste to Landfill.

Όπως ανέφερε ο Business Integration & Operations Transformation Director της «Δέλτα», κ. Αλέξανδρος Σκανδαλάκης, «Η πιστοποίηση αυτή αναδεικνύει τις προσπάθειες και τη δέσμευση της εταιρείας για την παραγωγή και διάθεση τροφίμων κορυφαίας ποιότητας και διατροφικής αξίας με μεθόδους και διαδικασίες που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον. Για εμάς στη ‘Δέλτα’, η περιβαλλοντική διάσταση της καλής διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι’ αυτό υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πλάνο δράσεων που στόχο έχουν τη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων».

DELTA-EUROCERT.jpg?mtime=20240902231229#asset:497588

Από αριστερά στα δεξιά: Αλέξανδρος Σκανδαλάκης, Business Integration & Operations Transformation Director, ΔΕΛΤΑ - Ειρήνη Οικονομίδου – Graduate Trainee, ΔΕΛΤΑ - Κωνσταντίνος Καρβουνάκης. Διευθυντής Πιστοποίησης Συστημάτων, EUROCERT - Τάκης Θεοφανόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, EUROCERT


Τί είναι το Zero Waste to Landfill (ZWTL-EU1)

Το πρότυπο Zero Waste to Landfill (ZWTL-EU1) είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων με στόχο την εξάλειψη ή την ελαχιστοποίηση της ποσότητας αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Η πιστοποίηση αυτή επιβεβαιώνει ότι μια επιχείρηση ή οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα απόβλητά της να μην καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά να ανακυκλώνονται, επαναχρησιμοποιούνται ή μετατρέπονται σε ενέργεια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr