Πρόγραμμα για καταγραφή της πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους για άτομα 3ης ηλικίας και μειωμένης κινητικότητας
Οι επαφές τριών υπουργείων (Οικονομικών, Πολιτισμού, Τουρισμού) δημιούργησε ένα ψηφιακό εργαλείο με στόχο την προσφορά υπηρεσιών σε άτομα 3ης ηλικίας και άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Πρόκειται για έργο που κοστολογείται περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο για την εξεύρεση του αναδόχου σχήματος.
Πέρα από την κοινωνική προσέγγιση του έργου, υπάρχει και η οικονομική διάσταση καθώς οι ηλικιωμένοι τουρίστες και οι τουρίστες με μειωμένη κινητικότητα αποτελούν βασικό target group στην τουριστική πολιτική και μάλιστα θεωρούνται ότι είναι εισοδηματικά ίσως από τα καλύτερα τμήματα.
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Καταγραφή συνθηκών προσβασιμότητας χώρων πολιτισμού και ανάπτυξη πύλης πληροφόρησης για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα».
Στόχος του έργου είναι η προσέλκυση επισκεπτών ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και επισκεπτών με αναπηρία σε πολιτιστικούς χώρους σε πλήρη εναρμόνιση με την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 -2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για όλους». Περιλαμβάνει καταγραφή των συνθηκών προσβασιμότητας χώρων πολιτισμού της χώρας (μουσεία, συλλογές, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικά κτίρια, κ.λπ.) με στόχο τη δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών ώστε να εξυπηρετούνται πιο ποιοτικά και αποτελεσματικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες, αλλά κυρίως τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, τα ηλικιωμένα άτομα, και γενικότερα, τα άτομα με μειωμένη αυτονομία/κινητικότητα.
Ειδικότερα το έργο αφορά:
Α. Στην ανάπτυξη ενός πρακτικού συστήματος αξιολόγησης για τη διευκόλυνση της καταγραφής των συνθηκών πρόσβασης χώρων πολιτισμού διαφόρων τυπολογιών, με οδηγίες και εργαλεία που διευκολύνουν την προετοιμασία, τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή συστηματικών και άρτιων επιτόπιων ελέγχων.
Β. Στην ψηφιοποίηση του εν λόγω συστήματος αξιολόγησης, υπό τη μορφή χρηστικού εργαλείου επιθεώρησης.
Γ. Στην επιλογή και εκπαίδευση επιθεωρητών φυσικής προσβασιμότητας, οι οποίοι, αφού καταρτισθούν σε θέματα αναπηρίας και επιμέρους διαδικασίες και τεχνικές που προβλέπονται μεθοδολογικά από το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης, θα αναλάβουν τη διεξαγωγή αυτοψιών σε επιλεγμένους χώρους ανά την επικράτεια.
Δ. Στον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή των αυτοψιών καταγραφής φυσικής προσβασιμότητας σε επισκέψιμους χώρους πολιτισμού ανά την επικράτεια, από τους εκπαιδευμένους επιθεωρητές, με τη χρήση του εργαλείου επιθεώρησης και συγκεκριμένων εργαλείων μετρήσεων. Οι χώροι αφορούν σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κ.λπ. που είναι καταχωρημένοι στον κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου θα επιλεχθούν και ελεγχθούν με επιτόπου αυτοψίες τουλάχιστον εκατό χώροι διαφόρων τυπολογιών, που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά φιλικά για επισκέπτες με μειωμένη αυτονομία/κινητικότητα.
Ε. Στη δημιουργία προσβάσιμης διαδικτυακής πύλης.
Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και φορέας υλοποίησης η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Σχόλια