NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Τράπεζα Πειραιώς και ΟΤΕ στους δυναμικούς του δείκτη ATHEX ESG

Τράπεζα Πειραιώς και ΟΤΕ στους δυναμικούς του δείκτη ATHEX ESG

Έχουμε συνηθίσει η Ελλάδα να καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις συγκριτικά με άλλες χώρες σε διάφορες μετρήσεις. Να όμως που σε πρόσφατη μελέτη για την εφαρμογή πρακτικών ESG καταταχθήκαμε μεταξύ των «top performers» για τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς

Ποια ήταν αυτή η μελέτη; Η «Αξιολόγηση κρατών βάσει χαρακτηριστικών Environmental, Social, Governance (ESG)», που εκδόθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, για δεύτερη φορά, και αφορά την περίοδο 2020-2024.

Τα κριτήρια που συνέθεσαν το μοντέλο των 37 δημόσια διαθέσιμων μεταβλητών ήταν περιβαλλοντικά και κοινωνικά, ενώ ελήφθησαν υπόψη και θέματα διακυβέρνησης, με δείγμα από 27 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ποια ήταν τα κορυφαία κράτη;

Τα κράτη που συγκέντρωσαν βαθμολογία ESG πάνω από 50 και θετική δυναμική, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατέκτησαν την κορυφή. Για την περίοδο 2020 – 2024, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κύπρος ξεχώρισαν ως «top performers». Η βαθμολογία ESG της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, οδηγώντας την σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Κορυφαία πάντως για τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου ήταν η Πορτογαλία.

Ο Καναδάς και η Νορβηγία είχαν τη χαμηλότερη δυναμική μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών κατά την ίδια περίοδο, αν και διατηρούν υψηλές απόλυτες βαθμολογίες (Top performers but declining).

Σύμφωνα με το μοντέλο της Τράπεζας Πειραιώς, οι πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης με τις υψηλότερες βαθμολογίες -Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Σιγκαπούρη- διατήρησαν την ηγετική τους θέση στην συνολική κατάταξη, με μόνο μικρές αλλαγές μεταξύ τους.

Οι στρατηγικές της Τράπεζας Πειραιώς για το περιβάλλον

H μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κεντρικού σκοπού του Ομίλου Πειραιώς για τη στήριξη ενός βιώσιμου αύριο για όλους. Στο πλαίσιο της ESG στρατηγικής του, και μέσω της θυγατρικής «Τράπεζα Πειραιώς», προωθεί την Υπεύθυνη και Βιώσιμη Τραπεζική με την υιοθέτηση κριτηρίων ESG που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. H Τράπεζα Πειραιώς εντάσσεται στο δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών λόγω της εφαρμογής συγκεκριμένων στρατηγικών.

Για το περιβάλλον έχει τέσσερις στρατηγικές που εφαρμόζει και οι οποίες σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή, τις Συστάσεις TCFD, τη δομή αειφορίας του Ομίλου και τους SBTi στόχους μείωσης εκπομπών.

Για την κλιματική αλλαγή επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου Πειραιώς, τη στήριξη επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, την αξιολόγηση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εύρεση λύσεων για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο κλιματικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τις συστάσεις TCFD (Task Force on Climate-Related Financial Disclosure), αποσκοπούν να δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες σε επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίον ένας οργανισμός αξιολογεί και διαχειρίζεται τους κλιματικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες.

Η δομή αειφορίας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αφορά το γενικό συντονισμό της εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου, τον οποίο έχει η Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας. O CEO, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας, έχει τη συνολική εποπτεία των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης. Η Εκτελεστική Επιτροπή ενημερώνεται και λαμβάνει αποφάσεις, ενώ το ΔΣ εγκρίνει τις γενικές κατευθύνσεις.

christos-megalou-peiraos.jpg?mtime=20240902151828#asset:497498

Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών της μέχρι το 2030. Οι στόχοι αυτοί αξιολογήθηκαν και επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία του Science Based Targets Initiative (SBTi). Οι βραχυπρόθεσμοι SBTi στόχοι καταδεικνύουν σε επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πόσο και πότε χρειάζεται να μειώσουν τις εκπομπές τους ώστε να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Ο όμιλος ΟΤΕ

Στο δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντάσσεται και ο Όμιλος ΟΤΕ. Σε μια εποχή συνεχών αλλαγών και ανατροπών η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας, αλλά είναι και στο επίκεντρο της επιχειρηματικής μας δράσης, μας λέει η κα Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ. «Στον Όμιλο ΟΤΕ, ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, αξιοποιούμε τη δύναμη των νέων τεχνολογιών και την καινοτομία για να συμβάλουμε με θετικό πρόσημο στην αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων».

Ο Όμιλος ΟΤΕ, μας λέει η κα Αγγελοπούλου, συμμετέχει στο Οικουμενικό Σύμφωνο, την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση 17 στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από το 2015. Οι στόχοι έχουν ευθυγραμμιστεί με τη λειτουργία μας και έχουν προσδιοριστεί οι 8 στόχοι στους οποίους ο Όμιλος ΟΤΕ συνεισφέρει περισσότερο (3/Καλή Υγεία και Ευημερία, 4/Ποιοτική Εκπαίδευση, 5/Ισότητα Φύλων, 7/Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια, 8/Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, 9/Βιομηχανία, Καινοτομία, Υποδομές, 12/Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, 13/Δράση για το Κλίμα).

«Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Telekom, και εστιάζει σε τέσσερεις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτεραιότητες:

Κλιματική Ουδετερότητα: το 2023 ο Όμιλος ΟΤΕ μείωσε κατά 87% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με στόχο να πετύχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2040.

Κυκλική Οικονομία: το 2023 ο Όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να συγκεντρώσει για ανακύκλωση ή ανακατασκευή περισσότερες από 1,15 εκατ. συσκευές κινητών ή τερματικού εξοπλισμού.

Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία: με συγκεκριμένη πολιτική για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, ο Όμιλος ΟΤΕ διασφαλίζει ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών και ανάπτυξης.

Ψηφιακή Κοινωνία για Όλους: ο Όμιλος ΟΤΕ, με επενδυτικό πλάνο πάνω από 3 δισ. ευρώ έως το 2027, αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας και συμβάλλει στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας».

Stavroula-Aggelopoulou-ote.jpg?mtime=20240902151809#asset:497497

Η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ


Όπως αναφέρει η κα Αγγελοπούλου, ο ΟΤΕ συμπεριλαμβάνεται στον Δείκτη ΑΤΗΕΧ ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 2021, ως μία από τις πρώτες εισηγμένες εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια απόδοσης σε θέματα ESG. Μάλιστα το 2023 έλαβε το 1ο βραβείο του καλύτερης εταιρείας του δείκτη, στο πλαίσιο του θεσμού των επιχειρηματικών βραβείων ΧΡΗΜΑ.

«Ο ΟΤΕ, εκτός από τον δείκτη ATHEX ESG, ανταποκρίνεται σε ερωτήματα και αξιολογήσεις αναλυτών σχετικά με τις επιδόσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης & ESG συμμετέχοντας σε διεθνείς δείκτες, rankings και ratings βιώσιμης ανάπτυξης και ESG, όπως FTSE4Good, “Prime” Corporate ESG Performance στο ISS-ESG, MSCI ESG Research, στο CDP για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, 2023 Bloomberg LP Gender-Equality Index (GEI)».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr