NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το Ghosting in Business και 7 tips για να το αντιμετωπίσουμε

Το Ghosting in Business και 7 tips για να το αντιμετωπίσουμε

Αν η ανυπαρξία ορθολογιστικής συμπεριφοράς μπορεί να “δικαιολογηθεί” στις φιλικές και ερωτικές σχέσεις, από την ύπαρξη των έντονων συναισθημάτων που υπεισέρχονται, δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να δικαιολογηθεί στις επαγγελματικές σχέσεις. Κι’ όμως συμβαίνει. Πως το αντιμετωπίζουμε;

Σύμφωνα με το Urban Dictionary, το ghosting στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι η συμπεριφορά κάποιου ατόμου, που διακόπτει χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση κάθε επικοινωνία με τον φίλο ή το άτομο με το οποίο βγαίνει σε ραντεβού. Πρακτικά υλοποιείται, με το να μπλοκάρει τα τηλεφωνήματα και την επικοινωνία στα social media (και τη τη φυσική συνάντηση εννοείται).

Στις επαγγελματικές σχέσεις, υποτίθεται ότι αυτό που υπερισχύει είναι η σοβαρότητα, ο ορθολογισμός και ο επαγγελματισμός. Όμως το Ghosting in Business συμβαίνει και μάλιστα είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Ghosting, το… ανώτατο στάδιο της έλλειψης επαγγελματισμού

Στην πράξη, όλοι έχουμε βιώσει κάποιες… ελαφρύτερες μορφές ασυνέπειας και αντιεπαγγελματισμού, όπως οι αναπάντητες κλήσεις, τα μη απαντημένα e-mails, τα ξεχασμένα σχόλια και ερωτήσεις στα εταιρικά social media, η μη υλοποίηση κλεισμένων συναντήσεων (συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία προσλήψεων και εκ μέρους του εργοδότη και εκ μέρους του ενδιαφερόμενου), οι ξεχασμένες παραγγελίες, οι αδικαιολόγητα καθυστερημένες παραδόσεις, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση πληρωμών. Το ghosting στις επαγγελματικές σχέσεις μάλλον είναι συμπεριφορά που μας ήρθε από τον κόσμο των διαπροσωπικών σχέσεων στα social media.

Μια απίστευτη ιστορία

Εντάξει, μπορούμε να το ρίξουμε στην ατυχία ή στον ανάδρομο Ερμή και να αποφανθούμε μοιρολατρικά ότι “κάποιες συνεργασίες δεν ήταν γραφτό (!) να γίνουν” αλλά τελικά κάποιες συνεργασίες για κάποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν και κάποιοι φέρουν την ευθύνη γι’ αυτό. Πριν λίγες μέρες ένας φίλος, μου εξιστόρισε την παρακάτω απίστευτη περίπτωση που του συνέβη:

Συναντιέται πέρυσι τον Φεβρουάριο τυχαία στο αεροδρόμιο με ένα παλιό συνεργάτη του, ας τον πούμε Α. Μετά τα τυπικά, ρωτάει ο Α τον γνωστό μου με τι project ασχολείται αυτή την εποχή, του το περιγράφει και ο Α το βρίσκει ενδιαφέρον. Του λέει μάλιστα να του στείλει με e-mail ένα business plan στην Εταιρεία Τάδε, όπου εργάζεται τώρα ως υπεύθυνος καινοτομίας, για να το εξετάσει με την ησυχία του. Μετά από καμμία δεκαριά μέρες συναντώνται για ένα καφέ, ο Α λέει ότι είναι ενθουσιασμένος με το project και ζητά κάποιες διευκρινίσεις. Περνάει και αυτό το στάδιο με επιτυχία και μετά καθορίζονται σε συνεργασία με το νομικό τμήμα της εταιρείας κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες όπως η μορφή και τα ποσοστά του νέου σχήματος, η σχέση με την μαμά εταιρεία, και όλα τα συναφή. Ανταλλάσουν και ένα non-disclosure agreement και μένει πιά η τυπική επικύρωση από το ΔΣ. Περιττό να σας πω, ότι ο φίλος έπλεε σε πελάγη ευτυχίας, αναμένοντας το τελικό ραντεβού για τις υπογραφές, (“σε λίγες μέρες, πριν το Πάσχα, για να μην χαθεί το momentum”).

Όμως η τελική συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Εννοείται ότι ο φίλος έστελνε κατά καιρούς ευγενικά e-mail, έπαιρνε κάποια τηλέφωνα όμως χωρίς αποτέλεσμα. Έχει περάσει πλέον 1,5 χρόνος από τότε και κανείς και ποτέ δεν του έχει δώσει μισή εξήγηση για το γιατί χάλασε το ντηλ. Και ακόμα περισσότερο κι από τη μη ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο φίλος αδυνατεί να χωνέψει πως είναι δυνατόν σε μια μεγάλη εταιρεία να μην μπει κάποιος στον κόπο έστω να του στείλει ένα e-mail κυριολεκτικά 2 σειρών, του στυλ “Αγαπητέ κ. Χ, λυπούμαστε αλλά παρά την θέλησή μας δεν θα μπορέσουμε τελικά να προχωρήσουμε στη συνεργασία. Με εκτίμηση…”

7 tips αντιμετώπισης

Πως μπορούμε να αποφύγουμε την ασυνέπεια, το ghosting και τις επιπτώσεις τους;

  1. Ο λόγος είναι υπογραφή. Πάρτε το χρόνο σας, συμβουλευτείτε τους αρμόδιους συνεργάτες σας και σκεφτείτε δυό και τρείς φορές πριν συμφωνήσετε προφορικά σε κάτι. Ξέρετε, στην πιάτσα, στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, ο “λόγος” ήταν κυριολεκτικά ισοδύναμος με υπογραφή σε συμφωνητικό. Καιρός να το ξαναθυμηθούμε.
  2. Underpromise and overdeliver. Φανείτε μετριοπαθής στις υποσχέσεις σας και μετά δοκιμάστε να υλοποιήσετε όχι απλά ό,τι υποσχεθήκατε (σε ποιότητα, ποσότητα, χρόνο, κόστος) αλλά τελικά (αναπάντεχα, απροειδοποίητα!) κάτι καλύτερο ή /και ταχύτερα. Εναλλακτικά, συνοδέψτε το παραδοτέο σας με κάποιο μικρό εταιρικό δώρο.
  3. Μην αναβάλετε την άβολη απάντηση. Η καθυστέρηση δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στο να φουσκώνει μέσα σας το θέμα και να σας δημιουργεί από ενόχληση μέχρι και κάποιες τύψεις. Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι ασυνείδητα οδηγείστε στο να ξεχάσετε την υπόθεση και έτσι να δικαιολογήστε τον εαυτό σας για την ασυνέπεια
  4. Πείτε συχνότερα “Όχι”. Ναι, δεν είναι εύκολο να πείτε στον άλλο δυσάρεστα νέα αλλά το ξέρετε και εσείς ότι είναι πιο ώριμο από το να αποφεύγετε τις ευθύνες σας. Μια ευθεία αλλά ευγενική αντιμετώπιση, στο τέλος εκτιμάται.
  5. Μην το κρατάτε μέσα σας. Κοντραριστείτε. Εννοείται αν χρειαστεί, γιατί μπορεί και να μην γίνει ποτέ. (η συμβουλή απευθύνεται σε ανθρώπους σαν τον υποφαινόμενο, που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, τις εντάσεις και τους διαπληκτισμούς)
  6. Αναθέστε την υπόθεση σε συνεργάτη. Αν η διάθεσή σας αυτή την εποχή δεν είναι καλή και ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, η αμέσως καλύτερη λύση είναι να αναθέσετε σε κάποιον συνεργάτη σας να μεταφέρει τα όποια δυσάρεστα νέα.
  7. Μην το παίρνετε προσωπικά. Όταν είστε ο “ριγμένος” της υπόθεσης είναι φυσικό σαν πρώτη αντίδραση να νοιώσετε από θυμωμένος έως και προσβεβλημένος. Μην το πάρετε προσωπικά, ο ασυνεπής (όχι εσείς) έχει το πρόβλημα και μάλιστα όχι ειδικά με εσάς, με όλους.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr