Κολομβία: Τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Ο Crane WASP μπορεί να εκτυπώσει απευθείας σπίτια, χρησιμοποιώντας φυσικούς πόρους όπως γεωργικά απόβλητα και χώμα.
Ο ΟΗΕ στρέφεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση για την κατασκευή κατοικιών στην Κολομβία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια στεγαστική κρίση. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), του οποίου σκοπός είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και η μείωση των ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, προμηθεύτηκε πρόσφατα έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή αξίας 180.000 δολαρίων που ονομάζεται Crane WASP, ο οποίος που μπορεί να εκτυπώσει απευθείας σπίτια, χρησιμοποιώντας φυσικούς πόρους όπως γεωργικά απόβλητα και πηλό, αντί για σκυρόδεμα.
Ο εκτυπωτής είναι φορητός και ευέλικτος, καθιστώντας τον ιδανικό για χρήση σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ερήμων. Το UNDP ελπίζει ότι η τεχνολογία θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Κολομβία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Mario Cucinella και οι μηχανικοί της εταιρείας WASP εμπνεύστηκαν το σχέδιο του εκτυπωτή από τις οικοδομικές ικανότητες της σφήκας mummery, η οποία δημιουργεί φωλιές από χώμα. Ο στόχος τους ήταν να αναπτύξουν μια τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλης κλίμακας που θα επιτρέπει την κατασκευή κτιρίων από τοπικά, φυσικά υλικά. Αποτελείται από μια κύρια μονάδα εκτυπωτή που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με την περιοχή και, κατά συνέπεια, τις διαστάσεις της αρχιτεκτονικής δομής.
Το κόστος κατασκευής ενός σπιτιού με τον Crane WASP ανέρχεται στα 1.000 δολάρια– σημαντικά φθηνότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλοί εκτυπωτές για την ταυτόχρονη κατασκευή ολόκληρων οικισμών.
Στην Κολομβία, 3,7 εκατομμύρια οικογένειες –πάνω από το 1/4 του πληθυσμού της χώρας– αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα. Η σοβαρότητα της στεγαστικής κρίσης ώθησε την κολομβιανή κυβέρνηση να απευθυνθεί στον ΟΗΕ και το πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2023-2026.
Πηγή: ertnews.gr
Σχόλια